Η μισή Κρήτη, οι Κυκλάδες, τα νησιά του Αργοσαρωνικού αλλά και του Βόρειου Αιγαίου καθυστερούν τη συλλογή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο και κατά συνέπεια την ολοκλήρωσή του…

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα του Κτηματολογίου, σε ό,τι αφορά τη συλλογή δηλώσεων, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Κρήτη, και ιδίως στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και το μισό Ηράκλειο, όπου μέχρι στιγμής σημειώνονται τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην ιστορία του Κτηματολογίου (!). Ποια είναι αυτά; 15% (Ρέθυμνο), 5% (Χανιά) και 3% (το μισό Ηράκλειο).

Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στις Κυκλάδες, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, δύο στους τρεις ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους, αλλά και σε Λήμνο – Λέσβο όπου έχουν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία οι μισοί ιδιοκτήτες ακινήτων…

Χωρίς πρόστιμο

Σημειώνεται πως το 2022 είναι η τελευταία χρονιά που οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δηλώσουν την περιουσία τους – έστω και με καθυστέρηση – χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Ωστόσο εδώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από τη «χαλάρωση» των ιδιοκτητών, αφού τυπικά έχουν ακόμη στη διάθεσή τους τουλάχιστον οκτώ μήνες (έως το τέλος του χρόνου), σημαντικό ρόλο παίζει και η έλλειψη τίτλων και τοπογραφικών καθώς και η παρανόηση σχετικά με το είδος του τοπογραφικού που είναι απαραίτητο, αλλά και η καθυστέρηση εγγράφων από υποθηκοφυλακεία και πρωτοδικεία.

«Εδά, κατέεις»

Αυτός είναι και ο λόγος που η διοίκηση του Κτηματολογίου οργανώνει τον επόμενο μήνα… απόβαση στην Κρήτη και ειδική ενημερωτική καμπάνια με το σύνθημα «Εδά, κατέεις», δηλαδή «τώρα, γνωρίζεις».

Στόχος να πειστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις τρεις προαναφερόμενες περιοχές της Κρήτης να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις τους, έτσι ώστε να περάσουν στην επόμενη φάση της κτηματογράφησης που είναι η προανάρτηση και η ανάρτηση. Αντίστοιχες ενέργειες θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και στις Κυκλάδες.

Συλλογή δηλώσεων

Με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό του Κτηματολογίου, σε ό,τι αφορά τη συλλογή δηλώσεων, στις 18 Απριλίου λήγει η παράταση στα Χανιά, δόθηκε παράταση μέχρι τις 23 Μαΐου στο Ηράκλειο, ενώ στις 30 Ιουνίου λήγουν οι παρατάσεις που δόθηκαν σε Κυκλάδες και Ρέθυμνο. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η προανάρτηση σε Χαλκιδική, Βοιωτία, Φωκίδα (έως τις 21 Απριλίου), ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα σε Μαγνησία και Αχαΐα.

Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση, τη Δευτέρα 11 Απριλίου έληξε στον Εβρο (Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Σουφλί), ενώ στις 12 Μαΐου λήγει στη Δυτική Αττική (Οινόη και Μέγαρα). Σημειώνεται πως στις 4 Απριλίου 2021 ξεκίνησε η ανάρτηση σε Λάρισα και Καρδίτσα, ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει στα Δωδεκάνησα, στη Θεσπρωτία και στα Ιωάννινα.

Ένα ακόμη εμπόδιο

Αν και όλες οι εκθέσεις της Μεταμνημονιακής Εποπτείας της χώρας μας από την Κομισιόν σημειώνουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς με εξαίρεση την Κέρκυρα και μέρος της Θεσπρωτίας όλη η χώρα βρίσκεται είτε υπό κτηματογράφηση είτε σε καθεστώς λειτουργίας του Κτηματολογίου, υπάρχει ένα ακόμη εμπόδιο (μετά τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στα προαναφερθέντα νησιά) στον δρόμο προς την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Ποιο είναι αυτό; Είναι, όπως λένε από το Κτηματολόγιο, η υποστελέχωση των Κτηματολογικών Γραφείων αλλά και των Επιτροπών Ενστάσεων. Ετσι, προς την κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος είναι η πρόσφατη προκήρυξη για την πλήρωση 27 θέσεων προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων του Κτηματολογίου για θητεία πέντε ετών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η οποία μπορεί να ανανεώνεται.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι έλληνες πολίτες ή πολίτες των κρατών – μελών της ΕΕ, να έχουν πτυχίο Νομικής, να γνωρίζουν καλά αγγλικά, γαλλικά ή γερμανικά και να έχουν 10ετή προϋπηρεσία ως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες ή στο Κτηματολόγιο.

Οι υποψήφιοι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, συμπληρώνοντας την αίτηση που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr) και στέλνοντάς τη στην ηλεκτρονική διεύθυνση kta2022@ktimatologio.gr μαζί με αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.

Θέσεις εργασίας

Οι προκηρυσσόμενες θέσεις προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων του Κτηματολογίου είναι οι εξής: Τέσσερις θέσεις προϊσταμένων στα Κτηματολογικά Γραφεία Αττικής (Κορωπί), Θεσσαλίας (Λάρισα), Θεσσαλονίκης (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) και Ιονίων Νήσων (με έδρα την Κέρκυρα). 23 θέσεις προϊσταμένων στα υποκαταστήματα Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Καβάλας και Ξάνθης του Κτηματολογικού Γραφείου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Αχαρνών και Ελευσίνας του ΚΓ Αττικής. Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου του ΚΓ Πειραιώς και Νήσων. Αγρινίου του ΚΓ Δυτικής Ελλάδας. Κεφαλληνίας – Ιθάκης του ΚΓ Ιονίων Νήσων. Κιλκίς του ΚΓ Κεντρικής Μακεδονίας. Ανδρου, Μυκόνου, Νάξου και Πάρου του ΚΓ Κυκλάδων. Θήβας του ΚΓ Στερεάς Ελλάδας. Καστοριάς και Φλώρινας του ΚΓ Δυτικής Μακεδονίας. Βόλου και Σκιάθου του ΚΓ Θεσσαλίας. Λαγκαδά του ΚΓ Θεσσαλονίκης.

Επιτροπές ενστάσεων

Οπως προαναφέρθηκε, υπάρχει πρόβλημα με την υποστελέχωση των Επιτροπών Ενστάσεων. Σύμφωνα με πηγές από το Κτηματολόγιο, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή επαγγελματιών στις Επιτροπές Ενστάσεων, ενώ από τον δικηγορικό κλάδο υπήρξε άμεση συμμετοχή και ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή – στους κατά τόπους συλλόγους – πάνω από 2.500 δικηγόροι σε όλη τη χώρα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη συμμετοχή από τους τοπογράφους και τους πολιτικούς μηχανικούς.

Αυτό, όπως λένε οι ίδιες πηγές, παρά το γεγονός πως οι συνεδριάσεις θα γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης και με αυξημένη αποζημίωση (54 ευρώ ανά συνεδρίαση και μέχρι 100 συνεδριάσεις) και όλη η διαδικασία θα υποστηρίζεται από ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα