Η μείωση στην τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, όπως τα λοκντάουν, έφεραν μεγάλες αλλαγές στο τοπίο της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης διαμερισμάτων, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες αποφάσισαν να νοικιάσουν τα διαμερίσματά τους με μακροχρόνιες μισθώσεις, και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένα ενοίκια. Και αυτό γιατί συνήθως ενοικιάζονταν επιπλωμένα και πολλά από αυτά ήταν πρόσφατα ανακαινισμένα.
Οι πρώτες θετικές ενδείξεις για τη φετινή πορεία του τουρισμού φαίνεται να ευνοούν την επιστροφή στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μια πολύ αισιόδοξη πορεία στις κρατήσεις, ενώ ο αριθμός των τουριστών, τουλάχιστον στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, είναι εντυπωσιακός για την εποχή. Μέχρι την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με την AirDNA, διεθνή εταιρεία αναλύσεων της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, η Ελλάδα κατέγραφε τη μεγαλύτερη αύξηση στις κρατήσεις για καταλύματα Airbnb σε όλη την Ευρώπη με ποσοστό 232%, με δεύτερη την Πορτογαλία και τρίτη την Κροατία.
Διαβάστε επίσης: «Βασίλισσα» του Airbnb η Ελλάδα το καλοκαίρι
«Μετά από δύο δύσκολα χρόνια για τον τουρισμό στην Ελλάδα και την Αθήνα, οι κρατήσεις αυξήθηκαν πολύ φέτος το καλοκαίρι, με τις τρέχουσες κρατήσεις στην Αθήνα για τον Μάιο να είναι 585% πιο πάνω από ό,τι ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2021, όμως να παραμένουν 23% κάτω από τον Μάιο του 2019» αναφέρει στο «Βήμα» η Madeleine Parkin από το τμήμα δημοσίων σχέσεων της AirDNA. Αντίστοιχα, αύξηση 464% σημειώνεται για τον Ιούνιο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, αριθμός που όμως είναι 24% κάτω από τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Αισιόδοξες προβλέψεις
«Νομίζω ότι φέτος τελικά η κίνηση θα είναι καλύτερη από το 2019. Αυτό που γίνεται είναι πρωτόγνωρο» μας είπε ο κ. Βαγγέλης Σταυρόπουλος από την Optimal Residence, εταιρεία διαχείρισης διαμερισμάτων με βραχυχρόνια μίσθωση. «Και αυτό γιατί ο κόσμος μετά το κλείσιμο και την πίεση που υπέστη λόγω COVID θέλει να ταξιδέψει».
Φέτος η εταιρεία του διαχειρίζεται 7 διαμερίσματα – τα δύο από αυτά μπήκαν μόλις στην αγορά. Κανένα από αυτά δεν στράφηκε σε μακροχρόνια μίσθωση τα δύο δύσκολα προηγούμενα χρόνια. Οπως μας είπε όμως αρκετά Airbnb που γνωρίζει ότι είχαν δοθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις 3 ή 6 ή 9 μηνών, μόλις έληξε ο χρόνος επέστρεψαν στη βραχυχρόνια μίσθωση. Εξαίρεση αποτελούν εκείνα που νοικιάστηκαν με μισθωτήριο, του οποίου ο ελάχιστος χρόνος είναι 3 χρόνια.
Μείωση των καταλυμάτων
Ανεξάρτητα από τις κρατήσεις που φαίνεται να τραβούν την ανηφόρα, αν δει κανείς το συνολικό τοπίο, συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός των διαθέσιμων για βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων, όπως φανερώνουν τα αναλυτικά στοιχεία που μας παραχώρησε η AirDNA – μια μείωση που ξεκίνησε με την εμφάνιση της πανδημίας.
Τον Αύγουστο του 2019 τα διαθέσιμα καταλύματα στην περιοχή της Αθήνας ήταν 12.080 – ρεκόρ τουλάχιστον για τα 4 τελευταία χρόνια. Τους επόμενους μήνες, προφανώς λόγω εποχής, άρχισαν να σημειώνουν μείωση για να φτάσουν τα 10.191 τον Μάρτιο του 2020 – όταν ήρθε στη χώρα μας η πανδημία. Με έναν αριθμό γύρω στις 9.000 ακολούθησαν οι επόμενοι μήνες και η πτώση συνεχίστηκε από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα με περίπου 7.000 καταλύματα.
Διαβάστε επίσης: Airbnb: Οι τιμές σε όλη την Ελλάδα [πίνακες]
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι, επίσης, το γεγονός ότι για τον Φεβρουάριο του 2022 από τις διαθέσιμες 117.981 διανυκτερεύσεις, καλύφθηκαν οι 64.503 – αντίστοιχα τον Φεβρουάριο του 2021 από τις 65.170 διανυκτερεύσεις είχαν καλυφθεί οι 26.777. Αν μελετήσουμε τα στοιχεία σε ετήσια βάση διαπιστώνουμε ότι τo 2018 ο αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων στην Αθήνα ήταν 14.799, για να ανέβουν απότομα το 2019 σε 16.178.
Η πτώση του 2020 περιόρισε τον αριθμό τους στα 14.195, για να μειωθούν ακόμα περισσότερο το 2021 (11.726).
Οι τρεις περιοχές της Αθήνας με τα περισσότερα διαθέσιμα καταλύματα τον Φεβρουάριο του 2022 ήταν το Εμπορικό Τρίγωνο (1.627), η περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη (666) και ο Νέος Κόσμος (510), σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της AirDNA.
«Θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές στο κέντρο»
Για ισχυρή πίεση προς τα πάνω των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων μας μίλησε ο κ. Κοσμάς Θεοδωρίδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών Αττικής. «Αυτό σημαίνει ότι θα πιεστούν η κατοικία και τα ενοίκια, ειδικά στις τουριστικές περιοχές» λέει.
«Το βασικό πρόβλημα της Αθήνας» σημειώνει «είναι ότι μετά το 2005 έπαψαν να χτίζονται οικιστικές μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι λείπουν νέα ακίνητα επί 15 έτη. Σκεφτείτε πόσα από τα υπάρχοντα βγαίνουν από την αγορά, λόγω κληρονομικών προβλημάτων, καταστροφών κ.λπ. Κάθε χρόνο, λοιπόν, χάνουμε μονάδες και επειδή δεν χτίζονται καινούργια, υπάρχει πίεση στην προσφορά. Οσα χτίζονται έχουν πολύ υψηλό κόστος, και για να αποδώσουν στον ιδιοκτήτη θα πρέπει να ενοικιάζονται με υπέρογκα ποσά, σε ποσά που δεν μπορούν να πληρωθούν με την τρέχουσα αγορά. Πολλοί θεωρούν, λοιπόν, ότι ένας τρόπος για να κερδίσουν τα χρήματα που έχουν δώσει είναι η βραχυχρόνια μίσθωση, που δεν έχει πολλές από τις αβαρίες της μακροχρόνιας μίσθωσης (καθυστέρηση ενοικίων, δυσκολία έξωσης κ.λπ.). Δεν είναι έτσι, δεν είναι απαραίτητο ότι θα κερδίσει περισσότερα χρήματα, υπάρχει, όμως, διαφορετική χρηματορροή».
Του ζητάμε μια πρόβλεψη, τι θα συμβεί αν θα επιστρέψουν στη βραχυχρόνια μίσθωση όσα καταλύματα «έφυγαν» λόγω πανδημίας. «Θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές για όσους θέλουν να μείνουν στο κέντρο. Θα αναγκαστούν να κάνουν αυτό που γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, να μετακομίσουν στην περιφέρεια» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αύξηση στο Εμπορικό Τρίγωνο, μείωση στο Κολωνάκι
Μελέτη για την πορεία των εγγεγραμμένων ακινήτων στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb πραγματοποίησε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-real Estates.
Σύμφωνα με αυτήν, ο αριθμός των εγγεγραμμένων στις τοπ περιοχές του κέντρου στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb σημείωσε μείωση 2,52% το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021.
Οπως τονίζεται, αύξηση στο διάστημα αυτό παρατηρείται στο Εμπορικό Τρίγωνο (προστέθηκαν 10 ακίνητα) και στην περιοχή Εξάρχεια – Μουσείο – Νεάπολη (προστέθηκαν 12 ακίνητα). Η μεγαλύτερη μείωση των διαθέσιμων καταγράφεται στον Κεραμεικό (22 λιγότερα), αλλά και στο Κολωνάκι (16 λιγότερα), πάντα το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021.
Latest News
Τι ζητά η Κομισιόν για τους πλειστηριασμούς – Πώς προχωράει ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2024 οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν κατά 7%
ΤΕΕ για το «φρένο» του ΣτΕ στον ΝΟΚ - «Σεβαστές οι αποφάσεις, όχι a priori σωστές»
Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, θέτει τέσσερα ερωτήματα που τίθενται μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πιο κοντά στον Ασπρόπυργο με Προεδρικό Διάταγμα
Τι προβλέπει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που συνέταξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Πώς κινούνται οι τιμές στα εμπορικά ακίνητα - Οι hot περιοχές [πίνακες]
Σύμφωνα με την έρευνα της Spitogatos, νέες περιοχές όπως το Περιστέρι και η Καλλιθέα κινήθηκαν ανοδικά στην αναζήτηση για ακίνητα
Μπόνους δόμησης: Τι αλλαγές φέρνει η απόφαση του ΣτΕ – Οι πρώτες αντιδράσεις
Μέσω του πολεοδομικού σχεδιασμού η επαναφορά των «μπόνους» δόμησης, λέει ο Σκυλακάκης - Ποιες οικοδομικές άδειες ακυρώνονται
Παράθυρο Κεφαλογιάννη για αλλαγές στο πλαίσιο των Airbnb
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Οι Αμερικανοί ψηφίζουν Ελλάδα για εξοχικά - Άνοδος 400% στις πωλήσεις μετά τις εκλογές
Το 2024 υπήρχε χρονιά ρεκόρ ενδιαφέροντος των Αμερικανών για εξοχικά στην Ελλάδα
Έρχονται τα πρώτα 300 φθηνά σπίτια - Οι δικαιούχοι και το ενοίκιο
Το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» στοχεύει στην ανέγερση 2.500 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου
Σκυλακάκης: Νέα μπόνους δόμησης μετά τη «βόμβα» του ΣτΕ
Έρχονται ειδικά κίνητρα (bonus) σε ό,τι αφορά στα ύψη, στα δώματα, στις φυτεμένες στέγες, δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
«Βόμβα» ΣτΕ για τα ύψη των κτιρίων – Ποιες άδειες επηρεάζονται
Η απόφαση αυτή του ανωτάτου δικαστηρίου που έχει τεράστιο αντίκτυπο στις επενδύσεις και στο χώρο της οικονομίας