Μικτή εικόνα εμφανίζει η αγορά εργασίας το πρώτο τρίμηνο του έτους με εκρηκτική άνοδο των προσλήψεων, αλλά και ανησυχητική έξαρση των απολύσεων.

Παρά την μεγάλη αύξηση των απολύσεων – κατά 216.693 άτομα περισσότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2021 – το τελικό αποτέλεσμα του ισοζυγίου ροών απασχόλησης, είναι θετικό τόσο για το Μάρτιο κατά 34.373 θέσεις εργασίας, όσο και για το πρώτο τρίμηνο του έτους, κατά 23.758 θέσεις εργασίας.

Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ταυτοχρόνως με την έξαρση των απολύσεων, παρατηρείται και μεγάλη αύξηση των προσλήψεων, δηλαδή των προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Το πρώτο τρίμηνο έγιναν 191.719 περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Από 299.598 προσλήψεις το πρώτο τρίμηνο του 2021, αυξήθηκαν σε 491.317 προσλήψεις το ίδιο διάστημα του 2022.

Ωστόσο, τα στοιχεία των απολύσεων για το ίδιο διάστημα τρομάζουν. Από 250.866 απολύσεις και αποχωρήσεις τον 2021, εκτοξεύθηκαν στις 467.559 το 2022.

Πρόκειται για τα τελευταία στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας δεν έχει ξεκάθαρη τάση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από το προηγούμενο Φθινόπωρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (μέσω των εκθέσεων αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας) εξέφραζε φόβους για την πορεία της αγοράς εργασίας αμέσως μετά την ύφεση της πανδημίας και την άρση των μέτρων προστασίας της απασχόλησης.

Οι φόβοι αυτοί επικεντρωνόταν στην αντίδραση της αγοράς εργασίας μετά την έναρξη της άρσης των περιοριστικών – προστατευτικών μέτρων. Την πρώτη απάντηση δίνουν οι καταγραφές των τριών πρώτων μηνών του έτους, με την έκρηξη των απολύσεων και αποχωρήσεων. Από 250.866 απολύσεις – αποχωρήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021 φθάσαμε σε 467.559 το ίδιο διάστημα του τρέχοντος έτους. Δηλαδή 216.693 περισσότερες απολύσεις, αύξηση 86,38% !!!

Και το υπουργείο Εργασίας σχολιάζοντας τα στοιχεία των ροών απασχόλησης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στις αρχές του 2022 παρατηρήθηκαν περισσότερες αποχωρήσεις – απολύσεις, εξαιτίας κυρίως της άρσης των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν την προηγούμενη χρονιά για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Και βεβαίως υπάρχουν φόβοι ότι η έξαρση των απολύσεων θα συνεχιστεί έως ότου η αγορά εργασίας ισορροπήσει στην «νέα πραγματικότητα», όταν πλέον θα αρθούν – πλήρως – τα μέτρα προστασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες