Οι δηλώσεις της διοικήτριας της Federal Reserve, Λάελ Μπρέναρντ, για επιτάχυνση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να ελεγχθούν οι πληθωριστικές πιέσεις ήταν αρκετές ώστε στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης της Wall Street να ενταθούν οι απώλειες.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 0,80% στις 34.641 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,25% στις 4.525 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 2,26% στις 14.204 μονάδες.

Η Λάελ Μπρέναρντ χαρακτήρισε το έργο της μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων «υψίστης σημασίας» προμηνύοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει σταθερά τα επιτόκιά της, ενώ θα ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της από τον επόμενο μήνα. «Δεδομένου ότι η ανάκαμψη ήταν πολύ ισχυρή, ο ισολογισμός θα συρρικνωθεί σημαντικά πιο γρήγορα από ό,τι στην προηγούμενη ανάκαμψη», πρόσθεσε η ίδια, οδηγώντας την αποδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου στο 2,56%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2019.

Στο επίκεντρο των τίτλων παρέμεινε η μετοχή του Twitter, η οποία ενισχύθηκε κατά 3%, καθώς μετά την απόκτηση του μεριδίου ο Ίλον Μάσκ θα συμμετάσχει και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τις προηγούμενες ημέρες απέκτησε το 9,2% της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης.

Πάντως, η μεγάλη ανησυχία της αγοράς είναι το νέο σήμα ύφεσης που πυροδοτήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όταν οι αποδόσεις του 2ετούς και 10ετούς ομολόγου αντιστράφηκαν για πρώτη φορά από το 2019. Αυτή η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων συχνά θεωρείται ότι δείχνει πώς η οικονομία οδεύει σε ύφεση.

Στα μάκρο της ημέρας, ο μη μεταποιητικός δείκτης ISM ενισχύθηκε τον Μάρτιο, στις 58,3 μετά το χαμηλό 12 μηνών του Φεβρουαρίου στο 56,5. Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 89,2 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο, πλησιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street