Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν αναγνώρισε την Παρασκευή τον «πολύ υψηλό» πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ και είπε ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να «ξανασκεφτεί» τη νομισματική πολιτική, που ακολουθεί.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο εκτοξεύτηκε στο 7,5%, από 5,9% τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Αναλυτές μάλιστα, εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

«Σε ό,τι αφορά τη σειρά που ακολουθούμε, η πρώτη απόφαση εάν διατηρηθεί η μεσοπρόθεσμη προοπτική για τον πληθωρισμό, θα είναι να εξετάσουμε τον τερματισμό των καθαρών αγορών [περιουσιακών στοιχείων] το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο Λέιν μιλώντας στο CNBC.

«Ωστόσο, εάν οι προοπτικές επιδεινωθούν τόσο πολύ τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το τρίτο τρίμηνο, λόγω των υψηλότερων πληθωριστικών πιέσεων. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα θεωρείται ότι βρίσκεται σε σταυροδρόμι καθώς η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει νέες οικονομικές προκλήσεις, ιδίως ανεβάζοντας τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Ως εκ τούτου, ένα από τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ είναι πώς θα αντιμετωπίσει τα τεράστια επίπεδα πληθωρισμού, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την πιο αργή οικονομική δυναμική.

«Έχουμε αντίρροπες δυνάμεις», είπε ο Λέιν και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει «πολλή δουλειά, πολλή ανάλυση, πολλή συζήτηση για τον καθαρό αντίκτυπο αυτών των αντίρροπων δυνάμεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή