Φωτιά από τσιγάρο που κάπνιζε ο πιλότος σε συνδυασμό με διαρροή οξυγόνου μέσα στο πιλοτήριο, προκάλεσε τη συντριβή της πτήσης MS804 της EgyptAir στις 19 Μαΐου 2016, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των 66 επιβαινόντων.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έκθεση που διεξήχθη από Γάλλους ειδικούς, και η οποία περιήλθε σε γνώση της Corriere della Serra.

Το αεροπλάνο της EgyptAir είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού με προορισμό το Κάιρο. Εξαφανίστηκε όμως από τα ραντάρ πάνω από το Αιγαίο και συνετρίβη στην ανατολική Μεσόγειο, νοτίως της Καρπάθου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Το Γραφείο Έρευνας και Ανάλυσης της Γαλλίας για την Ασφάλεια της Πολιτικής Αεροπορίας (BEA) αρχικά υπέθεσε ότι η συντριβή οφειλόταν σε μηχανική βλάβη. Οι αιγυπτιακές αρχές από την πλευρά τους αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν αναφορά για τα αίτια του δυστυχήματος, αποδίδοντάς το σε τρομοκρατική επίθεση.

Ήδη από το 2018 πάντως η ΒΕΑ, αναλύοντας τα δεδομένα από το μαύρο κουτί, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το αεροπλάνο συνετρίβη μετά από πυρκαγιά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τα αίτιά της.

Τσιγάρο και διαρροή οξυγόνου

Η νέα έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φωτιά προκλήθηκε πιθανότατα από το τσιγάρο ενός πιλότου, σε συνδυασμό με τη διαρροή οξυγόνου από μία από τις μάσκες οξυγόνου που βρίσκονταν στο πιλοτήριο. Ο ήχος της διαρροής οξυγόνου από τη μάσκα καταγράφηκε στο μαύρο κουτί του αεροπλάνου. Είχε αντικατασταθεί μόλις τρεις ημέρες πριν τη μοιραία πτήση από τεχνικό της EgyptAir, ο οποίος είχε θέσει μια βαλβίδα στη θέση «έκτακτης ανάγκης», οδηγώντας στην απελευθέρωση οξυγόνου σε υψηλότερη πίεση και συνεπακόλουθα στη διαρροή.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε στο πιλοτήριο είναι το γεγονός ότι τα τασάκια είχαν αντικατασταθεί δύο μήνες πριν από τη συντριβή λόγω της υπερβολικής χρήσης τους, καθώς εκείνη την περίοδο δεν απαγορευόταν στους πιλότους να καπνίζουν.

Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα στο αεροσκάφος, μεταξύ των οποίων 40 Αιγύπτιοι και 15 Γάλλοι πολίτες, έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του αιγυπτιακού Airbus A320 .

Η αρχή πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιεύσει έκθεση για το δυστύχημα, ενώ έχει κατηγορηθεί για άρνηση συνεργασίας με τις γαλλικές αρχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».