Ο κίνδυνος ενός ακόμη δρακόντειου lockdown στην Κίνα, ιδίως στα μεγάλα κέντρα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, έφερε ένα νέο κύμα απωλειών στις ευρωαγορές, οι οποίες έχουν επίσης να διαχειριστούν και το ουκρανικό ζήτημα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,8%, με τον κλάδο των πρώτων υλών, ο οποίος έχει και τη μεγάλη έκθεση στην Κίνα, να κλείνει με απώλειες 5,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,88% στις 7.380 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,54% στις 13.924 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,01% στις 6.449 μονάδες.

Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι η Κίνα αγωνίζεται να περιορίσει το χειρότερο ξέσπασμα του ιού Covid 19 από το 2020, παρά τα σκληρά lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της, τη Σαγκάη. Το Σαββατοκύριακο, το Πεκίνο, προειδοποίησε ότι ο ιός εξαπλώνεται συνεχώς για περίπου μια εβδομάδα, με τις αγορές να θεωρούν ότι πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες αυστηρών lockdown.

Οι αγορές στην Ευρώπη χωνεύουν επίσης το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε άνετα την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν στις εκλογές της Κυριακής, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Γαλλίας.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η ολλανδική Philips υποχώρησε περισσότερο από 11% αφού η εταιρεία ανέφερε απότομη πτώση στα βασικά κέρδη πρώτου τριμήνου. Στον αντίποδα, η Ubisoft σημείωσε άνοδο 9,5% αφού το Bloomberg ανέφερε ότι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εξαγοράς από τις  Blackstone και KKR.

Στα μάκρο της ημέρας, το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo ανέφερε ότι το κλίμα στη γερμανική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί σε χαμηλό επίπεδο. Ο δείκτης ifo Business Climate αυξήθηκε στις 91,8 μονάδες τον Απρίλιο, από 90,8 μονάδες τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές