Οι εταιρείες τεχνολογίας γνώρισαν μία άνευ προηγουμένου άνθιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η τεχνολογία επέτρεψε σε ανθρώπους και εταιρείες να λειτουργούν χωρίς σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, έστω και εν μέσω περιορισμών. Επίσης, έχουν ανταμειφθεί δεόντως από τους επενδυτές στα χρηματιστήρια, καθώς πέρυσι «έκλεισαν» στα πιο υψηλά επίπεδα όλων των εποχών.

Ωστόσο, μάλλον υπήρξε κάποια υπερεκτίμηση της δύναμής τους, σύμφωνα με όσα αναφέρει η επενδυτική ProfitLevel. Ήδη τις τελευταίες ημέρες του 2021, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι επενδυτές επρόκειτο να επωφεληθούν από τον κλάδο της τεχνολογίας. Πράγματι, οι πρώτες ημέρες και εβδομάδες επενδύσεων του νέου έτους το απέδειξαν αυτό, με τον τομέα της τεχνολογίας να «χτυπάει» κόκκινο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Από τις 10 κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας της BCM (Begin Capital Markets), η αξία μόνο μίας αυξήθηκε, αυτή της Medtronic από την Ιρλανδία. Τον Μάρτιο βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης, ενώ στα τέλη του 2021, σύμφωνα με την BCM Begin Capital Markets, η μεγαλύτερης αξίας ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας ήταν η γερμανική εταιρεία λογισμικού SAP.

Η SAP έχει χάσει περισσότερο από το 18% της αγοραίας της αξίας από την αρχή του έτους, ενώ η Medtronic έχει προσθέσει 8,6%.

Νικητές και χαμένοι μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας (ανάπτυξη της κεφαλαιοποίησης της αγοράς από τις αρχές του 2022, σε %)

Πηγή: BCM Begin Capital Markets με βάση στοιχεία από μεμονωμένα χρηματιστήρια

Άλλες εταιρείες όπως η Siemens, η Spotify και η BioNTech σημειώνουν επίσης πτώση. Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη είναι η πτώση της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας της από την αρχή του έτους. Μόνο το Spotify τα πήγε χειρότερα, χάνοντας 36,6%. Από την άλλη, μεταξύ αυτών που έχουν υποστεί τις μικρότερες απώλειες είναι ο όμιλος ηλεκτρολογικής μηχανικής ABB (-3,5%) και η εταιρεία λογισμικού Avast (-6%).

Κεφαλαιοποίηση επιλεγμένων ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας

Πηγή: BCM Begin Capital Markets με βάση στοιχεία από μεμονωμένα χρηματιστήρια

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί