Mε σημαντικές απώλειες αρχίζουν τη νέα εβδομάδα και οι αμερικανικοί δείκτες, με τη βουτιά πλέον να μην έχει στοπ καθώς τα χαρτοφυλάκια αναζητούν τρόπους να αμυνθούν έναντι της αύξησης του κινδύνου και της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones χάνει 1,31% στις 32.469 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,49% στις 4.061 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 1,51% στις 11.969 μονάδες.

Απώλειες και στις ευρωαγορές

Ισχυρές απώλειες σημειώνουν και οι ευρωαγορές, με τον πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 να χάνει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,07% στις 7.232 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 1,75% στις 13.432 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,68% στις 6.153 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018, ήτοι στο 3,185%. Η αύξηση του επιτοκίου συνέχισε να ασκεί πίεση στον κλάδο της τεχνολογίας όπως οι Meta Platforms και η Alphabet, οι οποίες υποχωρούν κατά 2,5% και 2,7%, αντίστοιχα. Η Amazon, η Apple και το Netflix σημειώνουν πτώση άνω του 2%, ενώ η Tesla και η Nvidia υποχωρούν κατά 4,4% και 3,4%, αντίστοιχα.

Υψηλά επιτόκια και πιθανή ύφεση

Ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων και μιας πιθανής ύφεσης έχει πλέον τις μεγαλύτερες πιθανότητες, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να χάνει τη “λάμψη” του στις προτιμήσεις των επενδυτών. Εν τω μεταξύ, οι ενεργειακές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων των Occidental Petroleum και Schlumberger, υποχωρούν 2,8% και 2,4%, αντίστοιχα, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου υποχωρούν περισσότερο από 2% στα 107,14 δολάρια το βαρέλι.

«Αναμένουμε ότι οι αγορές θα παραμείνουν ασταθείς, με τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού να συνεχίζουν να αυξάνονται», έγραψε ο Maneesh Deshpande της Barclays. «Αν και δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τα απότομα ράλι της bear market, πιστεύουμε ότι η ανοδική πορεία είναι περιορισμένη».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, να πραγματοποιεί μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη χώρα την Κυριακή. Οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τη βραχυπρόθεσμη οικονομική στήριξη για την Ουκρανία καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία πλησιάζει στο όριο των τριών μηνών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street