Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς δεν κατάφεραν να συντηρήσουν τα πρωινά τους κέρδη την ώρα που η Wall Street χάνει τα κέρδη που προκάλεσε χτες η διαβεβαίωση του επικεφαλής της Federal Reserve ότι δεν θα προχωρήσει επιθετικά στη σύσφιξη της πολιτικής.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,8%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 7.503 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,49% στις 13.902 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,43% στις 6.368 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι μετοχές της Airbus σημείωσαν άνοδο 6%, καθώς ο όμιλος ικανοποίησε με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Στον αντίποδα, η βρετανική Hikma Pharmaceuticals υποχώρησε περισσότερο από 9% μετά την περικοπή του guidance του 2022.

Η Federal Reserve αύξησε χτες τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όπως αναμενόταν, όμως ο πρόεδρος της, Jerome Powell, απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει ακόμη πιο επιθετική η σύσφιξη στην προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Και αυτή η διαβεβαίωση προκάλεσε ένα σημαντικό ράλι ανόδου στις αγορές, καθώς κάμπτονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων στο 1%, κατά 25 μονάδες βάσης – στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009- προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που τώρα ξεπερνά το 10%, παρά την προειδοποίηση ότι η Βρετανία κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση. Η κίνηση της BoE αντιπροσώπευε την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο -την ταχύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού τα τελευταία 25 χρόνια- και προϊδεάζει για περαιτέρω αυξήσεις, παρά τις ανησυχίες για απότομη οικονομική επιβράδυνση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρέμεινε επίσης στο ραντάρ των επενδυτών. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να συνεχίζουν την επίθεσή τους στο συγκρότημα χαλυβουργίας Azovstal, το τελευταίο προπύργιο των ουκρανικών μαχητών στη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές