Για το διογκούμενο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης προειδοποιεί σε άρθρο του στη Handelsblatt ο Αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Ρόγκοφ, κάνοντας λόγο για μια «τέλεια καταιγίδα» που πλήττει ταυτόχρονα την Ευρώπη, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αναπόφευκτη»

«Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωθεί και η Γερμανία που μέχρι στιγμής αντιστέκεται σθεναρά στη διακοπή της αγοράς ρωσικού αερίου υποκύψει τελικά, η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι αναπόφευκτη», γράφει ο Ρόγκοφ διευκρινίζοντας ότι το υφεσιακό κοκτέιλ συνθέτουν η πολιτική της μηδενικής COVID στην Κίνα και ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ακόμη και χωρίς τον πόλεμο στην Ουκρανία οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα απειλούσαν την ανάπτυξη, όμως ο πόλεμος ενέτεινε κατά πολύ τους κινδύνους και άφησε ακάλυπτα τα τρωτά σημεία της Ευρώπης».

«Ανάσα»

«Με λίγη τύχη, ο κίνδυνος μιας συγχρονισμένης παγκόσμιας ύφεσης θα μειωθεί ως τα τέλη του 2022, όμως αυτή τη στιγμή η πιθανότητα ύφεσης σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα είναι σημαντική και διογκούμενη. Και η κατάρρευση μιας περιοχής αυξάνει την πιθανότητα κατάρρευσης των υπολοίπων. Ο πληθωρισμός-ρεκόρ δεν διευκολύνει την κατάσταση», προσθέτει.

«Δεν είμαι βέβαιος», καταλήγει ο Ρόγκοφ, «ότι πολιτικοί και φορείς λήψης αποφάσεων μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση που ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσουν».

Πηγή: Deutsche Welle/Κατερίνα Αλεξανδρίδη

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή