Με άλμα υποδέχτηκαν οι αμερικανικοί δείκτες την διαβεβαίωση του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι ο ρυθμός της σύσφιξης της πολιτικής δεν θα επιταχυνθεί, μετά και τη σημερινή αύξηση του επιτοκίου κατά 0,50%.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 2,81% στις 34.060 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,99% στις 4.300 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 3,19% στις 12.964 μονάδες.

Η Federal Reserve αύξησε σήμερα τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όπως αναμενόταν, όμως ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει ακόμη πιο επιθετική η σύσφιξη στην προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

«Μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης δεν είναι κάτι που εξετάζει η επιτροπή», είπε ο Πάουελ. «Νομίζω ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Fed θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη χωρίς να προκαλέσει άλμα στην ανεργία, λόγω του υψηλού αριθμού κενών θέσεων εργασίας και τους ισχυρούς ισολογισμούς των εταιρειών. «Θα έλεγα ότι έχουμε μια καλή ευκαιρία να έχουμε μια ήπια προσγείωση», είπε ο Πάουελ.

Διαβάστε επίσης – Πάουελ: Η Fed «προχωρά γρήγορα» για να μειώσει τον πληθωρισμό – Δεν έχουμε «χειρουργικά εργαλεία»

Ο αντίκτυπος της σύσφιξης της Fed στην οικονομική ανάπτυξη υπήρξε βασικό μέλημα για τις αγορές τους τελευταίους μήνες. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε έρευνα του CNBC ανέφεραν ότι αναμένουν ύφεση στο τέλος του κύκλου σύσφιξης.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι μεγάλες μετοχές τεχνολογίας κινήθηκαν ανοδικά μετά τις ανακοινώσεις της Fed, με την Apple και τη μητρική της Google, Alphabet να κερδίζουν περισσότερο από 2%. Οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν επίσης ανοδικά, με τις Citigroup και JPMorgan να ξεχωρίζουν με άνοδο άνω του 2%.

Στο επίκεντρο βέβαια βρέθηκαν και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, με τη Lyft να χάνει 29% αφού η εταιρεία υποβάθμισε το guidance για το τρέχον τρίμηνο. Η ανταγωνιστική Uber σημείωσε πτώση 8%.

Στα μάκρο της ημέρας, άνοδο 22,3% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ τον Μάρτιο 2022, φτάνοντας στα 109,8 δισ. δολ. Το έλλειμμα ήταν υψηλότερο των εκτιμήσεων, για άνοδο στα 107,1 δισ. δολ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street