Έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να έχουν κυρωθεί μερικώς οι δασικοί χάρτες στο 90% της επικράτειας. Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στον «ΟΤ» ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Ο «ΟΤ» δίνει απαντήσεις σε όλα τα θέματα των δασικών χαρτών, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο σε όλους, πως πρέπει να κινηθούν με ασφάλεια, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται.

1) Μέχρι πότε υπάρχει περιθώριο για να υποβάλει κάποιος αντίρρηση κατά του δασικού του περιεχόμενου των δασικών χαρτών;

Έως τις 31 Μαΐου 2022 για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν μέσα στο 2021.

2) Πότε εξέπνευσαν ή εκπνέουν οι περισσότερες προθεσμίες;

Το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου ή τις πρώτες ημέρες του Απριλίου

3) Τι ισχύει για τους δασικούς χάρτες των Διευθύνσεων Δασών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Κρήτης;

Μετά τη θεσμοθέτηση της παράτασης των 45 ημερών, για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου, η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων είναι η 16η Μαΐου 2022 ( ή η 6η Ιουνίου για τους κατοίκους εξωτερικού), ενώ για την ΠΕ Ρεθύμνης και Χανίων είναι η 31η Μαΐου 2022 ( ή η 20η Ιουνίου για όσους κατοικούν στο εξωτερικό).

4) Για ποιους ΟΤΑ (μετά και τις παρατάσεις που έχουν δοθεί) οι προθεσμίες για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών λήγουν το 2023;

Πρόκειται για τους ΟΤΑ: Δροσιάς (9/1/2023), Άνοιξης (9/1/2023), Αγ. Στεφάνου (9/1/2023), Διονύσου (9/1/2023), Σταμάτας (9/1/2023), Ροδοπόλεως (9/1/2023) και Αχαρνών (20/2/2023).

5) Ποιος είναι ο αριθμός των αντιρρήσεων Πανελλαδικά;

Υπολογίζεται πως ο αριθμός των αντιρρήσεων θα ξεπεράσει τις 190.000 Πανελλαδικά έως το τέλος των προθεσμιών των αντιρρήσεων για όλους τους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

6) Με ποιον τρόπο διορθώνονται οι λανθασμένοι χαρακτηρισμοί εκτάσεων;

Διορθώνονται με δυο τρόπους:

Α) Με την ηλεκτρονική υποβολή αντίρρησης στον ειδικό δικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους και το έννομο συμφέρον, αποστέλλονται από τον ενδιαφερόμενο, το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων σε έντυπη μορφή, στο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ).

Β) Με την υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος στον ειδικό δικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών, ατελώς είτε με, και την υποβολή των στοιχείων που αποδεικνύουν το πρόδηλο σφάλμα και το έννομο συμφέρον το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων σε έντυπη μορφή στα Σημεία Υποστήριξης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ).

7) Πού υποβάλλονται οι αντιρρήσεις χωρίς τέλος;

Υποβάλλονται μόνο στα Σημεία Υποστήριξης της Ανάρτησης των Δασικών Χαρτών στις Διευθύνσεις Δασών των νομών.

8) Σε τι αφορούν οι αντιρρήσεις που υποβάλλονται ατελώς;

Αφορούν σε εκτάσεις που:

  • έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία που, εκ παραδρομής, δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες
    έχουν εκκρεμείς αιτήσεις για έκδοση πράξης χαρακτηρισμού ή εκκρεμείς ενστάσεις κατά τη διαδικασία εξέτασης δασικών αμφισβητήσεων
    εμφανίζονται ως δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνονται σε κληροτεμάχια εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού
    εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές/βραχώδεις/πετρώδεις, είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφηση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού
  • έχουν συμπεριληφθεί στο δασικό χάρτη ως δασικές, λόγω μη αποτύπωσης του περιγράμματος των εγκεκριμένων ορίων οικισμών και των εγκεκριμένων ορίων πολεοδομικών μελετών ή ρυμοτομικών σχεδίων
  • αντιστοιχούν στο όριο αρτιότητας, κατά το χρόνο έκδοσης της σχετικής οικοδομικής άδειας και εντάσσονται στην προηγούμενη περίπτωση.
    εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις, είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφιση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού.

9) Όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις;

Υπόκεινται σε ειδικό τέλος, το ύψος του οποίου εξαρτάται από το εμβαδόν της έκτασης για την οποία υποβάλλεται η αντίρρηση.

10) Τι χαρακτηρίζεται ως πρόδηλο σφάλμα;

Ως πρόδηλο σφάλμα στη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη ορίζεται, μεταξύ άλλων, για παράδειγμα, η εσφαλμένη τεχνική απόδοση των οριογραμμών επί των φωτογραμμετρικών υποβάθρων, η λανθασμένη απεικόνιση αγροτικής έκτασης ως δασικής, η παράλειψη εκ παραδρομής, της αποτύπωσης σαφώς δασικής έκτασης εντός ευρύτερης άλλης μορφής (αγροτικής κλπ) και το αντίστροφο.

11) Τι άλλο;

Επιπλέον: απόδοση ως «χορτολιβαδικής» έκτασης που αφορά σε πεδινή και ομαλή κλίσης περιοχή. Απόδοση ως «χορτολιβαδικής» έκτασης που αφορά σε αναγνωρισμένη έναντι του Δημοσίου, ως ιδιωτικής. Απόδοση ως δασικής έκτασης που αφορά σε τεχνητή φυτεία.

12) Πότε κάνουμε αίτηση πρόδηλου σφάλματος;

Οι διορθώσεις του χάρτη λόγω  προδήλων σφαλμάτων γίνονται  , είτε αυτοδικαίως , είτε κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου, όταν  έχουμε :

1.       Τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση ή εσφαλμένη τεχνική απόδοση των οριογραμμών που παρατηρείται επί των φωτογραμμετρικών υποβάθρων και προκύπτει είτε από μετρήσεις εδάφους είτε από φωτοερμηνευτική απόδοση του θεματικού περιεχομένου του χάρτη, που έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα, που παρουσιάζεται σ’ αυτά.

2.       Παράλειψη, εκ παραδρομής, της αποτύπωσης σαφώς δασικής έκτασης εντός ευρύτερης άλλης μορφής (αγροτικής κλπ) και το αντίστροφο.

3.       Λανθασμένη απεικόνιση αγροτικής έκτασης ως δασικής και το αντίστροφο.

4.       Παράλειψη εγγραφών στοιχείων των πολυγώνων του χάρτη στη βάση δεδομένων.

5.       Λανθασμένη αποτύπωση θεματικής επιφάνειας που οφείλεται σε διαμορφωμένα στοιχεία εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών.

6.       Απόδοση ως χορτολιβαδικής, έκτασης που αφορά σε πεδινή και ομαλής κλίσης περιοχή, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το Π.Δ. 32/2016 (ΦΕΚ 46 Α’).

7.       Απόδοση ως χορτολιβαδικής, έκτασης που αφορά σε αναγνωρισμένη, κατά τις κείμενες διατάξεις ιδιωτική έκταση, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

8.       Απόδοση ως δασικής, έκτασης που αφορά τεχνητή δασική φυτεία, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

9.       Παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης (παραχωρητήρια κλπ) πριν από την κύρωση του δασικού χάρτη.

13) Τι συμβαίνει αν απορριφθεί η αίτηση πρόδηλου σφάλματος;

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης προδήλου από την οικεία Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η αίτηση αυτή  μετατρέπεται σε αντίρρηση και εξετάζεται από την αρμόδια ΕΠΕΑ. Εάν κριθεί ότι πρόκειται περί προδήλου σφάλματος,  το καταβληθέν τέλος επιστρέφεται.

14) Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων;

Η υποβολή των αντιρρήσεων είναι δυνατή μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου  στην ηλεκτρονική διεύθυνση (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

15) Για ποιο λόγο δεν δίνεται δικαίωμα υποβολής εκ νέου αντιρρήσεων σε περιπτώσεις όπου είχε υποβληθεί αντίρρηση η οποία απορρίφθηκε κατά την εξέταση από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ);

Με πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κριθεί ότι κατά την προηγούμενη περίοδο, οι χρόνοι αναρτήσεων αλλά και ο τρόπος δημοσιοποίησης της διαδικασίας των αναρτήσεων και κύρωσης των δασικών χαρτών ήταν επαρκείς, έτσι ώστε οι ιδιώτες να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

16) Ποια εναλλακτική δυνατότητα έχουν οι ιδιοκτήτες αν δεν είχαν υποβάλλει ή αν είχε απορριφθεί η αντίρρησή τους;

Όσοι  είχαν υποβάλλει αντίρρηση μπορούν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Εάν δεν έχει κάποιος υποβάλλει αντίρρηση έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης μερικής ή ολικής κύρωσης του δασικού χάρτη στο ΣτΕ.

17) Σε ποιες περιπτώσεις υποβάλλονται αντιρρήσεις ατελώς;

Υποβάλλονται ατελώς όταν:

·         εμφανίζονται ως δασικές στη φωτοερµηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφισης, αλλά περιλαμβάνονται σε διανομές (κληροτεµάχια) του εποικισμού και του αναδασμού, οι οποίες δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

·         εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφιση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές του εποικισμού και του αναδασμού, οι οποίες δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

·         έχουν κριθεί με τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, που δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

·         περιλαμβάνουν τμήμα που εμπίπτει σε εκκρεμείς αιτήσεις και υποθέσεις στη διαδικασία πράξης χαρακτηρισμού

18) Πώς διαμορφώνονται τα παράβολα;

Τα παράβολα για τις αντιρρήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

.5 ευρώ για έκταση 100 τ.μ

.20 ευρώ για έκταση έως 1 στρέμμα.

.45 ευρώ για έκταση από 1 έως 5 στρέμματα

.90 ευρώ για πάνω από 5 έως 10 στρέμματα.

.175 ευρώ για πάνω από 10 έως 20 στρέμματα.

.350 ευρώ για πάνω από 20 έως 100 στρέμματα.

.700 ευρώ για πάνω από 100 έως 300 στρέμματα.

.1650 ευρώ πάνω από 300 στρέμματα.

19) Για τους ΟΤΑ;

Η διαδικασία υλοποιείται ατελώς

20) Γίνονται αντιρρήσεις τώρα και στους κυρωμένους δασικούς χάρτες;

Όχι , γιατί με πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κριθεί ότι οι χρόνοι αναρτήσεων αλλά και ο τρόπος δημοσιοποίησης της διαδικασίας των αναρτήσεων και κύρωσης των δασικών χαρτών ήταν επαρκείς, έτσι ώστε οι ιδιώτες να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Κατά μέσο όρο το χρονικό διάστημα υποβολής αντιρρήσεων κυμάνθηκε περίπου στους 8 μήνες.

21) Το τέλος της αντίρρησης εξαρτάται από το συνολικό εμβαδόν των εκτάσεων ή είναι αυτοτελές;

Για κάθε αυτοτελή έκταση της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας που έχει αποδοθεί στο δασικό χάρτη, πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αντίρρηση. Εάν για παράδειγμα, έχετε δυο διαφορετικά αγροτεμάχια και αμφισβητείτε και στα δυο τον χαρακτηρισμό τους, πρέπει να υποβάλλετε δυο αντιρρήσεις.

22) Πάνω στους δασικούς χάρτες υπάρχουν διάφοροι κωδικοί. Τι συμβολίζουν;

ΑΑ-ΠΑ ( μη διεπόμενες από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας). ΠΔ (Τελεσίδικες Πράξεις Χαρακτηρισμού διεπόμενες από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας). .ΔΔ (Ανέκαθεν Δασικές Εκτάσεις). ΔΑ (Εκχερσώσεις). ΑΔ (Δασωμένοι Αγροί). ΧΧ-ΧΑ-ΠΧ (χορτολιβαδικές εκτάσεις). ΧΧ (Ανέκαθεν Χορτολιβαδικές Εκτάσεις). ΧΑ (Χορτολιβαδικές Εκτάσεις στις Α/Φ του 1945. Άλλης Μορφή Κάλυψης στις Α/Φ 2007-2009). ΑΧ (Άλλης Μορφή Κάλυψης στις Α/Φ του 1945. Χορτολιβαδικές στις Α/Φ 2007-2009). ΑΝ (Εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω εκχέρσωσης ή εξαιτίας πυρκαγιών).

23) Για ποιους από τους προαναφερόμενους κωδικούς μπορεί κάποιος να υποβάλλει αντίρρηση;

Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων (ΔΔ, ΔΑ, ΑΔ, ΧΧ, ΧΑ, ΑΧ) ή της ορθής απεικόνισης (περιπτώσεις ΠΑ και ΠΔ), εφαρμογής και ισχύος των πράξεων της Διοίκησης και της σύννομης αλλαγής χρήσης αυτών. Στην περίπτωση ΑΑ δεν απαιτείται διότι οι εκτάσεις αυτές δεν διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

24) Τι ισχύει για τις οικοδομικές άδειες και επενδύσεις;

Έως τώρα για οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα ο πολίτης έπρεπε να υποβάλλει αίτηση για έκδοση πράξης  χαρακτηρισμού και η αναμονή ήταν από τρία έως πέντε έτη. Σήμερα, με τον αναρτημένο δασικό χάρτη, αρκεί η βεβαίωση του μηχανικού πως το απλό απόσπασμα του δασικού χάρτη φέρει τον χαρακτηρισμό «ΑΑ», το οποίο κατατίθεται στην υπηρεσία δόμησης του οικείου δήμου και εκδίδεται η οικοδομική άδεια. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη επένδυση.

25) Γιατί λαμβάνεται υπόψη η αεροφωτογράφιση του 1945 και όχι νεότερες;

Η αεροφωτογράφιση του 1945 αποτελεί το πρώτο πλήρες γεωχωρικό σύνολο για όλη τη χώρα. Το βασικό εργαλείο για να αποτυπωθεί η κάλυψη σε παρελθοντικό χρόνο. Με την εφαρμογή του δασικού νόμου (ν.998/1979), όπως ισχύει, οι Δασικές Υπηρεσίες διαχρονικά χρησιμοποιούν τις Α/Φ του 19455 ως ιστορική βάση για την έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού συνεκτιμώντας, τη μορφή που είχε μια έκταση τότε, με το χαρακτήρα που διαθέτει αυτή σε ποιο πρόσφατο χρόνο.

26) Εξετάζεται κατά τη διαδικασία της κύρωσης του δασικού χάρτη το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων;

Ο δασικός χάρτης αποτυπώνει τον χαρακτήρα μιας έκτασης  και όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ωστόσο, όπως θα δείτε στην απάντηση της επόμενης ερώτησης υπάρχει μια έμμεση σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

27) Σχετίζεται ο δασικός χάρτης με το Κτηματολόγιο;        

Οι δασικοί χάρτες εξετάζουν τον χαρακτήρα της έκτασης. Στις περιοχές όπου εφαρμόζεται το τεκμήριο της κυριότητας του Δημοσίου, οι εκτάσεις που υπόκεινται στη δασική νομοθεσία θεωρούνται δασικές. Έμμεσα, λοιπόν, όπως προαναφέρθηκε, οι δασικοί χάρτες εξετάζουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και συνεπώς συνδέονται με το Κτηματολόγιο.

28) Για ποιες περιοχές της χώρας δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου και το βάρος της απόδειξης της ιδιοκτησίας το έχουν εξίσου οι πολίτες και το Δημόσιο;

Οι περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου είναι η Κρήτη, τα  Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Μάνη και το Βόρειο Αιγαίο (Λέσβος, Σάμος, Χίος).

29) Οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους χαρακτηρίζονται δασικές;

Όχι, με βάση την γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών (ΤΣΔ) του υπουργείου Περιβάλλοντος.

30) Πιο συγκεκριμένα;

Οι εκτάσεις που στο παρελθόν ήταν αγροτικού χαρακτήρα και λόγω της εγκατάλειψης αναπτύχτηκε ασπάλαθος και φρυγανώδης βλάστηση δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές;

31)Τι ισχύει για τις βοσκήσιμες εκτάσεις;

Οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές, αλλά χορτολιβαδικές.

32) Είναι οριστική η απόφαση;

Ναι

33) Ποιες περιοχές ευνοούνται άμεσα από την απόφαση αυτή;

Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Μάνη και Βόρειο Αιγαίο όπου επιλύονται σημαντικές αστοχίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό των εκτάσεων.

34) Τι προβλέπεται πλέον για τους δασωμένους αγρούς; 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν (προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις) τεκμήριο κυριότητας.

35) Τι σημαίνει αυτό; 

Να αποδειχτεί, για παράδειγμα, μέσω αεροφωτογραφίας, πως πριν εγκαταλειφτούν, υπήρχαν μέσα στις εκτάσεις ελιές ή άλλα δένδρα, πεζούλια ( για να φανεί πως καλλιεργούνταν κα), και γενικά ανθρωπογενείς δραστηριότητες οι οποίες να καταδεικνύουν γεωργική καλλιέργεια.

36) Κάτι πιο συγκεκριμένο; 

Το Δημόσιο, όπως προαναφέρθηκε, δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα.

37) Κι αυτό ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα; 

Ναι, εκτός αν το Δημόσιο έχει τίτλους ιδιοκτησίας.

38) Τι χρήσεις επιτρέπονται αν σήμερα το αγροτεμάχιο είναι δάσος 

Εάν το αγροτεμάχιο ήταν αγροτικής μορφής στο παρελθόν αλλά σήμερα είναι δάσος, και έως 30 στρέμματα, επιτρέπεται μόνο η χρήση του για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση.

39) Εάν σήμερα το αγροτεμάχιο είναι δασική έκταση; 

Στην περίπτωση που σήμερα θεωρείται  δασική έκταση, αλλά στο παρελθόν με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 ήταν αγροτική έκταση, δεν υπάγεται πλέον στη δασική νομοθεσία, και επιτρέπονται όλες οι χρήσεις.

40) Πώς γίνεται η διάκριση μεταξύ δασικής έκτασης και δάσους; 

Η διάκριση γίνεται από την Επιτροπή Δασολογίου της Περιφερειακής Ενότητας.

41) Τι χαρτιά πρέπει να προσκομιστούν;  

Ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να αιτηθεί την απομάκρυνση της δασικής βλάστησης, συνυποβάλλει με την αίτησή του είτε συμβολαιογραφικούς τίτλους, είτε δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) είτε ένορκες βεβαιώσεις, είτε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να πιθανολογείται ο νομικός δεσμός του με το ακίνητο.

42) Κι αν δεν υπάρχουν τίτλοι; 

Τότε,  ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει, όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οποιοδήποτε θεσμικά προβλεπόμενο αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο πιθανολογείται ο νομικός δεσμός με το ακίνητο.

43) Τι προβλέπεται για εκτάσεις μεγαλύτερες των 5 στρεμμάτων;

Για εκτάσεις πάνω από 5 στρέμματα, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια, θα πρέπει να διαπιστωθεί, με βάση σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, ότι οι εδαφολογικές και οικολογικές συνθήκες συνηγορούν υπέρ αυτού του τρόπου εκμετάλλευσης. Επιπλέον, η έκτασης μετά το πέρας της γεωργικής εκμετάλλευσης μπορεί να ανακτήσει τη δασική βλάστηση με φυσική αναγέννηση Ακόμη: να μην έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο δάσος, να μην είναι εκτός της Περιφέρειας Αττικής, η κλίση του εδάφους να είναι μικρότερη από 25% και το βάθος εδάφους κατάλληλο για γεωργική καλλιέργεια, αλλά και να μην υφίσταται κίνδυνος διάβρωσης του εδάφους.

44) Πότε επιτρέπεται  η αλλαγή της χρήσης; 

Η αλλαγή της χρήσης επιτρέπεται, κατόπιν άδειας που χορηγείται από τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής στον οποίο υπάγεται η αρμόδια Δασική Υπηρεσία μετά από εισήγηση του οικείου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών, εάν δεν υφίσταται δασαρχείο στον νομό.

45) Ποιες διοικητικές πράξεις ανακαλούνται; 

Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας για την προστασία των προαναφερομένων εκτάσεων ανακαλούνται ακόμη κι αν τελεσιδίκησαν δικαστικά.

46) Για πόσες εκτάσεις μιλάμε; 

Οι εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως δασωμένοι αγροί σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζονται σε 6,9 εκατομμύρια στρέμματα.

47) Τι πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι όταν υπάρχει κτίσμα με νόμιμη οικοδομική άδεια σε έκταση που φαίνεται δασική;

Πρέπει να υποβάλλουν:

► Αντίγραφο της οικοδομικής άδειας.

► Βεβαίωση της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης ή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού ότι η υπόψη άδεια δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί.

► Βεβαίωση της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης ή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού για τα όρια αρτιότητας που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της εν λόγω οικοδομικής άδειας, βάσει του τοπογραφικού διαγράμματος που τη συνοδεύει.

► Αποτύπωση της απαιτούμενης επιφάνειας για την εφαρμογή της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας από ιδιώτη μηχανικό σε εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα και βεβαίωση επ’ αυτού για τα όρια αρτιότητας κατά το χρόνο έκδοσής της.

48) Τι πρέπει να προσκομίσουν οι αγρότες;

Οι αγρότες πρέπει να προσκομίσουν:

1)            Αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων (παραχωρηθέντα κληροτεµάχια, εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις, ιδιοκτησίες που εξαιρέθηκαν υπέρ ιδιοκτητών και κοινόχρηστες εκτάσεις), που απέδωσαν αγροτική, γεωργική, κτηνοτροφική ή µικτή χρήση.

2)            Παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων.

3)            Αποφάσεις κύρωσης διανοµών και αναδασµών, µε διακριτό αριθµό τεµαχίου και χρήση γεωργική, κτηνοτροφική ή µικτή.

4)            Αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας ή Νοµάρχη, µε τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες για κατάτµηση – αγοραπωλησία αγροτικών γαιών µε αγροτική, γεωργική, µικτή χρήση.

5)            Αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας περί παραχώρησης γαιών.

6)            Άδειες του υπουργού Γεωργίας για συµφωνίες εκούσιας µεταβίβασης καλλιεργήσιµων εκτάσεων προς ακτήµονες καλλιεργητές.

7)            Αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων περί παραχώρησης αγροτικών δηµοσίων κτηµάτων.

8)            Αποφάσεις διάθεσης εξαγορασθέντων από το ∆ηµόσιο κτηµάτων.

9)            Αµπελουργικό και Ελαιουργικό Μητρώο, όπου περιλαµβάνονται εκτάσεις µε πράξεις της ∆ιοίκησης .

49) Τι θα γίνει με τις εκκρεμείς αντιρρήσεις;

Α) Αντιρρήσεις, η εξέταση των οποίων εκκρεμεί, για εκτάσεις οι οποίες, μετά την κατά τα ανωτέρω αναμόρφωση των δασικών χαρτών, δεν περιλαμβάνονται πλέον στους δασικούς χάρτες ως δασικές εν γένει εκτάσεις, δεν θα εξεταστούν από τις ΕΠΕΑ, κατόπιν ενημέρωσης του ενδιαφερομένου από τις οικείες Διευθύνσεις Δασών.

Β) Οι υπόλοιπες αντιρρήσεις που εκκρεμούν θα εξεταστούν κανονικά από τις νέες Επιτροπές , ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσθέσουν νέους ισχυρισμούς σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία.

50) Τι γίνεται με τις οικιστικές πυκνώσεις;

Σους νέους αναμορφωμένους χάρτες  συμπεριλαμβάνονται και  οι περιοχές με τα αυθαίρετα κτίσματα    το δικαίωμα των αντιρρήσεων ή και των πρόδηλων και δίνεται το δικαίωμα να καταθέσουν αντιρρήσεις οι πολίτες . Η πολιτεία στη συνέχεια  θα επεξεργαστεί  τα διαθέσιμα  στοιχεία  και θα καθορίζει την τελική περιβαλλοντική διαχείριση των περιοχών αυτών με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

51) Τι ισχύει για μεταβιβάσεις-αγοραπωλησίες σε χαρακτηρισμένες εκτάσεις ως δασικές;

Κατά τη μεταβατική περίοδο της ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι δυνατές οι μεταβιβάσεις των ιδιοκτησιών, αν αυτές δεν είναι δασικού χαρακτήρα. Εφόσον η έκταση χαρακτηρίζεται λανθασμένα ως δασική, για να γίνει η μεταβίβαση πρέπει πρώτα να περατωθεί η διαδικασία των αντιρρήσεων.

52) Τι θα γίνει με τα δασικά αυθαίρετα;

-Ο νέος νόμος για τα δασικά αυθαίρετα προβλέπει:

► Ανάρτηση των δασικών χαρτών από τις οικείες Διευθύνσεις Δασών της χώρας

► Δυνατότητα υποβολής αντίρρησης ή  πρόδηλου σφάλματος

► Υποβολή αίτησης από τους ιδιοκτήτες   με παράβολο αξίας 250 ευρώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

► Καταγραφή των αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων και χρόνου μεταβολής της δασικής έκτασης.

► Έλεγχος των οικιστικών πυκνώσεων .

► Έλεγχος των αυθαιρέτων αν κτίστηκαν σε προστατευόμενες περιοχές

► Αναστολή της κατεδάφισης των κτιρίων και των συνοδών κατασκευών εντός των οριστικών ιωδών περιγραμμάτων που έχουν ανεγερθεί μέχρι την 28-72011

► Δυνατότητα «τακτοποίησης» των δασικών αυθαιρέτων που βρίσκονται εντός του ΟΡΙΣΤΙΚΟΥ ΙΩΔΟΥΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, με υπαγωγή στον σχετικό νόμο.

► Ανάκληση των πράξεων κατεδάφισης και λοιπών διοικητικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στα «τακτοποιημένα» αυθαίρετα.

► Αναστολή σε εκκρεμείς ποινικές διώξεις για τα αυθαίρετα που θα υπαχθούν στον νέο νόμο και οριστική παύση διώξεων με την εξόφληση του προβλεπόμενου προστίμου στο νομοσχέδιο.

► Δημιουργία δασικού ισοζυγίου, για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος.

53)  Ποιος εξετάζει την αντίρρηση;

Οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) εξετάζουν τα αιτήματα και αποτελούνται από δικηγόρο (ως πρόεδρο), μηχανικό από τον ιδιωτικό τομέα και δασολόγο από το Δημόσιο.

54) Τι γίνεται με τις εκπρόθεσμες αιτήσεις  προδήλου σφάλματος ;

Για τις περιπτώσεις που υπάγονται στις  νέες διατάξεις για την αναμόρφωση του δασικού χάρτη ( νόμιμη οικοδομική άδεια , αγροτικές εκτάσεις  με  πράξεις τις διοίκησης) οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν  αίτημα για την διόρθωση- αναμόρφωση του δασικού χάρτη.

55) Τι γίνεται με τα πρόδηλα που έγιναν δεκτά  από την διεύθυνση δασών και επικυρώθηκαν ( έγιναν δεκτά ) από την επιτροπή αντιρρήσεων;

Τα αιτήματα που έγιναν δεκτά από τις επιτροπές αντιρρήσεων , θα σταλούν στη διεύθυνση δασών  και θα συμπεριληφθούν στο νέο αναμορφωμένο χάρτη και επομένως θα αποχαρακτηριστούν οριστικά .

56) Τι συμβαίνει με τις επιδοτούμενες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτάσεις;

Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν αλλάζει το καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στους νόμιμους δικαιούχους τους.

57) Tι είναι  τελικά ο δασικός χάρτης;

Ο δασικός χάρτης προσδιορίζει και οριοθετεί τις εκτάσεις δασικού ή χορτολιβαδικού χαρακτήρα, οι οποίες προστατεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

58) Πού βρισκόμαστε σήμερα στον σχεδιασμό για τις εκχερσωμένες εκτάσεις; 

Οι τροποποιήσεις των διατάξεων περί εκχερσωμένων εκτάσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ (απόφαση 710/2020) βρίσκονται υπό επεξεργασία. Κι αυτή τη στιγμή, συντάσσεται ειδική μελέτη από το ΥΠΕΝ, για τη στοιχειοθέτηση και υποστήριξη των νέων ρυθμίσεων που θα προταθούν.

59) Τι είναι οι εκχερσωμένες εκτάσεις; 

Είναι εκτάσεις που καλλιεργούνται χωρίς να διαθέτουν τίτλους ή διοικητικές πράξεις νόμιμης αλλαγής χρήσης ( π.χ. παραχώρησης).

60) Τι προβλέπει ο σχεδιασμός; 

Ο σχεδιασμός προβλέπει την απόδοση της έκτασης μόνο για αγροτική χρήση με δυο προϋποθέσεις: 1ον) την καταβολή χρηματικού αντιτίμου –το οποίο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί και 2ον) την ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας πριν το 2000 ( για παράδειγμα γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κα).

———————–

ΠΗΓΗ:

Υπουργείο Περιβάλλοντος/ Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφος-πολεοδόμος μηχανικός

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα