Αυξημένες πωλήσεις κατέγραψε η Frigoglass στο δ’ τρίμηνο του 2021, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του όγκου πωλήσεων στον κλάδο υαλουργίας, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες αύξησης των τιμών.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 91 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 43,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Το μικτό κέρδος (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) ανήλθε σε 15,5 εκατ. ευρώ, ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους υποχώρησε στο 17%, έναντι του 24,2% το δ’ τρίμηνο του 2020, αντικατοπτρίζοντας κυρίως το λιγότερο ευνοϊκό μείγμα ενέργειας, λόγω διακοπών στη ροή φυσικού αερίου στη Νιγηρία, της υποτίμησης του Νάιρα καθώς και του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και μεταφορικών.

Οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ, έναντι 8,8 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Κυριότερα στοιχεία του τετάρτου τριμήνου 2021

▪ Αύξηση των πωλήσεων κατά 43% σε σχέση με πέρυσι ως αποτέλεσμα της συνεχούς ανάκαμψης της ζήτησης και στους δύο κλάδους καθώς και της χαμηλής συγκριτικής βάσης

▪ Πωλήσεις-ρεκόρ στον κλάδο Υαλουργίας με αύξηση, σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, 55% σε σχέση με πέρυσι και 65% σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα του τέταρτου τριμήνου του 2019, λόγω της αυξημένης ζήτησης και των αναπροσαρμογών των τιμών

▪ Μείωση του περιθωρίου EBITDA ως αποτέλεσμα του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και μεταφορικών, του λιγότερου ευνοϊκού ενεργειακού μείγματος στη Νιγηρία και της υποτίμησης του
Νάιρα, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από την αύξηση του όγκου πωλήσεων και των τιμών

▪ Ενίσχυση της κερδοφορίας μετά την ασφαλιστική αποζημίωση ύψους 10 εκατ. ευρώ για το περιστατικό πυρκαγιάς στη Ρουμανίας, με ισόποση ταμειακή εισροή τον Φεβρουάριο του 2022.

▪ Επιβάρυνση των Ελεύθερων Ταμειακών Ροών από την συσσώρευση αποθέματος σε Ρωσία και Ρουμανία με στόχο την κάλυψη της συνεχιζόμενης αύξησης της ζήτησης το πρώτο τρίμηνο του 2022.

▪ Η επανέναρξη λειτουργίας του εργοστασίου στη Ρουμανία αναμένεται στις αρχές του 2023. Η εταιρεία εστιάζει στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών.

▪ Επιδείνωση των προκλήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα τέλη του Φεβρουαρίου, με επιπτώσεις στις δραστηριότητές μας στη Ρωσία.

▪ Η Frigoglass παρακολουθεί στενά τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τις συνεχώς εξελισσόμενες κυρώσεις και λαμβάνει μέτρα, όσο είναι εφικτό, για να περιορίσει τον αντίκτυπο στη ρωσική θυγατρική της.

Ο κύριος Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε: «Παρά τους περιορισμούς στην παραγωγή του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης και το υψηλό κόστος το δεύτερο μισό του έτους, πετύχαμε διψήφια αύξηση πωλήσεων και ενίσχυση του περιθωρίου EBITDA το 2021. Μολονότι είμαστε αισιόδοξοι από τη συνέχιση των θετικών τάσεων της ζήτησης στις αρχές του 2022, αναμένουμε η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και οι συνεχώς εξελισσόμενες κυρώσεις να επηρεάσουν την επίδοσή μας κατά το έτος που διανύουμε».

Επιχειρηματική προοπτική

«Παρά την ενθαρρυντική ανάκαμψη των επενδύσεων των πελατών μας σε επαγγελματικά ψυγεία τα τελευταία τρία τρίμηνα του 2021, έχουμε επίγνωση της αβεβαιότητας που έχει εκδηλωθεί τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που είχε ως αποτέλεσμα τη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022. Σε αυτό το ιδιαίτερα ασταθές και δυσμενές περιβάλλον, παραμένουμε επιφυλακτικοί σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεών μας τη χρονιά που διανύουμε, καθώς ο αντίκτυπος των πρόσφατων εξελίξεων στον κλάδο της Επαγγελματικής Ψύξης στην Ευρώπη δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί πλήρως. Παρακολουθούμε στενά την εξελισσόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες σχετικές κυρώσεις. Συστηματικά λαμβάνουμε μέτρα και καταρτίζουμε σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας για να περιορίσουμε τη διατάραξη της παραγωγής στη Ρωσία και γενικότερα της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας στην Ευρώπη», αναφέρεται από την εταιρεία.

Το εργοστάσιο στη Ρουμανία

Την ίδια ώρα, η εταιρεία έχει ήδη λάβει τις περισσότερες από τις απαιτούμενες άδειες και έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της διάταξης του εργοστασίου στη Ρουμανία, αναμένοντας την έναρξη των εργασιών κατασκευής τον Μάιο του 2022. «Έχοντας συνυπολογίσει τον χρόνο που χρειάζεται για την επανεκκίνηση της παραγωγής, αναμένουμε ότι το εργοστάσιο θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023», επισημαίνεται.

«Με δεδομένη την αβεβαιότητα που προκάλεσε η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έχουμε ξεκινήσει την εκτέλεση σχεδίου ενίσχυσης της γραμμής συναρμολόγησης στη Ρουμανία προκειμένου να μετριάσουμε τους πιθανούς κινδύνους μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο.

Εισπράξαμε ήδη 15 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021 και 10 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022 από τις ασφαλιστικές εταιρείες ως μέρος της ασφαλιστικής αποζημίωσης των 42 εκατ. ευρώ για υλικές ζημιές. Η καταβολή του εναπομείναντος ποσού των 17 εκατ. ευρώ υπόκειται στην τεκμηρίωση για τις δαπάνες που σχετίζονται με τη φάση ανακατασκευής του κτιρίου και τις αγορές εξοπλισμού. Η ασφαλιστική αποζημίωση που σχετίζεται με τις επιπτώσεις της διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας (business interruption) αναμένεται να διευθετηθεί εντός του δευτέρου τριμήνου του 2022», καταλήγει η εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις