Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει φυσικό αέριο μέσω της Πολωνίας και του αγωγού Γιαμάλ, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Μόσχα κατά της εταιρείας που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού.

«Έχει εφαρμοστεί απαγόρευση συναλλαγών και πληρωμών σε οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της η Gazprom. «Για την Gazprom αυτό σημαίνει απαγόρευση της χρήσης του αγωγού φυσικού αερίου που ανήκει στην EuRoPol GAZ για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας».

Να θυμίσουμε ότι η Gazprom έχει διακόψει από τις 26 Απριλίου τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία, μέσω του αγωγού Γιαμάλ.

Η Ουκρανία δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει το Sokhranovka

Σήμερα επίσης η Ουκρανία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά τη διαδρομή διαμετακόμισης φυσικού αερίου Sokhranovka από τη Ρωσία προς την Ευρώπη έως ότου το Κίεβο ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών της, όπως δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας εκμετάλλευσης GTSOU.

Η εταιρεία επικαλούμενη «ανωτέρα βία» λόγω κλοπής φυσικού αερίου από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, διέκοψε την Τρίτη τις ροές μέσω του Sokhranovka, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που στέλνει η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Ο αγωγός διασχίζει την περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας, μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια