Τα μέτρα κατά της πανδημίας η οποία «σηκώνει και πάλι κεφάλι» στην Κίνα και ο πληθωρισμός είναι οι απειλές για το θαλάσσιο εμπόριο, σύμφωνα με τις αναλύσεις δυο ναυλομεσιτικών οίκων (Allied Shipbroking και Xclusiv).

Καθώς η Κίνα μάχεται για να περιορίσει και να ελέγξει ένα νέο ξέσπασμα του κορωνοϊού αναμένεται αναταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού για άλλη μια φορά και επιβράδυνση της ζήτησης και των εισαγωγών για πολυάριθμα βιομηχανικά προϊόντα, αναφέρει η Allied.

Για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες τώρα η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο ένα ξέσπασμα της παραλλαγής Όμικρον με περιορισμένη επιτυχία. Διατηρώντας την πολιτική «μηδέν Covid», τελικά αποφάσισε  να «κλείσει» πλήρως τη Σαγκάη παρά τον μικρό αριθμό των κρουσμάτων.

Έτσι η επιβράδυνση στην εφοδιαστική αλυσίδα ήταν εμφανής την περασμένη εβδομάδα και στις ναυτιλιακές αγορές, οι οποίες επηρεάζονται ακόμη από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Κίνδυνος

Σε ένα άλλο σημείωμα του ο ναυλομεσιτικός οίκος Xclusiv αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της νομισματικής πολιτικής της εποχής του Covid των κεντρικών τραπεζών, είναι η παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίζει έναν μεγάλο κίνδυνο στο δρόμο προς έναν μετα-covid κόσμο, τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Από τη Σιγκαπούρη στον Καναδά και από την ΕΕ στη Βραζιλία, ο πληθωρισμός έχει κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ από την αυγή του 2022.

Οι πληθωριστικές πιέσεις στα εμπορεύματα και τα τελικά προϊόντα μαζί με την ενεργειακή κρίση μπορεί να αποδειχθούν σοβαρό εμπόδιο στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη ναυτιλιακή βιομηχανία καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη σχετίζεται άμεσα με το θαλάσσιο εμπόριο και κατά συνέπεια τους ναύλους και τις τιμές αγοραπωλησιών πλοίων, όπως δείχνουν και τα γραφήματα που επισυνάπτει η Xclusiv.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα