Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιθυμούν να τερματίσουν το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το συντομότερο δυνατό και να ανοίξουν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο, και σίγουρα πριν από τον Σεπτέμβριο.

Αυτό ανέφεραν στο Reuters εννέα αξιωματούχοι, προσκείμενοι στο περιβάλλον της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ μέχρι στιγμής εμφανίζεται διστακτική στην σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, σε σχέση με την πιο επιθετική προσέγγιση της Federal Reserve,  ωστόσο, η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού πιέζει τώρα τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να τερματίσουν «το σχεδόν δεκαετές πείραμά τους».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν , ότι το μεγάλο εμπόδιο μέχρι στιγμής ήταν ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις εξακολουθούσαν να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, αλλά οι νέες εκτιμήσεις που κοινοποιήθηκαν στη συνεδρίαση της 14ης Απριλίου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ακόμη και το 2024 θα είναι πάνω από τον στόχο.

«Ήταν λίγο πάνω από το 2%, οπότε κατά την ερμηνεία μου όλα τα κριτήρια για την αύξηση των επιτοκίων έχουν πλέον εκπληρωθεί», είπε μια από τις πηγές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα γνωστά ως γεράκια, επέκριναν εδώ και καιρό την ΕΚΤ ότι υποτίμησε τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο 7,5% τον περασμένο μήνα, και θεωρούν τη νέα προβολή ως ένα βήμα για την αναγνώριση της πραγματικότητας.

«Όταν (ο επικεφαλής οικονομολόγος) Φίλιπ (Λέιν) παρουσίασε τους αριθμούς, οι άνθρωποι αυτοί στην πραγματικότητα χειροκρότησαν», είπε μια άλλη πηγή.

Δεν έχουν κατατεθεί ακόμη προτάσεις πολιτικής και η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ απέχει ακόμη περισσότερο από ένα μήνα, στις 9 Ιουνίου.

Σχεδόν όλες οι πηγές είπαν ότι βλέπουν τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος, αλλά ορισμένοι υποστήριξαν ότι μια τρίτη είναι επίσης δυνατή, αν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς οι αγορές αφομοιώνουν τις κινήσεις.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που μίλησαν στο Reuters, ωστόσο, είπαν ότι η ομαλοποίηση θα πρέπει να σημαίνει επιστροφή στο ουδέτερο επιτόκιο, το οποίο ούτε τονώνει ούτε εμποδίζει την ανάπτυξη.

Η ΕΚΤ αύξησε τελευταία φορά τα επιτόκια το 2011, την παραμονή της κρίσης χρέους του μπλοκ, μια κίνηση που θεωρείται πλέον ευρέως το μεγαλύτερο λάθος πολιτικής της μέχρι σήμερα.

Τι αποκάλυψε η Λαγκάρντ

Η πρόεδρός της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι είναι ισχυρή η πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων εντός του 2022.

«Εάν η κατάσταση συνεχιστεί όπως έχει αυτή τη στιγμή, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να υπάρξει αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ πριν το τέλος του τρέχοντος έτους», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.

«Πόση αύξηση, πόσες φορές, μένει να φανεί και συνδέεται με τη ροή των μακροοικονομικών στοιχείων», πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι σε θέση να καταργήσει σταδιακά τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούλιο για να ανοίξει τον δρόμο για αύξηση των επιτοκίων ακόμη και από εκείνο τον μήνα.

Οποιαδήποτε απόφαση θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούνιο, αν και είναι ήδη «πεντακάθαρο» ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός και η χαμηλότερη ανάπτυξη θα είναι μέρος της πραγματικότητας, δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον οποίο δεν θα πρέπει να διακόψουμε το Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων μας τον Ιούλιο» δήλωσε ο Γκίντος. «Για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να δούμε τις προβλέψεις μας, τα διαφορετικά σενάρια», αλλά «από τη σημερινή οπτική γωνία, τον Ιούλιο είναι πιθανό και τον Σεπτέμβριο, ή αργότερα, είναι επίσης πιθανό. Θα εξετάσουμε τα δεδομένα και μόνο τότε θα αποφασίσουμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή