Δύσκολες ώρες για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, μετά την απόφαση του de facto ηγέτη της χώρας να σφίξει τα λουριά στα μέλη της… Κι όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Σαουδάραβες πρίγκιπες να πουλήσουν ακίνητα, γιοτ και έργα τέχνης αξίας άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Οι συναλλαγές αντιπροσωπεύουν μια ριζική αλλαγή στην στάση των γαλαζοαίματων του Ντουμπάι, οι οποίοι συσσώρευσαν απροσδόκητα κέρδη από την άνθηση του πετρελαίου στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 σε μερικές από τις πιο αποκλειστικές αγορές του κόσμου. Τα μεγάλα χρηματικά ποσά δαπανήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε περιουσιακά στοιχεία ή σε έξοδα που έφτασαν τα 30 εκατομμύρια δολάρια το μήνα για ορισμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας με μεγάλο προσωπικό και πλούσιο τρόπο ζωής, αφήνοντάς τα ευάλωτα, στις πρόσφατες αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική, ανέφερε η Wall Street Journal.
Τώρα ορισμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας πωλούν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό για να αποκτήσουν ρευστότητα, αφού ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο 36χρονος de facto ηγέτης του βασιλείου, έκλεισε πολλές από τις πηγές χρημάτων που είχαν χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξουν τις έκτακτες δαπάνες τους.
Οι πρίγκιπες χρειάζονται μετρητά για να πληρώσουν λογαριασμούς ρουτίνας, συμπεριλαμβανομένων συντήρησης ακινήτων, φόρων, μισθών προσωπικού και τελών στάθμευσης για τα αεροπλάνα και τα πλοία τους. Επίσης, πλέον αρκετοί αγοράζουν λιγότερο πολυτελή περιουσιακά στοιχεία για να αποφύγουν να τραβήξουν την προσοχή του πρίγκιπα Μοχάμαντ, ο οποίος έχει περιορίσει τα προνόμια και την πρόσβασή του σε κρατικούς πόρους στην οικογένεια Αλ Σαούντ από τότε που ο πατέρας του ανέλαβε την θρόνο το 2015.
«Αυτοί οι άνθρωποι δεν εργάζονται, έχουν πολύ προσωπικό και φοβούνται [τον Πρίγκιπα Μοχάμαντ] είπε ένα άτομο που γνωρίζει τις συναλλαγές. Οι πρίγκιπες, πρόσθεσε το άτομο, θέλουν «μετρητά στην πίσω τσέπη τους και κανένα ορατό πλούτο».
Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που πωλήθηκαν πρόσφατα είναι ένα βρετανικό ακίνητο αξίας 155 εκατομμυρίων δολαρίων, δύο γιοτ μήκους άνω των 200 ποδιών και κοσμήματα Mughal που δόθηκαν ως γαμήλια δώρα από έναν αείμνηστο βασιλιά.
«Σαφώς έχουν περιέλθει σε ένα καθορισμένο και πειθαρχημένο καθεστώς και πρέπει να ζήσουν από αυτό», είπε ο Βρετανός ιστορικός Ρόμπερτ Λέισι, ο οποίος μελετά τη Σαουδική άρχουσα οικογένεια από τη δεκαετία του 1980. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είναι «εδώ για πολύ καιρό», θητεία και αναδιαμορφώνει τα πράγματα μακροπρόθεσμα.
Latest News
Αυξάνεται η πίεση στην Ευρώπη για αύξηση των αμυντικών δαπανών
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία