Οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν απροσδόκητα τον Μάρτιο καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε μεγάλα τμήματα της χώρας έβαλαν εμπόδια στις αφίξεις εμπορευμάτων και αποδυνάμωσαν τη ζήτηση, ενώ η αύξηση των εξαγωγών επιβραδύνθηκε ελαφρά. Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα δεδομένα θα επιδεινωθούν περαιτέρω το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, σημειώνοντας την πρώτη πτώση μετά τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων που γνωστοποιήθηκαν σήμερα.

Το πρώτο δίμηνο οι εισαγωγές είχαν σημειώσει άνοδο 15,5% τους πρώτους δύο μήνες του έτους, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τον Μάρτιο θα αυξάνονταν κατά 8%.

Αποτέλεσμα της μείωσης των εισαγωγών, ήταν το εμπορικό πλεόνασμα να διαμορφωθεί σε 47,38 δις. δολάρια τον Μάρτιο, υπερδιπλάσιο από το προβλεπόμενο των 22,4 δισ. δολαρίων, χάρη στη μείωση των εισαγωγών. Η χώρα ανακοίνωσε πλεόνασμα 115,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Οι εξαγωγές, αντίθετα, αυξήθηκαν 14,7% τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για άνοδο 13%, ωστόσο επιβραδύνθηκαν σε σύγκριση με την αύξηση του 16,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

«Η επιβράδυνση των εξαγωγών ήταν περιορισμένη, ενώ η αύξηση των εισαγωγών κατέρρευσε, αντανακλώντας τη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης», δήλωσε ο Wang Jun, επικεφαλής οικονομολόγος στην Zhongyuan Bank.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δεδομένα όσον αφορά τις εμπορευματικές συναλλαγές τον Απρίλιο είναι πιθανό να επιδεινωθούν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στα δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ και του ποταμού Περλ, γεγονός που θα επιβραδύνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του εκτελωνισμού.

Οι ισχυρές εμπορικές επιδόσεις της Κίνας που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια πρόκειται να επιβραδυνθούν φέτος, καθώς άλλες χώρες αναδύονται από τα lockdown και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και οι παγκόσμιες διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλούνται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία πιέζουν τους εξαγωγείς.

Ο Li Kuiwen, εκπρόσωπος των τελωνείων, δήλωσε ότι το εμπόριο της Κίνας αντιμετωπίζει τώρα πολλές προκλήσεις και κινδύνους λόγω παραγόντων που συντρέχουν εντός και εκτός της χώρας.

Η δραστηριότητα των εργοστασίων τον Μάρτιο μειώθηκε καθώς υποχώρησε ο ρυθμός αύξησης των παραγγελιών για εξαγωγές, με τις εταιρείες να κάνουν λόγο για ακυρώσεις ή αναβολή παραγγελιών εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Qi Yong, γενικός διευθυντής στην εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης Shenzhen Muchen Technology Co, ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, μείωση των εξαγωγές προς την Ευρώπη κατάμ 20% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, ωστόσο παρέμειναν ισχυρές οι εξαγωγές προς τη Βόρεια Αμερική. Ο ίδιος το αποδίδει στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των ευρωπαίων καταναλωτών στον απόηχο του πολέμου, και αναμένει ότι αυτό θα συνεχιστεί με αποτέλεσμα οι εξαγωγείς που είναι εκτεθειμένη στην αγορά της ΕΕ να δεχθούν περαιτέρω πίεσωη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή