Κυρώσεις σε βάρος 50 φυσικών και νομικών οντοτήτων της Ρωσίας επέβαλε η Πολωνία, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού γίγαντα Gazprom.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Πολωνία ψήφισε αυτόν τον μήνα νόμο που της επιτρέπει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών οντοτήτων και να απαγορεύσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία. Το πακέτο μέτρων προστίθεται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από κοινού από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κυρώσεις

Εκτός από την Gazprom, οι κυρώσεις συμπεριλαμβάνουν τη βιομηχανία χημικών και λιπασμάτων Akron, καθώς και τις εταιρείες εμπορίας άνθρακα SUEK Polska και KTK Polska. Η Gazprom έχει μειοψηφικό μερίδιο στην EuRoPol Gaz, μια οντότητα που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τους Ρώσους ολιγάρχες, στη λίστα βρίσκεται ο δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Φρίντμαν, συνιδρυτής και βασικός μέτοχος της Alfa Bank. Ακόμα, ο μεγιστάνας της βιομηχανίας παραγωγής αλουμινίου, Όλεγκ Ντεριπάσκα αλλά και ο Ευγκένι Κασπέρσκι, ιδρυτής της ομώνυμης ρωσικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και, για τα άτομα που κατονομάζονται, απαγόρευση εισόδου στην Πολωνία.

«Η λίστα θα διευρυνθεί»

Ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Μαριούζ Καμίνσκι, ανέφερε ότι «είναι πιθανό, σχεδόν βέβαιο, ότι αυτή η λίστα (των κυρώσεων) θα διευρυνθεί».

Η Πολωνία έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ των αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα έως τον Μάιο και θα σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή