Για τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στο δίκτυο της Emirates και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στη χώρα μας, μιλά σε συνέντευξή του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο κ. Khalid Al Zarooni, Area Manager της Emirates για Ελλάδα και Αλβανία, εστιάζοντας στις ισχυρές τουριστικές, ψυχαγωγικές και επιχειρηματικές σχέσεις Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ελλάδας. Έχοντας προσφέρει σημαντική διέξοδο σε στρατηγικής σημασίας εγχώρια προϊόντα μέσα στην πανδημία, η Emirates Sky Cargo ανεβάζει ρυθμούς ως σύμμαχος των ελληνικών επιχειρήσεων.

Γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, εποχιακά φρούτα, όπως βατόμουρα, φράουλες, ακτινίδια και γλυκά καλαμπόκια, τρόφιμα, αλουμίνιο, μάρμαρα, ανταλλακτικά πλοίων, ηλεκτρονικά είδη, καλλυντικά, καθώς και είδη τέχνης και εκθέσεων, είναι στη λίστα των ελληνικών προϊόντων που ταξιδεύουν σε Ντουμπάι, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ και διάφορους προορισμούς της Μέσης και Άπω Ανατολής.

«Η Emirates διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύνδεση της Ελλάδας με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλασία. Το 2019, 314.000 επιβάτες επέλεξαν την Emirates για να πετάξουν από και προς την Αθήνα, ενώ μεταφέρθηκαν 10.800 τόνοι φορτίου» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Το 2021, χρονιά αποκατάστασης του δικτύου μετά την πανδημία, η αεροπορική εταιρεία μετέφερε περισσότερους από 9.000 τόνους φορτίου από και προς την Αθήνα. Ενόσω η απευθείας πτήση μεταξύ Αθήνας – Νέας Υόρκης ήταν σε αναστολή εξαιτίας της πανδημίας, η εταιρεία παρείχε εναλλακτικές για να φτάσουν τα ελληνικά ψάρια στις ΗΠΑ.

Έχοντας κλείσει 25 χρόνια δραστηριότητας στην Ελλάδα, η Emirates έχει διακινήσει 4,5 εκατ. επιβάτες, με τις πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ντουμπάι να υπολογίζονται σε 15.000. Σύμφωνα με τον κ. Khalid Al Zarooni, στους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Ελλήνων ταξιδιωτών περιλαμβάνονται το Ντουμπάι, το Νιούαρκ των ΗΠΑ, το Μαλέ, η Σεούλ και η Σιγκαπούρη.

Ερωτώμενος για την κρίση της πανδημίας, καθώς και τα νέα δεδομένα που πιθανώς δημιουργεί για τις αερομεταφορές ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ. Al Zarooni επισημαίνει ότι η λέξη «προκλήσεις» δεν είναι άγνωστη στην αεροπορική βιομηχανία, η οποία όποτε κι αν ήρθε αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση, όπως είναι η Covid-19, κατάφερε τελικά να υπερισχύσει, με τη ζήτηση να επανέρχεται κάθε φορά ακόμη πιο αυξημένη. Η εταιρεία με γνώμονα την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων, παρακολουθεί στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, προσαρμόζοντας ανάλογα και τις δραστηριότητές της.

«Πράσινες» δραστηριότητες

Παρόλες δε τις δυσκολίες των τελευταίων ετών για το σύνολο του κλάδου, η Emirates παραμένει δεσμευμένη στο «πρασίνισμα» των δραστηριοτήτων της, με συμμάχους τις νέες τεχνολογίες, την ανανέωση του στόλου και τα εναλλακτικά καύσιμα. «Εστιάζουμε τις περιβαλλοντικές προσπάθειές μας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, την υπεύθυνη κατανάλωση και τη διατήρηση της άγριας ζωής και των οικοτόπων», τονίζει ο area manager για Ελλάδα και Αλβανία.

Το τελευταίο εξάμηνο, εκατομμύρια επισκέπτες της EXPO 2020 Dubai, είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα εντυπωσιακό ταξίδι στο μέλλον της εταιρείας και των αερομεταφορών εν γένει ως το 2071, μέσα από το περίπτερο της Emirates. Η αεροπορική εταιρεία επένδυσε περισσότερα από 100 εκατ. AED σε διαφημιστικές και άλλες καμπάνιες για να προωθήσει την Expo 2020 στην παγκόσμια αγορά, ενώ οι επισκέπτες της έκθεσης πήραν περισσότερα από 20.000 είδη εμπορευμάτων από το περίπτερό της.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για τον κλάδο των αερομεταφορών. Πόσο επηρεάστηκαν τα μεγέθη της Emirates στις επιβατικές μετακινήσεις και ποιος ο ρόλος του cargo;

Η ζήτηση άρχισε να αυξάνεται από το καλοκαίρι και συνέχισε να σημειώνει σταθερή αύξηση από τον χειμώνα και έπειτα. Πλέον, τα αεροπλάνα της Emirates πετάνε σε περισσότερους από το 90% των προορισμών του δικτύου μας πριν την πανδημία και έχουμε εξασφαλίσει τη σύνδεση με σημαντικές αγορές από και προς την Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο σχετικά με την αποκατάσταση του 70% της χωρητικότητάς μας, καθώς περισσότερα από 27 αεροσκάφη A380 είναι και πάλι σε λειτουργία, ενώ λειτουργούμε πλήρως τα 151 αεροσκάφη Boeing 777 που διαθέτουμε.

Οι εμπορευματικές μας δραστηριότητες (cargo) συνεχίζουν να αποδίδουν δυναμικά και αποτελούν τη βάση για τη γρήγορη αποκατάσταση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους επιβάτες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το μέσο ετήσιο φορτίο που μεταφέρθηκε κατά την περίοδο 2017-2021 ήταν 2.456 τόνοι. Συγκεκριμένα, το 2021 μεταφέρθηκαν 7.404 τόνοι φορτίου στις πτήσεις της Emirates Ντουμπάι – Αθήνα και 1.864 τόνοι μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε να εστιάζουμε στον έλεγχο του κόστους, στην αύξηση της αποδοτικότητας μέσω της τεχνολογίας, στη διατήρηση και προσέλκυση ταλέντων που είναι υψηλά εξειδικευμένα, στην αναζήτηση και εύρεση ευκαιριών με στόχο να ενισχυθούν οι ροές εσόδων και στην παροχή υπηρεσιών, που χαρακτηρίζονται από ασφάλεια και υψηλή ποιότητα, στους πελάτες μας.

Η λέξη «προκλήσεις» δεν είναι άγνωστη στην αεροπορική βιομηχανία. Όποτε κι αν εμφανίστηκαν, πάντα καταφέρναμε να υπερισχύσουμε, με τη ζήτηση να επανέρχεται κάθε φορά ακόμη πιο αυξημένη. Το ίδιο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε πολλές χώρες το τελευταίο διάστημα, οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης για ταξίδια. Έχοντας την έδρα μας στα ΗΑΕ, και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι, και με τους υπεύθυνους να διαχειρίζονται άριστα την Covid-19,έγινε εφικτή η γρήγορη και ασφαλής αποκατάσταση των δραστηριοτήτων των αεροπορικών μεταφορών, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Πόσο έχουν αλλάξει οι συνήθειες των επιβατών στο αεροπορικό ταξίδι, αλλά και στους προορισμούς που επιλέγουν;

Η πανδημία αναμφισβήτητα επέφερε αλλαγές στις ταξιδιωτικές συνήθειες των επιβατών. Η Emirates ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες στον κλάδο της αεροπορικής βιομηχανίας με στόχο να καλλιεργήσει το αίσθημα ασφάλειας στους επιβάτες και να δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους όσον αφορά στα ταξίδια. Έτσι, έγινε η πρώτη εταιρεία που προέβλεψε δωρεάν ταξιδιωτική ιατρική κάλυψη για την Covid-19 σε όλους τους πελάτες, επιτάχυνε τις επιστροφές χρημάτων, προσέφερε γενναιόδωρες πολιτικές waiver και επανακράτησης, ενώ βοήθησε τα μέλη του προγράμματος αφοσίωσης να διατηρήσουν το tier status και τα μίλια τους. Εκτός από βελτιωμένα πρωτόκολλα υγιεινής, αναπτύξαμε επίσης μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας και τη διευκόλυνση των ταξιδιών των πελατών μας. Γίναμε η πρώτη αεροπορική εταιρεία που διέθεσε το IATA Travel Pass στο δίκτυό της και χρησιμοποίησε προηγμένη βιομετρική τεχνολογία για ταχεία ανίχνευση στον κόμβο του Ντουμπάι, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η ομαλή επεξεργασία και η ανέπαφη εμπειρία στα αεροδρόμια. Σε ευρύτερο πλαίσιο, παρατηρούμε πως αυξάνονται σημαντικά οι δραστηριότητες και η ζήτηση, γεγονός που ενισχύεται από τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Πότε αναμένετε ότι η Emirates θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα; Σας ανησυχούν οι νέες συνθήκες που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Θα βάλουν νέο φρένο στα ταξίδια;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η αύξηση της ζήτησης άρχισε το καλοκαίρι και συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή ανοδική πορεία από τον χειμώνα, με τα αεροπλάνα μας να πετούν σήμερα σε περισσότερους από το 90% των προορισμών του δικτύου που πετούσαν πριν την πανδημία, συνδέοντας σημαντικές αγορές με την Ελλάδα.

Όπως κάθε αεροπορική εταιρεία, δεν θα μπορούσαμε να μην ενημερωνόμαστε συνεχώς για τα γεωπολιτικά γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στις επιχειρήσεις, προσαρμόζοντας ανάλογα και τις δραστηριότητές μας. Ακολουθώντας τις συστάσεις που ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές, πραγματοποιήσαμε ορισμένες αλλαγές δρομολογίων σε Στοκχόλμη, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και προορισμούς των ΗΠΑ, τις οποίες επηρεάζει το κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από ένα τμήμα της Ρωσίας και όλης της Ουκρανίας. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει στην αύξηση των χρόνων πτήσεων των εν λόγω δρομολογίων. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για να ενεργήσουμε αναλόγως και σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο. Για την Emirates, δεν θα σταματήσει να είναι προτεραιότητα η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων, καθώς και η άρτια λειτουργία μας.

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στον σχεδιασμό της Emirates και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το cargo, δεδομένου ότι η εταιρεία στηρίζει της ελληνικές εξαγωγές προς ΗΑΕ, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία;

Η Emirates διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύνδεση της Ελλάδας με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλασία. Το 2019, 314.000 επιβάτες επέλεξαν την Emirates για να πετάξουν από και προς την Αθήνα, ενώ μεταφέρθηκαν 10.800 τόνοι φορτίου. Η παρουσία της Emirates SkyCargo είναι ιδιαίτερα δυνατή στην ελληνική αγορά, καθώς παρέχει ευκαιρίες τόσο σε επενδυτές όσο και σε όλους όσους κάνουν επαγγελματικά ταξίδια. Μέσα σε 25 χρόνια λειτουργίας στις ελληνικές αερομεταφορές, η εταιρεία είχε σταδιακή ανοδική πορεία στην κατάταξη των αεροπορικών εταιρειών. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2000-2007, βρισκόταν ανάμεσα στις 6 κορυφαίες εταιρίες, την περίοδο 2008-2014 στις 3 κορυφαίες εταιρείες, ενώ την εξαετία 2015-2020 ήταν η κορυφαία εταιρεία της εγχώριας αγοράς.

Για το διάστημα που η απευθείας πτήση μεταξύ Αθήνας – Νέας Υόρκης ήταν σε αναστολή εξαιτίας της πανδημίας, παρείχαμε εναλλακτικές για τις εξαγωγές ελληνικών ψαριών στις ΗΠΑ. Αυτό έγινε μέσω της μεταφοράς περισσότερων από 1.200 τόνων στις απευθείας πτήσεις Αθήνα – Ντουμπάι και, ακολούθως στις πτήσεις επόμενης μέρας από Ντουμπάι προς Νέα Υόρκη. Από τον Ιούνιο του 2021, οπότε και αποκαταστάθηκαν οι απευθείας πτήσεις προς τις ΗΠΑ, καταγράψαμε σταδιακή αύξηση στις εξαγωγές ψαριών, κατά μέσο όρο 210 τόνους/μήνα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο 85% των εξαγωγών που σημειωνόταν πριν την πανδημία. Μέχρι αυτή τη στιγμή, εξάγουμε ψάρια στο Ντουμπάι, το Κουβέιτ, την Τζέντα και το Τόκιο. Επιπλέον, στη λίστα των προϊόντων που διακινούνται στο Ντουμπάι, τη Σαουδική Αραβία, αλλά και σε διάφορους προορισμούς της Μέσης και Άπω Ανατολής, περιλαμβάνονται γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί και ελληνικό γιαούρτι), εποχιακά φρούτα, όπως βατόμουρα, φράουλες, ακτινίδια και γλυκά καλαμπόκια, τρόφιμα, αλουμίνιο, μάρμαρα, ανταλλακτικά πλοίων, ηλεκτρονικά είδη, καλλυντικά, καθώς και είδη τέχνης και εκθέσεων.

Είναι το Ντουμπάι ένας προορισμός που «ταιριάζει» στους Έλληνες ταξιδιώτες; Τι μπορεί να προσφέρει; Υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι Έλληνες ταξιδεύουν στο Ντουμπάι και για ποιον σκοπό (επαγγελματικό, αναψυχή, κλπ);

Η Emirates διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο προορισμών, το οποίο συμβάλλει στις συνδέσεις επιβατών και τη δημιουργία επιχειρηματικών δεσμών για εισαγωγές και εξαγωγές ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία 25 χρόνια, από τότε δηλαδή που δραστηριοποιηθήκαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 4,5 εκατ. επιβάτες έχουν πετάξει με την εταιρεία μας, με τις πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ντουμπάι να υπολογίζονται σε 15.000. Στους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Ελλήνων ταξιδιωτών περιλαμβάνονται το Ντουμπάι, το Νιούαρκ των ΗΠΑ, το Μαλέ, η Σεούλ και η Σιγκαπούρη. Τον Μάρτιο του 2017, η Emirates επέκτεινε τις πτήσεις Ντουμπάι-Αθήνα προς το Νιούαρκ, αποτελώντας μέχρι σήμερα την μόνη αεροπορική εταιρεία που εκτελεί καθημερινά, και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, απευθείας πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Αν η Emirates δεν περιλάμβανε στο δίκτυό της την Ελλάδα, οι επιβάτες που θα επιθυμούσαν να ταξιδέψουν από και προς το Ντουμπάι θα έκαναν αναγκαστικά τουλάχιστον μια στάση. Επιπλέον, οι ισχυρές τουριστικές, ψυχαγωγικές και επιχειρηματικές σχέσεις ΗΑΕ – Ελλάδας καθιστούν την Ελλάδα πολύ σημαντικό προορισμό για την Emirates, με τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών να διατηρούνται υγιείς εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη. Το 2021, η Emirates μετέφερε περισσότερους από 9.000 τόνους φορτίου από και προς την Αθήνα, διευκολύνοντας έτσι το εμπόριο ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΑΕ, καθώς και με άλλες χώρες του παγκοσμίου δικτύου της.

Σχεδιάζετε να επεκτείνετε το δίκτυο των μακρινών προορισμών που εξυπηρετεί η Emirates;

Η Emirates είναι μια εταιρεία που αναζητά αδιάλειπτα ευκαιρίες που θα βοηθήσουν την επέκταση του δικτύου της και την αύξηση της συχνότητας των πτήσεων, αν υπάρξει η ανάλογη ζήτηση. Το 2021 ήταν η χρονιά που ξεκινήσαμε μια νέα, απευθείας πτήση από το Ντουμπάι προς το Μαϊάμι των ΗΠΑ, ένα ελπιδοφόρο γεγονός σε μια πανδημική χρονιά. Συνεχίζουμε την προσεκτική αξιολόγηση των δραστηριοτήτων μας και τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας με στόχο την εύρεση πιθανών ευκαιριών στην αγορά. Συνεχίζουμε να έχουμε θετική ματιά για την Ελλάδα και κύριος στόχος μας παραμένει η θετική συμβολή μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον της χώρας. Η διατήρηση της χωρητικότητάς μας στην Ελλάδα αποτελεί βασική μας επιδίωξη, ώστε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερους προορισμούς στους ταξιδιώτες από την Ελλάδα, μέσω του Ντουμπάι και όχι μόνο.

Το «πρασίνισμα» των αερομεταφορών βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας όλο και περισσότερων εταιρειών. Ποιος ο σχεδιασμός σας προς αυτή την κατεύθυνση;

Ως η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία, έχουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης ως προς τη διατήρηση των πόρων του πλανήτη και έχουμε δεσμευτεί για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όλων των δραστηριοτήτων της Emirates, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αλυσίδα εφοδιασμού μας. Υπό αυτό το πρίσμα, εστιάζουμε τις περιβαλλοντικές προσπάθειές μας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, την υπεύθυνη κατανάλωση και τη διατήρηση της άγριας ζωής και των οικοτόπων.

Στην Emirates επενδύουμε συνεχώς στις νέες τεχνολογίες των αεροσκαφών. Τα νέα αεροσκάφη Airbus A350 XWB, Boeing 787 και 777X, τα οποία ήδη έχουμε παραγγείλει, καθώς και τα Boeing 777 που ήδη χρησιμοποιούμε, μέσης ηλικίας επτά ετών (μικρότερη από τον μέσο όρο της βιομηχανίας), χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη αποδοτικότητα στα καύσιμα σε σχέση με παλαιότερα αεροσκάφη. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) που υπεγράφη ανάμεσα στην Emirates και την GE Aviation, θα αναπτυχθεί πρόγραμμα κατά το οποίο ένα Boeing 777-300ER της Emirates, που τροφοδοτείται από κινητήρες GE90, θα πραγματοποιήσει ως τα τέλη του έτους δοκιμαστική πτήση με χρήση 100% βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (Sustainable Aviation Fuel – SAF).

Μέχρι τώρα, το εγκεκριμένο SAF αφορά σε ένα μίγμα καυσίμου τύπου Jet A ή Jet A-1, που έχει βάση το πετρέλαιο, και ένα συστατικό SAF του οποίου το μέγιστο όριο ανάμειξης είναι 50%. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως ένα στέλεχος της GE, που εξειδικεύεται στα καύσιμα, μιας διεθνούς ομάδας εργασίας, η οποία προσπαθεί να αναπτύξει τυποποιημένες προδιαγραφές της βιομηχανίας την 100% χρήση SAF, για το οποίο δεν θα είναι απαραίτητη η ανάμιξη με συμβατικά καύσιμα. Πρόκειται για μια συνεργασία που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Emirates και για την GE Aviation, η οποία αναμένεται να αποδείξει ότι είναι εφικτή η μείωση των εκπομπών CO2 στα εμπορικά αεροσκάφη που γίνεται χρήση καυσίμων τύπου jet από εναλλακτικές πηγές τους, σε σύγκριση με τα καύσιμα που έχουν ως βάση το πετρέλαιο. Και όλα αυτά, χωρίς να παρουσιαστούν λειτουργικά προβλήματα στα αεροσκάφη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus