Ισχυρή ανοδική κίνηση πυροδότησε και στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα η διαβεβαίωση του επικεφαλής της Federal Reserve ότι δεν θα προχωρήσει επιθετικά στη σύσφιξη της πολιτικής, καθώς αποκλιμακώνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Η διαβεβαίωση αυτή προκάλεσε ράλι ανόδου τόσο στη Wall Street όσο και στην Ασία.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 1,6%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,43% στις 7.600 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 2,29% στις 14.290 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 2,09% στις 6.529 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι μετοχές της Airbus σημειώνουν άνοδο 8%, καθώς ο όμιλος ικανοποίησε με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Στον αντίποδα, η βρετανική Hikma Pharmaceuticals υποχωρεί περισσότερο από 9% μετά την περικοπή του guidance του 2022.

Η αύξηση των επιτοκίων

Η Federal Reserve αύξησε χτες τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όπως αναμενόταν, όμως ο πρόεδρος της, Jerome Powell, απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει ακόμη πιο επιθετική η σύσφιξη στην προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Και αυτή η διαβεβαίωση προκάλεσε ένα σημαντικό ράλι ανόδου σε όλες τις αγορές, καθώς κάμπτονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Επίσης, σήμερα η εστίαση θα στραφεί στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει την τέταρτη συνεχή αύξηση των επιτοκίων, στην προσπάθεια της να καταπολεμήσει την άνοδο των τιμών καταναλωτή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει επίσης στο ραντάρ των επενδυτών. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να συνεχίζουν την επίθεσή τους στο συγκρότημα χαλυβουργίας Azovstal, το τελευταίο προπύργιο των ουκρανικών μαχητών στη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Ανοδικά οι ασιατικές αγορές

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ο Shanghai Composite κέρδισε 1,11% ενώ ο Shenzhen σημείωσε άνοδο 1,06%. Ωστόσο, η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών της Κίνας συρρικνώθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο, καθώς ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Caixin (PMI) μειώθηκε στις 36,2 μονάδες, χαμηλότερα από τις 42 μονάδες του Μαρτίου.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε επίσης άνοδο 0,66%. Οι μετοχές των JD.com και Bilibili σημείωσαν άλμα 2,17% και 5,5%, αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες προστέθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ σε μια λίστα εταιρειών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο διαγραφής από τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Ο Πάουελ έφερε άνοδο στη Wall

Οι αμερικανικοί δείκτες υποδέχτηκαν με άλμα χθες την διαβεβαίωση του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι ο ρυθμός της σύσφιξης της πολιτικής δεν θα επιταχυνθεί, μετά και τη σημερινή αύξηση του επιτοκίου κατά 0,50%.

Ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 2,81% στις 34.060 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,99% στις 4.300 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 3,19% στις 12.964 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές