Ευρεία συναίνεση μεταξύ των πολιτών της ΕΕ υπέρ της αντίδρασης της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει έρευνα του Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που δημοσιεύτηκε σήμερα

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύει ότι, από την έναρξη του πολέμου, η ΕΕ έχει επιδείξει αλληλεγγύη (79 %), ενότητα (63 %) και ταχύτητα (58 %) στην αντίδρασή της.

Όσοι απάντησαν στην έρευνα τάσσονται ευρέως υπέρ της αταλάντευτης στήριξης προς την Ουκρανία και τον λαό της. Ειδικότερα, περισσότεροι από εννέα στους δέκα απαντήσαντες (93 %) εγκρίνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες από τον πόλεμο. Το 88 % των Ευρωπαίων επικροτεί την ιδέα της υποδοχής στην ΕΕ ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Το 80 % εγκρίνει τη χρηματοδοτική στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία. Το 66 % συμφωνεί ότι «η Ουκρανία θα πρέπει να προσχωρήσει στην ΕΕ όταν είναι έτοιμη», το 71 % πιστεύει ότι η Ουκρανία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και το 89 % αισθάνεται συμπάθεια προς τους Ουκρανούς.

Ισχυρή στήριξη στις κυρώσεις κατά Ρωσίας

Πολύ υψηλή είναι επίσης η στήριξη για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε συνέχεια της στρατιωτικής της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων (80 %) εγκρίνει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Το 79 % των Ευρωπαίων εγκρίνει τις κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών με στόχο την επιβολή σαφούς οικονομικού και πολιτικού κόστους στην πολιτική ελίτ της Ρωσίας που είναι υπεύθυνη για την εισβολή.

Τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (67 %) εγκρίνουν τη χρηματοδότηση από την ΕΕ της αγοράς και της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Επιπλέον, το 75 % θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύει ότι «χρειαζόμαστε μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία εντός της ΕΕ».

Η έρευνα δείχνει επίσης ευρεία υποστήριξη για τις δράσεις της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας με στόχο την εξάλειψη της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Υπάρχει ευρεία συναίνεση όσον αφορά τη δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΕΕ προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι έλλειψης για τον επόμενο χειμώνα (86 %), όσον αφορά τη λήψη μέτρων από την ΕΕ για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών και των εμπορευμάτων (85 %), καθώς και όσον αφορά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά πιο επείγουσα την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (84 %). Το 90 % των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Το 86 % των Ευρωπαίων απαντησάντων δηλώνει ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγοραστική του δύναμη.

Οι απαντήσεις των Ελλήνων

Οι απαντήσεων των Ελλήνων ωστόσο διαφέρουν από τις απαντήσεις άλλων λαών στην έρευνα. Για παράδειγμα, στο ερώτημα «πόσο ικανοποιημένοι είστε από την αντίδραση  της κυβέρνησής σας στον πόλεμο στην Ουκρανία», οι Έλληνες που απάντησαν δήλωσαν πως είναι μόνο κατά 11% πολύ ικανοποιημένοι ενώ κατά 41% μάλλον όχι ικανοποιημένοι και κατά 24% καθόλου ικανοποιημένοι, καταλαμβάνοντας την προτελευταία θέση στη σχετική λίστα του Ευρωβαρόμετρου.

Αντίστοιχα, είναι τα ποσοστά σε σχέση με τη στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Όσον αφορά στην ΕΕ οι απαντήσεις των Ελλήνων είναι «μάλλον όχι» και «καθόλου ικανοποιημένοι» κατά 26% και 43% αντίστοιχα και για το ΝΑΤΟ τα αντίστοιχα ποσοστά εκτινάσσονται στα 26% και 48% από πιο υψηλά σε όλη την ΕΕ, όπως φαίνεται από το Ευρωβαρόμετρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης