Τις κορυφαίες τάσεις στα ακίνητα για το 2022 εξετάζει  παγκόσμια μελέτη της Berkshire Hathaway HomeServices (“2022 EMEA Real Estate Report”), στην οποία αντικατοπτρίζονται οι απόψεις των επαγγελματιών του κλάδου των οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα και σε έξι διεθνείς αγορές – Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, και Ντουμπάι. Βάσει της έρευνας, διαφορετικές χώρες παρουσίασαν αντιτιθέμενες τάσεις, με αποτέλεσμα να μη δίνεται η δυνατότητα ενός καθολικού απολογισμού των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς κάθε αγορά έχει το δικό της προφίλ.

Όσον αφορά στην ελληνική αγορά αποτυπώθηκε μια δυναμική με αυξητικές τάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με υψηλά ποσοστά ζήτησης και ανταγωνιστικότητας με το 80% των επαγγελματιών να συζητάνε για μια άκρως ανταγωνιστική αγορά και με το 67% να δηλώνει ότι κατευθύνεται κυρίως από την ζήτηση των ακινήτων. Επιπλέον, τρεις στους πέντε (63%) προβλέπουν πως η αγορά θα σημειώσει περαιτέρω άνθηση το επόμενο έτος και τα 4/5 (89%) να εκτιμούν πως θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική.

Η ζήτηση

Η ζήτηση παρατηρήθηκε κυρίως στα αστικά κέντρα, με το 63% των επαγγελματιών να το επιβεβαιώνουν, δηλώνοντας ότι τα διαμερίσματα βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων σε αντίθεση με τις  μονοκατοικίες. Επιπροσθέτως σημειώθηκε (σε ποσοστό 51%) στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση για κατοικίες με εύκολη πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές ακινήτων, η αύξηση αυτή στη ζήτηση δεν επεκτάθηκε στις προαστιακές περιοχές και στις περιοχές εκτός αστικού ιστού. Στην Ελλάδα η ζήτηση για κατοικίες στην ύπαιθρο δεν ακολούθησε την αυξημένη ζήτηση στις αστικές περιοχές με μόνο το 24% των επαγγελματιών να αναφέρουν αύξηση στη ζήτηση για κατοικίες στην ύπαιθρο και με το 29% (το υψηλότερο ποσοστό της παρούσας έρευνας) να δηλώνει πως παρατηρήθηκε μείωση στη ζήτηση.

Επενδύσεις από το εξωτερικό

Μέσα από την έρευνα αποτυπώθηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των επενδύσεων στην ελληνική αγορά έρχεται από το εξωτερικό (31% από διεθνείς επενδυτές εντός EMEA και 24% από επενδυτές εκτός EMEA), αν και το φορολογικό και κανονιστικό πλαίσιο της χώρας επηρεάζει σημαντικά την εικόνα της αγοράς. Είναι επίσης σαφές ότι οι επαγγελματίες αναμένουν ότι η αγορά θα διατηρήσει αυτή την ανάπτυξη της δραστηριότητας, με περισσότερους από τρεις στους πέντε (63%) να προβλέπουν ότι θα γίνει ακόμη πιο δυναμική το επόμενο έτος και τo 80% των επαγγελματιών του χώρου να προβλέπουν αυξημένο ανταγωνισμό, με σαφείς αισιόδοξες προοπτικές. Επίσης, οι ευέλικτες μορφές εργασίας και η διαθεσιμότητα γης θα είναι δύο βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν σημαντικά την αγορά ακινήτων τα επόμενα 3-5 χρόνια, όπως και η πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για τους αγοραστές.

Ο κ. Κυριάκος Ξύδης, Managing Partner της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, δήλωσε σχετικά “Η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για ακίνητα, χάρη στην ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, προσφέροντας τεράστιες ευκαιρίες και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Ως μέλος του παγκόσμιου δικτύου της Berkshire Hathaway HomeServices, διαθέτουμε τα εξειδικευμένα εργαλεία, υπηρεσίες και τους κατάλληλους πόρους για να αναδειχθούμε στην πρώτη επιλογή για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της ελληνικής αγοράς ακινήτων.”

Ο κ. Γιώργος Υφαντής, General Sales Manager της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, δήλωσε σχετικά “Η ελληνική αγορά ακινήτων έχει αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο τον τελευταίο χρόνο, μετά από μια δεκαετή περίοδο απόλυτης φτώχειας με ελάχιστες συναλλαγές και ακόμη λιγότερες κατασκευές. Η πανδημία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αυξημένη ζήτηση, καθώς οι πελάτες αφενός κατάφεραν να εξοικονομήσουν χρήματα λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και αφετέρου εκτιμούσαν όλο και περισσότερο τη στέγαση ως τόπο διαμονής και εργασίας.”

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα