
Για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, κατά την αποψινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.
Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica, o Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι πρέπει να ξαναρχίσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα, «χωρίς να ξεχάσει, κανείς τι συνέβη -διότι αυτό είναι αδύνατον- αλλά και με την προοπτική να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον».
Ολοταχώς προς ΝΑΤΟ Φινλανδία-Σουηδία
Η παρέμβαση Ντράγκι έρχεται ενώ ο κίνδυνος για επέκταση του πολέμου και πέραν των ουκρανικών συνόρων οξύνεται, μετά την ανακοίνωση σήμερα από τον πρόεδρο και την πρωθυπουργό της Φινλανδίας την πρόθεση του Ελσίνκι να ζητήσει ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η Σουηδία.
- Διαβάστε επίσης: Ενέργεια – Ο Πούτιν «οπλίζει» και βάζει φωτιά στις τιμές
Το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η διαδικασία
Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.
- Διαβάστε επίσης: Φινλανδία – «Η Ρωσία ίσως διακόψει το φυσικό αέριο την Παρασκευή»
«Πρωτοφανής ταχύτητα»
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι προσκεκλημένοι στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνου, όπου θα επιβεβαιωθεί η ως άνω διαδικασία ένταξης. Όπως σημείωναν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ταχύτητα με την οποία προωθείται η ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του ΝΑΤΟ.
Στήριξη από ΗΠΑ-Γερμανία
Αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι θα στηρίξει κάθε κίνηση από τη Φινλανδία και τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Θα στηρίζαμε ένα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία ή/και τη Σουηδία εφόσον το υποβάλουν. Θα σεβαστούμε όποια απόφαση λάβουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δημοσιογράφους.
Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε την απόφαση της Φινλανδίας. Όπως έγραψε εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Twitter, ο κ. Σολτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
«Θα απαντήσουμε», προειδοποιεί η Μόσχα
Η ανακοίνωση της Φινλανδίας εξόργισε το Κρεμλίνο, το οποίο την χαρακτήρισε άμεση απειλή για τη Ρωσία και απείλησε με απροσδιόριστη απάντηση.
Ερωτηθείς εάν η ένταξη της Φινλανδίας αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Σίγουρα. Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν κάνει την ήπειρό μας πιο σταθερή και ασφαλή.
«Αυτό δεν μπορεί να μην προκαλέσει τη λύπη μας και αποτελεί λόγο για αντίστοιχες συμμετρικές απαντήσεις από την πλευρά μας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει στο παρελθόν για πιθανά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης πυρηνικών πυραύλων στη Βαλτική Θάλασσα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι Φινλανδοί θα γίνουν «θερμά δεκτοί» και υποσχέθηκε μια ενταξιακή διαδικασία που θα είναι «ομαλή και ταχεία».
Δεδομένου ότι αντίστοιχη απόφαση με το Ελσίνκι αναμένεται να λάβει σύντομα και η Στοκχόλμη, θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, καθώς τα δύο κράτη τήρησαν ουδέτερη στάση καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα