Στις 09:00 το πρωί της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας, η Gazprom πρόκειται να διακόψει επισήμως τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία, μέσω του αγωγού Γιαμάλ.

Στην ενημέρωση αυτή προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης η κρατικής εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Πολωνίας, PGNIG, σε συνέχεια της χωρίς προειδοποίηση διακοπής της τροφοδότησης της Βαρσοβίας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής του φυσικού αερίου σύμφωνα με τη σύμβαση που διέπει τον Γιαμάλ, τονίζοντας ότι η διακοπή των προμηθειών αερίου συνιστά παραβίαση της συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι έχει το δικαίωμα να επιδιώξει αποζημίωση για την αθέτηση της σύμβασης.

«Είμαστε έτοιμοι»

Από την πλευρά της, η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια πλήρη αποκοπή από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.

Ανέφερε ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες σε ποσοστό 76%, ενώ ξεκαθάρισε ότι η παροχή αερίου στους καταναλωτές δεν θα διακοπεί. Είπε πάντως ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης αερίου από τα αποθέματα.

«Σχεδιάζαμε να μην ανανεώσουμε τη σύμβαση (με την Gazprom) τον Δεκέμβριο, θα διαχειριστούμε τη ρωσική απόφαση να διακόψει (το συμβόλαιο) νωρίτερα», είπε.

Υποστήριξε ότι το ρωσικό αέριο μπορεί να αντικατασταθεί με τροφοδοσία από άλλες πηγές.

Ο Πολωνός υπουργός υπεύθυνος για την ενεργειακή ασφάλεια, ανέφερε ότι η χώρα του θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, αν φανεί ότι η κίνηση της Gazprom συνιστά παραβίαση του συμβολαίου.

Απροειδοποίητη διακοπή

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τρίτης ο πολωνικός ενημερωτικός ιστότοπος Onet.pl, επικαλούμενος κυβερνητικές και επιχειρηματικές πηγές, έκανε λόγο για ξαφνική διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία μέσω του αγωγού Γιαμάλ. Την είδηση μετέδωσε αργότερα και το Reuters, επικαλούμενο το Onet και το Polsat News.

Αργότερα, η είδηση επιβεβαιώθηκε από στοιχεία του ευρωπαϊκού δικτύου διαχειριστών αγωγών αερίου, που επιβεβαίωσαν ότι στις 17:00 ώρα Ελλάδας οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe από τη Λευκορωσία προς την Πολωνία ήταν μηδέν κιλοβατώρες (kWh), εν αντιθέσει με την ποσότητα 52.634.785 kWh ανά ημέρα που διοχετευόταν μέσω του αγωγού σήμερα το πρωί.

Εκτίναξη 17% στην τιμή του αερίου

Η είδηση για διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία πυροδότησε εκτόξευση 17% στη τιμή του.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς διαπραγματεύονταν 6,4% υψηλότερα στα 98,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 17:14 (τοπική ώρα) στο Άμστερνταμ.

Από πλευράς Ρωσίας δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση ή ανακοίνωση, ενώ η κυβέρνηση της Βαρσοβίας – σύμφωνα πάντα με τον πολωνικό ιστότοπο- αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε ανακοινώσεις.

Η Πολωνία συμπεριλαμβάνεται στα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν συμφώνησαν με την απαίτηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για πληρωμή των ποσοτήτων αερίου που προμηθεύονται από την Gazprom σε ρούβλια.

Κυρώσεις κατά Gazprom

Σημειώνεται ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός βρέθηκε, μαζί με άλλες 49 φυσικές και νομικές οντότητες, στο επίκεντρο πακέτου κυρώσεων που υιοθέτησε η Βαρσοβία.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, η Πολωνία ψήφισε αυτόν τον μήνα νόμο που της επιτρέπει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών οντοτήτων και να απαγορεύσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία. Το πακέτο μέτρων προστίθεται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από κοινού από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτός από την Gazprom, οι κυρώσεις συμπεριλαμβάνουν τη βιομηχανία χημικών και λιπασμάτων Akron, καθώς και τις εταιρείες εμπορίας άνθρακα SUEK Polska και KTK Polska. Η Gazprom έχει μειοψηφικό μερίδιο στην EuRoPol Gaz, μια οντότητα που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τους Ρώσους ολιγάρχες, στη λίστα βρίσκεται ο δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Φρίντμαν, συνιδρυτής και βασικός μέτοχος της Alfa Bank. Ακόμα, ο μεγιστάνας της βιομηχανίας παραγωγής αλουμινίου, Όλεγκ Ντεριπάσκα αλλά και ο Ευγκένι Κασπέρσκι, ιδρυτής της ομώνυμης ρωσικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και, για τα άτομα που κατονομάζονται, απαγόρευση εισόδου στην Πολωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή