Με μικρά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τις αγορές να επιβεβαιώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (ΑΡΡ) το τρίτο τρίμηνο του έτους, προκειμένου να ελεγχθεί ο ήδη υψηλός πληθωρισμός.

Σε επίπεδο εβδομάδας ξεχώρισε το άλμα του 2% του CAC, έναντι των κερδών πέριξ του 0,7% των άλλων δεικτών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,5%, με τον κλάδο των ταξιδιών να καταγράφει άνοδο 2,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 7.616 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,62% στις 14.163 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,72% στις 6.589 μονάδες.

Η ΕΚΤ δεν άλλαξε το ύψος των επιτοκίων, όπως αναμενόταν, αλλά η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε για τις επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία. Και ανησυχεί για την πορεία του πληθωρισμού, εκδίδοντας για τον λόγο αυτό εκ νέου σήμα ότι οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος γνωστού ως APP θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο τρίτο φετινό τρίμηνο.

Το επόμενο ορόσημο

Σύμφωνα με την Goldman Sachs το επόμενο ορόσημο στο πρόγραμμα εξομάλυνσης της πολιτικής της ΕΚΤ θα είναι μια απόφαση για τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων το επόμενο τρίμηνο. Αυτό πιθανότατα θα είναι το επίκεντρο στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο. Μάλιστα, εκτιμά ότι οι τιμές υποδεικνύουν ήδη μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο και συνολικά τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η ουγγρική Wizz Air σημείωσε κέρδη 8,4%, ενώ άνοδο 4,3% σημείωσε η Atlantia, αφού η οικογένεια Benetton και η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Blackstone υπέβαλαν προσφορά για την ιταλική σιδηροδρομική εταιρεία.

Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson σημείωσε πτώση 8% μετά την προειδοποίηση ότι πιθανότατα θα της επιβληθεί πρόστιμο από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για τον χειρισμό μιας έρευνας δωροδοκίας στο Ιράκ. Η εταιρεία ανέφερε επίσης πτώση στα τριμηνιαία κέρδη μετά την έξοδό της από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης