Την τακτική της αναμονής επέλεξε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τα μέτωπα που μπορεί να επηρεάσουν τις προοπτικές είναι ακόμη ανοιχτά και αρκούντως ευμετάβλητα.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 900,35 μονάδες, με την διακύμανση να περιορίζεται στο -0,01% και τον τζίρο στα 62 εκατ. ευρώ.

Ανατροπή

Το θετικό στο ΧΑ σήμερα ήταν η ανατροπή του πρωινού αρνητικού προσήμου, όταν και ο γενικός δείκτης έφτασε έως και τις 894 μονάδες. Λίγο πριν το μεσημέρι όμως, οι αγοραστικές δυνάμεις επικράτησαν, συντηρώντας τον δείκτη σε θετικά εδάφη, αν και όχι σε τέτοια επίπεδα που να δίνουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που προτείνει η Κομισιόν δεν λείπουν. Μάλιστα, μόλις η Κομισιόν ανακοίνωσε την πρόθεσή της, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ανέβηκαν περισσότερο από 5%, σκιαγραφώντας έτσι ζοφερές προοπτικές για πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Ο πόλεμος

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις δευτερογενείς επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις εμπλεκόμενες οικονομίας, σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr, τονίζοντας ότι και η ελληνική δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από την κυοφορούμενη ενεργειακή κρίση. Η επόμενη ημέρα σαφώς είναι αβέβαιη, γεγονός που κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς. Όλοι γνωρίζουν ότι εάν η Ευρώπη δεν έχει εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές προμηθειών, τότε θα ανοίξει ένα νέο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων με ανυπολόγιστες συνέπειες σε μεγάλες γραμμές παραγωγής.

ΕΚΤ και Fed

Και την ώρα που τα σύννεφα του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης συσσωρεύονται, κυρίως πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία, η ΕΚΤ δείχνει να τηρεί στάση… αναμονής, η Federal Reserve θα προχωρήσει σήμερα στην πρώτη αύξηση του επιτοκίου της από το 2018. Η απόφαση όμως αυτή θα σηματοδοτήσει την εποχή της επιστροφής στη νομισματική ομαλότητα, την ώρα όμως που οι προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία παραμένουν.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, ο Ελλάκτωρ ξεχώρισε και πάλι με το +3,52% που κατέγραψε, με τις Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Jumbo, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν με σημαντικά κέρδη. Στον αντίποδα, η Quest έχασε 2,18%, ενώ ΟΤΕ, Σαράντης, ΔΕΗ και Εθνική έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών