Ούτε σήμερα κατάφερε να εκδηλώσει κάποια αντίδραση στο πτωτικό σερί το ελληνικό χρηματιστήριο, αν και προσπάθησε τις πρώτες ώρες, καθώς η έντονα πτωτική πορεία των μεγάλων αγορών του πλανήτη υπαγορεύουν (παραδοσιακά) και τη μείωση του κινδύνου και σε πιο περιφερειακές αγορές, όπως είναι το ΧΑ.

Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 859,18 μονάδες, οδεύοντας πλέον προς το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων.

Ο τζίρος έφτασε σήμερα στα 84 εκατ. ευρώ, ήτοι στο μέσο όρο του τελευταίου διαστήματος.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά

Με την πτωτική πορεία των διεθνών αγορών να μην σταματά, το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο. Η ενεργειακή κρίση, η ανεπάρκεια στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση του κόστους χρήματος επακόλουθα της διάρκειας του πολέμου και της εξάπλωσης της πανδημίας επισκιάζουν κάθε άλλη εγχώρια εξέλιξη. Αναπόφευκτα η εστίαση έχει μετατοπιστεί στο διεθνή παράγοντα, με τις αγορές παγκοσμίως να αναμένουν την 11η Μαΐου, όταν ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού Απριλίου σε Γερμανία και ΗΠΑ. Και τα δύο ποσοστά θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, άρα και την μεσοπρόθεσμη πορεία των αγορών.

Οι παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν ή θα επηρεάσουν αναπόφευκτα σημαντικά τους τζίρους αρκετών εταιριών, με την αγορά να προσπαθεί να βρει εκείνους τους τίτλους που και θα επωφεληθούν από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και θα αντέξουν στις διεθνείς πιέσεις. Αλλά αυτή η εξίσωση προϋποθέτει μεγάλες ανακατατάξεις στο ταμπλό της Λ. Αθηνών, προκαλώντας έντονες αναταράξεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην αγορά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η πτωτική κίνηση στο ΧΑ δεν φαίνεται να έχει εξαντληθεί ακόμη, καθώς οι ημερήσιοι ταλαντωτές δεν παρουσιάζουν φαινόμενα υπερβολής. Στα επίπεδα των 850 μονάδων, ενδεχομένως να υπάρξει κάποια αντίδραση. Μια αντίδραση που θα πρέπει να ανακτήσει τις 900 μονάδες, εάν θέλει να αλλάξει την τάση στη Λ. Αθηνών, με τις ελπίδες πλέον να εστιάζουν στο βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης, όταν και θα ανακοινωθούν οι εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley με ισχυρή πιθανότητα συμπερίληψης δύο νέων εισηγμένων εταιριών προς εισαγωγή στον δείκτη MSCI Standard.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Σαράντης με -6,74%, Jumbo με -4,77% και Βιοχάλκο με -3,50% βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ σημαντικές ήταν και οι απώλειες σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, Quest, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Titan, Alpha Bank, ΕΛΧΑ και Λάμδα.

Στον αντίποδα θετικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΕΘνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, ενώ ο Ελλάκτωρ κέρδισε 13,88%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders