Κάθε άλλο παρά εβδομάδα των Παθών ήταν αυτή για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατάφερε να κλείσει στη ζώνη των 950 μονάδων, ήτοι στα υψηλά δύο και πλέον μηνών, συνεχίζοντας την καλή πορεία του Απριλίου.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,96% στις 949,68 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει τα 122 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, αν και “τριήμερη”, τα κέρδη έφτασαν στο 3,3%.

Πρωταγωνιστές της εβδομάδας

Δύο ήταν οι πρωταγωνιστές της εβδομάδας στο ΧΑ, το οποίο είδε τις τράπεζες να αφυπνίζονται εκ νέου και να κάνουν ένα σημαντικό ράλι ανόδου, αλλά και τον τζίρο να φτάνει σε σημαντικά υψηλά επίπεδα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι διανύσαμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, καλλιεργώντας και οι δύο μεγάλες προσδοκίες για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s αύριο το βράδυ, αλλά και την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI το επόμενο δεκαήμερο.

Θετικά λειτούργησαν και τα μάκρο της ημέρας, καθώς το πρωτογενές έλλειμα του 2021 διαμορφώθηκε στο 5% του ΑΕΠ, χαμηλότερα των εκτιμήσεων του προϋπολογισμού, γεγονός που ενισχύει τα περιθώρια για μέτρα στήριξης λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων. Αν και η συγκεκριμένη εικόνα δεν παράγει αυτόματα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο το 2022, διευκολύνει τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου, με την αγορά να δείχνει την ανακούφιση της.

Ζητούμενο η διάρκεια

Έτσι, η καλή πορεία του Απριλίου όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά τείνει να γίνει και ο μήνας που το ΧΑ άφησε πλήρως πίσω του την πολεμική αβεβαιότητα (στην Ανατολή Ευρώπη) και έκανε τη δική του κίνηση προς τη μεγάλη ανάκαμψη. Ήταν μια εικόνα άλλωστε που εμφάνισε και στις πρώτες εβδομάδες του έτους, αλλά ανακόπηκε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις σε όλες τις αγορές του πλανήτη.

Τώρα αυτό που επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι σαφώς το ανοδικό κύμα θα πρέπει να αναμετρηθεί αργά ή γρήγορα με τη διάρκειά του. Αυτή η αναμέτρηση μάλλον θα έρθει στη ζώνη των 950 – 955 μονάδων, με τους κλάδους που έχουν πρωταγωνιστήσει μέχρι τώρα, τράπεζες, κατασκευές, ενέργεια, πληροφορική, να καλούνται να δείξουν στοιχεία ώριμων τίτλων. Το έργο τους θα διευκολυνθεί εάν το επόμενο διάστημα οι “πολεμικές ιαχές” στην ανατολή Ευρώπη πάψουν…

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Λάμδα ενισχύθηκε κατά 3,09%, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι Εθνική, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς και Coca Cοla. Θετικά συνέβαλαν οι Aegean, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Quest, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Jumbo, ενώ στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με απώλειες 4,16%. Διορθωτικά κινήθηκαν και οι Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών