Ελαφρώς περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τις εκτιμήσεις δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής της Εργασίας.

Παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τους φόβους για επιβράδυνση της ανάπτυξης τον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκαν 428.000 νέες θέσεις εργασίας, λίγο πάνω από την εκτίμηση του Dow Jones για 400.000 προσλήψεις.

Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,6%, ελαφρώς υψηλότερο από την εκτίμηση για 3,5%.

Οι αμοιβές

Οι μέσες ωριαίες απολαβές συνέχισαν να αυξάνονται τον Απρίλιο κατά 0,3%, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από την εκτίμηση για 0,4%.

Σε ετήσια βάση οι μισθοί σημείωσαν αύξηση κατά 5,5%, παραμένοντας περίπου στο ίδιο επίπεδο με τον Μάρτιο.

Ωστόσο εξακολουθούν να κινούνται χαμηλότερα από τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού.

Πάντως ένας εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ανεργίας, που περιλαμβάνει αποθαρρημένους από την αγορά εργασίας εργαζομένους και όσους κατέχουν θέσεις μερικής απασχόλησης – που μερικές φορές αναφέρεται ως το «πραγματικό» ποσοστό ανεργίας – αυξήθηκε στο 7%.

Οι μεγαλύτεροι εργοδότες

Σε επίπεδο κλάδων, η βιομηχανία αναψυχής και ο τουριστικός τομέας βρέθηκαν στην κορυφή, προσθέτοντας 78.000 θέσεις εργασίας.

Ψηλά κινήθηκε και η μεταποίηση με 55.000 θέσεις εργασίας, οι μεταφορές και η αποθήκευση με 52.000, οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες με 41.000, οι χρηματοοικονομικές δραστηριότητες με 35.000 και η υγεία και περίθαλψη με 34.000.

Το λιανεμπόριο παρουσίασε επίσης σταθερή ανάπτυξη, προσθέτοντας 29.000 θέσεις εργασίας κυρίως στα καταστήματα τροφίμων και ποτών.

Αύξηση της απασχόλησης καταγράφεται παρά το γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ βιώνει το χειρότερο τρίμηνο ανάπτυξης από την έναρξη της πανδημίας, με την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους πρώτους τρεις μήνες να μειώνεται κατά 7,5% – η μεγαλύτερη από το 1947.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση 1,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή