Project Syndicate

Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) θα πρέπει να ανησυχήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους απλούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Η IPCC προειδοποιεί ότι ορισμένα καταστροφικά κλιματικά αποτελέσματα είναι πλέον πιθανό να συμβούν όχι στο μακρινό μέλλον, αλλά μέσα στα επόμενα 15 χρόνια ή ακόμα και την επόμενη δεκαετία.

Αλλά αντί να αφυπνιστούν στην απειλή και να ανταποκριθούν γρήγορα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν επικεντρωμένοι στον φρικτό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και τις άμεσες συνέπειές του. Πολλοί απαρνήθηκαν γρήγορα ακόμη και τις σχετικά πενιχρές και προφανώς ανεπαρκείς δεσμεύσεις για το κλίμα που έκαναν μόλις πριν από λίγους μήνες στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκόβη.

Η εισβολή στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας προκάλεσαν δραματική αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο, αντί να βλέπουν αυτή την άνοδο των τιμών ως ευκαιρία για να επισπεύσουν την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, οι κυβερνήσεις στις προηγμένες οικονομίες προσπάθησαν να μειώσουν τον πόνο διατηρώντας τις εγχώριες τιμές ενέργειας χαμηλές για βραχυπρόθεσμους πολιτικούς λόγους.

Το ΔΝΤ υπολόγισε ότι οι παγκόσμιες επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων το 2020 ανήλθαν συνολικά σε 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, δέκα φορές πάνω από την εκτίμηση του ΟΟΣΑ-ΔΟΕ. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: οι σιωπηρές επιδοτήσεις αντιπροσώπευαν το 92% του συνόλου.

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος πάροχος επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, αλλά οι ΗΠΑ – με εκτιμώμενα 662 δισεκατομμύρια δολάρια σιωπηρών επιδοτήσεων το 2020 και σχεδόν 800 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 – επεκτείνουν σημαντικά περισσότερες επιδοτήσεις συνολικά. Η Κίνα παρείχε τις μεγαλύτερες σιωπηρές επιδοτήσεις το 2020, συνολικού ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτοί οι σημαντικοί αριθμοί υπογραμμίζουν τον βαθμό στον οποίο η κρατική παρέμβαση στρεβλώνει τις τιμές, και συνεπώς τα κίνητρα της αγοράς, υπέρ των ορυκτών καυσίμων και όχι εναντίον τους. Ενώ οι κυβερνήσεις υποστήριζαν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων με ποσό 5,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, η IPCC εκτιμά ότι η παγκόσμια χρηματοδότηση για το κλίμα τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές ανήλθε συνολικά μόνο σε περίπου 640 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνο το έτος.

Τελειώνει γρήγορα ο χρόνος για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5° C και να αποτραπεί μια κλιματική καταστροφή. Αλλά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και πολλές κυβερνήσεις φαίνεται ότι δεν μπορούν να λάβουν σοβαρά υπόψη την απειλή.

Η Τζαϊάτι Γκος είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο University of Massachusetts Amherst και μέλος του High-Level Advisory Board on Effective Multilateralism του ΟΗΕ.

Ο Ντεμπαμάνιου Ντας είναι ερευνητής στο University of Massachusetts Amherst.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts