
Τελικά πόσο θα επηρεάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση της τιμής πετρελαίου την ελληνική οικονομία; Το ΔΝΤ μείωσε την εκτίμησή του για τις προοπτικές ανάπτυξης κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,5% το 2022. Και αυτό όταν η τιμή του Brent έχει αυξηθεί από τα 79 δολάρια ανά βαρέλι στα τέλη του 2021 στα 100+ δολάρια ανά βαρέλι στο τέλος Απριλίου του 2022.
Αντί όμως να κάνουμε προβλέψεις για το πόση ταχύτητα θα «κόψει» η ελληνική οικονομία, θα μπορούσαμε να δούμε τον βαθμό κατά τον οποίο πετρέλαιο και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη.
Από τη δεκαετία του 1970 (όταν το πετρέλαιο αυξήθηκε από τα 3,9 δολάρια το 1973 στα 10,4 δολάρια το 1974 και το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6,4%) μέχρι και σήμερα η ελληνική οικονομία επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από την τιμή πετρελαίου, την ανταγωνιστικότητα τιμών (μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα σε σχέση με το μισθολογικό κόστος στο εξωτερικό) και το spread μεταξύ του 10ετούς κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου και του αντίστοιχου γερμανικού (ως μέτρο προσέγγισης του επενδυτικού ρίσκου).
Τι «δείχνει», λοιπόν, το εμπειρικό μοντέλο;
Βραχυπρόθεσμα (δηλαδή εντός ενός έτους), ο ρυθμός ανάπτυξης επηρεάζεται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό (μέχρι και 77% της συνολικής του διακύμανσης) από το «ιστορικό» της ελληνικής ανάπτυξης. Κατόπιν, ο ρυθμός ανάπτυξης επηρεάζεται, μέχρι και 11% της διακύμανσής του, από το επενδυτικό ρίσκο. Ακολουθεί η ανταγωνιστικότητα τιμών με επίδραση 9% και μετά η τιμή πετρελαίου με επίδραση 3%.
Μεσοπρόθεσμα (ήτοι σε βάθος τετραετίας) όμως, ο ρυθμός οικονομικής μας ανάπτυξης επηρεάζεται σε μικρότερο βαθμό (μέχρι και 57% της συνολικής του διακύμανσης) από το «ιστορικό» της ελληνικής ανάπτυξης. Η επίδραση του «momentum» της ελληνικής οικονομίας μειώνεται δηλαδή, ενώ ανεβαίνει η επίδραση των οικονομικών «fundamentals». Πράγματι, σε βάθος τετραετίας, ο ρυθμός ανάπτυξης επηρεάζεται, μέχρι και 20% της διακύμανσής του, από το επενδυτικό ρίσκο. Ακολουθεί η τιμή πετρελαίου με επίδραση 15% (σε όρους διακύμανσης) στην οικονομική μας ανάπτυξη και μετά η ανταγωνιστικότητα τιμών με επίδραση 8%.
Τι συμπεραίνουμε λοιπόν;
1. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επηρεάζονται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από το επενδυτικό ρίσκο. Αυτό συμβαίνει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
2. Η επίδραση της τιμής του πετρελαίου εξακολουθεί να υφίσταται (και μάλιστα με αυξανόμενη βαρύτητα) όταν αναλύουμε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
3. Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας καταγράφει περίπου ισόποση επίδραση τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
4. Ίσως περισσότερο σημαντικό, η μεγάλη, και αυξανόμενη με τον χρόνο, επίδραση του επενδυτικού ρίσκου στην οικονομία μας επιτάσσει την προώθηση περαιτέρω διαρθρωτικών αλλαγών/μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να συμπιεσθεί το spread στο κόστος δανεισμού της χώρας.
Μέσα στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες χρειάζονται εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποδώσουν καρπούς, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και πολιτικές απεξάρτησης της ελληνικής παραγωγής από το πετρέλαιο.
Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool Management School.


Latest News

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα