185 χρόνια από την στιγμή ίδρυσης του πρώτου Πανεπιστημίου στην ΝΑ Μεσόγειο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ταυτισμένο με την πορεία του ίδιου του Ελληνικού κράτους, ενώ παράλληλα απετέλεσε το μοντέλο για την κοινωνική κινητικότητα και εξέλιξη στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή μας.

Στον 21ο αιώνα που απέδειξε ότι η Ιστορία δεν τελείωσε, το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ένα νέο οραματικό ρόλο. Με άξονα πάντα την ανθρωποκεντρική του διάσταση, το ΕΚΠΑ οφείλει να κινηθεί σε 2 άξονες, εκείνο της βιωσιμότητας και της εξωστρέφειας, αλλά και της ενεργής στήριξης της κοινωνίας στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει : οικονομική, πολεμική, ενεργειακή.

Ένα Πανεπιστήμιο που αλληλοεπιδρά δυναμικά, που συγκεντρώνει τις καλύτερες θεωρίες και πρακτικές, που δίνει βήμα και πεδίο στα μέλη του με σκοπό τον άνθρωπο.

Στο πλαίσιο αυτό το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει τους ορίζοντες του και δημιουργεί το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές και της Δημόσιας Υγείας με μια εμβληματική σύμπραξη με το κορυφαίο Πανεπιστήμιο του Γέηλ. Επίκαιρα και αναδυόμενα θέματα, όπως η σχέση κλιματικής κρίσης και η εμφάνιση πανδημιών, η επιδημιολογία λυμάτων και η εφαρμογή της στις πολιτικές Παγκόσμιας Υγείας, με έμφαση στους αναδυόμενους κινδύνους από νέες λοιμώξεις, η ανταπόκριση του ανθρώπου και των οικοσυστημάτων στην έκθεση σε χημικά και η βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της πράσινης χημείας και της πράσινης ενέργειας, είναι ερευνητικά θέματα που θα πραγματεύεται το Κέντρο Αριστείας Γέηλ-ΕΚΠΑ. Το οποίο θα ιδρυθεί στην Αθήνα και θα έχω την τιμή να συνδιευθύνω με τον Καθηγητή Βασίλη Βασιλείου από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέηλ.

Στα πλαίσια αυτά, εννέα διακεκριμένοι καθηγητές του Γέηλ επισκέπτονται το ΕΚΠΑ από τις 10 έως 12 Μαΐου, ώστε να ξεκινήσει και πρακτικά η συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη του Κέντρου Αριστείας.

Οι νέες προκλήσεις στο χώρο της Δημόσιας Υγείας σε συνδυασμό με την σχέση μας με το περιβάλλον, ένα νέο πεδίο επιστημονικής έρευνας, άκρως σημαντικό για την ποιότητα ζωής τον 21ο αιώνα και τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του θα θεραπεύεται στο κοινό Κέντρο Αριστείας. Ταυτόχρονα έχουν σχεδιαστεί νέα, κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές μας να λαμβάνουν (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά) πτυχία τόσο από το ΕΚΠΑ όσο και από το Πανεπιστήμιο του Γέηλ.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Γέηλ μπαίνει στη πρωτοπορία καθορισμού και περιγραφής εκείνης της νέας ατζέντας διαβίωσης και συνύπαρξης του ανθρώπου με το περιβάλλον αλλά και προστασίας του από τους νέους κινδύνους που αναδύονται συνεχώς.

185 χρόνια μετά το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι εδώ, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, προσπαθεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις, δημιουργεί διεθνείς συνεργασίες, λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος του οικουμενικού Ελληνισμού, μελετά λύσεις, δίνει απαντήσεις με όπλα την επιστημονική του επάρκεια, το ανθρώπινο δυναμικό του και με γνώμονα εκείνο το όραμα που είχε ο Καποδίστριας όταν το οραματίστηκε: Την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς όλο και περισσότερων κοινωνικών ομάδων.

* Νικόλαος Σ. Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Από την COVID-19, στην ευλογιά των πιθήκων, τη λέπρα και τα άλλα «νοσήματα στέρησης»
Academia |

Από την COVID-19, στην ευλογιά των πιθήκων, τη λέπρα και τα άλλα «νοσήματα στέρησης»

Ο SARS-CoV-2 δεν κάνει διακρίσεις, καθώς ανάγκασε υγειονομικά συστήματα προηγμένων χωρών να γονατίσουν, δουλεύοντας  σε συνθήκες «ιατρικής ελαχίστων πόρων», όχι σε κάποιο νοσοκομείο της Ιφακάρα, ή στη ζούγκλα του Μορογκόρο, αλλά στις Πρωτεύουσες της δυτικής Ευρώπης και στις Πολιτείες της Αμερικής.

Χρηματοδότηση της Οικολογικής Μετάβασης και Αποδοτικότητα
Academia |

Χρηματοδότηση της Οικολογικής Μετάβασης και Αποδοτικότητα

Σύμφωνα με την έκθεση του Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), τα πρόσφατα επίπεδα επενδύσεων σε όλους τους τομείς και τις περιφέρειες της Ευρώπης είναι τρεις έως έξι φορές χαμηλότερα από ότι θα χρειαζόταν μεταξύ 2020 και 2030 για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους +1,5C ή ακόμη και στους +2C.

ΟΠΑ: Διοργανώνεται το 6ο Sports Analytics Workshop – Ειδικό μάθημα για τα δεδομένα στο Basket
Academia |

ΟΠΑ: Διοργανώνεται το 6ο Sports Analytics Workshop – Ειδικό μάθημα για τα δεδομένα στο Basket

Η Ομάδα AUEB Sports Analytics του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) διοργανώνει στις 26 & 27 Μαΐου το 6ο Workshop ηλεκτρονικά και δια ζώσης και ένα σύντομο μάθημα για την Επιστήμη Δεδομένων Καλαθοσφαίρισης – Basketball Data Science, 23-24 Μαΐου 2022

Science Agora: Το πρώτο «Proof of Concept» πρόγραμμα, για το περιβάλλον και την ενέργεια, ξεκινά με υποστηρικτή την Google
Academia |

Science Agora: Το πρώτο «Proof of Concept» πρόγραμμα, για το περιβάλλον και την ενέργεια, ξεκινά με υποστηρικτή την Google

Ο Κόμβος Μεταφοράς Τεχνολογίας “SCIENCE AGORA”, Innovation to Society έχει στόχο να δημιουργήσει ένα δυναμικό και ολοκληρωμένο οικοσύστημα αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα με διεθνή απήχηση.

Συνεχείς δυσμενέστερες αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία
Academia |

Συνεχείς δυσμενέστερες αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

Όλα τα σενάρια για όλα τα μεγέθη παρουσιάζει κάθε Δευτέρα, από τον ot.gr, το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ με τους δείκτες που παράγει από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις

ΟΠΑ: Διπλό Μεταπτυχιακό στη Στατιστική και τα Χρηματοοικονομικά
Academia |

ΟΠΑ: Διπλό Μεταπτυχιακό στη Στατιστική και τα Χρηματοοικονομικά

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας και του προσανατολισμού στο στρατηγικό στόχο της διεθνοποίησης, προχώρησε στην πρώτη συμφωνία διπλού μεταπτυχιακού τίτλου με το Πανεπιστήμιο της Παβία στην Ιταλία.