Παρά την πανδημία και την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, το συναίσθημα των ευρωπαίων για ταξίδια, κορυφώνεται, με το 77% των ερωτώμενων σε σχετική έρευνα να έχει ταξιδιωτικά σχέδια μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2022, με το ταξιδιωτικό συναίσθημα να είναι ανθεκτικό παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Πάνω από τους μισούς (56%) των Ευρωπαίων που σχεδιάζουν ένα ταξίδι σκοπεύουν να επισκεφθούν μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 38% των Ευρωπαίων που είναι έτοιμοι για ταξίδια σχεδιάζει να κάνει μιας  διανυκτέρευση μεταξύ Ιουνίου-Ιουλίου και ένα άλλο 32% στοχεύει την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου

Η έρευνα

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την  τελευταία έρευνα «Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 11»  που πραγματοποίησε η Mindhaus εταιρεία τουριστικού marketing του Ομίλου V+O για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC).

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, ένα αυξανόμενο ποσοστό Ευρωπαίων (77%) επιθυμεί να ταξιδέψει μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2022 ενώ πάνω από τους μισούς (56%) από αυτούς σχεδιάζουν να επισκεφθούν άλλη ευρωπαϊκή χώρα και το 31% επιλέγει ταξίδια εσωτερικού. Σε όλες τις αγορές που εξετάσθηκαν, οι ερωτηθέντες από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία επιδεικνύουν την ισχυρότερη αισιοδοξία για ένα ταξίδι (>80%). Οι ταξιδιωτικές προθέσεις αυξάνονται με την ηλικία, από 69% στη Gen Z (18-24 ετών) σε 83% στους baby boomers (άνω των 54 ετών).

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι τα ταξιδιωτικά σχέδια των Ευρωπαίων ακολουθούν ένα εποχιακό μοτίβο με τις διακοπές με «ήλιο και παραλία» (22%) να είναι η προτιμώμενη επιλογή για τους επόμενους μήνες. Σταθερό παραμένει επίσης το ενδιαφέρον για διακοπές στην πόλη (15%) και διακοπές δίπλα στο νερό ή την ακτή (15%). Σύμφωνα με αυτές τις προτιμήσεις διακοπών, η δημοτικότητα των μεσογειακών προορισμών αυξάνεται: η Ισπανία είναι ο πιο ευνοημένος προορισμός μεταξύ των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό μεταξύ Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2022, ακολουθούμενη από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι με ταξιδιωτικά σχέδια σκοπεύουν να κάνουν διακοπές 4-6 διανυκτερεύσεων (33%) ή 7-9 διανυκτερεύσεων (27%). Μόνο το 25% θα επιλέξει ταξίδια 10 διανυκτερεύσεων και άνω, κυρίως οικογένειες. Από την άλλη, τα ζευγάρια προτιμούν έντονα τα μικρο-ταξίδια (έως 3 διανυκτερεύσεις).

Πόλεμος και πληθωρισμός

Το ταξιδιωτικό συναίσθημα είναι ανθεκτικό παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και το αυξανόμενο κόστος ζωής, εκτιμά η έρευνα με τους Πολωνούς, που γειτονεύουν με την Ουκρανία, να διατηρούν ένα σταθερό ταξιδιωτικό αίσθημα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η προγραμματισμένη διάρκεια παραμονής και ο προϋπολογισμός τους παραμένουν συνεπείς με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι. Επιπλέον, το ενδιαφέρον για προορισμούς της Ανατολικής Ευρώπης παραμένει αμετάβλητο, αντανακλώντας τον περιορισμένο αντίκτυπο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια μέχρι σήμερα.

Ένα αυξανόμενο ποσοστό Ευρωπαίων ταξιδιωτών σχεδιάζει να δαπανήσει 500-1.500 ευρώ (τώρα 51%, +8% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα) με αντίστοιχη πτώση σε υψηλότερους προϋπολογισμούς (-8% για περισσότερα από 2.000 ευρώ), πιθανώς λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τον πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, παρόλο που υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα ως προς το πότε και πού θα είναι το επόμενο ταξίδι, μόνο το 25% των Ευρωπαίων που είναι έτοιμοι για ταξίδια έχουν κάνει πλήρη κράτηση, γεγονός που υποδηλώνει αποφυγή της οικονομικής δέσμευσης. Τέλος οι ανησυχίες για τον COVID-19 μειώνονται, ωστόσο οι συνεπείς υγειονομικές προφυλάξεις για τα ταξίδια παραμένουν απαραίτητες

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός