Η γνωστή αμερικανική αλυσίδα ταχυφαγείων που μπήκε δυναμικά πριν από 32 χρόνια στη ρωσική αγορά και εξελίχθηκε σε σύμβολο του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, εγκαταλείπει τη χώρα. Τη Δευτέρα η McDonald’s ανακοίνωσε την οριστική απόφασή της για την πλήρη αποχώρησή της από τη Ρωσία και την αναστολή όλων των δραστηριοτήτων της εκεί, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και το απρόβλεπτο οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησε ανάγκασαν τη McDonald’s να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, καθώς το αντίθετο δεν θα συμβάδιζε με τις αξίες μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Στις 8 Μαρτίου η McDonald’s είχε ανακοινώσει το προσωρινό κλείσιμο όλων των εστιατορίων και την άρση των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, συγχρονίζοντας το βήμα με άλλες πολυεθνικές επωνυμίες της Δύσης που πήραν αποστάσεις από τη Μόσχα μετά την εισβολή. Εξάλλου το γεγονός και μόνο ότι διατηρούσε η McDonald’s την παρουσία της στη Ρωσία είχε πυροδοτήσει ένα κύμα εκκλήσεων μέσω των κοινωνικών δικτύων για μποϊκοτάζ των προϊόντων της σε όλες τις αγορές του πλανήτη – κάτι ανάλογο υφίστανται και άλλες πολυεθνικές, όπως η Coca-Cola και τα Starbucks.

«Έχουμε υποχρεώσεις έναντι της παγκόσμιας κοινότητας που έχουμε δημιουργήσει πολλές δεκαετίες τώρα και πρέπει να μείνουμε ακέραιοι και αδιαπραγμάτευτοι σε ζητήματα που αφορούν τις αξίες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου McDonald’s Κρις Κεμπζίνσκι. Για να προσθέσει ότι «ο σεβασμός στις αξίες μας μάς υπαγορεύει να αποσύρουμε το λογότυπό μας από τη ρωσική αγορά».

Τον καιρό της Περεστρόικα…

Η McDonald’s εμφανίστηκε στη ρωσική αγορά τον Ιανουάριο του 1990, επί Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δηλαδή, και Περεστρόικα. Σχεδόν δύο χρόνια προτού καταρρεύσει το σοβιετικό καθεστώς. Τις τρεις αυτές γεμάτες δεκαετίες παρουσία της στην πάλαι ποτέ «Αυτοκρατορία του Κακού» (έτσι είχε χαρακτηρίσει την ΕΣΣΔ ο Ρόναλντ Ρέιγκαν) δημιούργησε ένα εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων που αποτελείται από περίπου 850 εστιατόρια και το οποίο απασχολεί περί τους 62.000 υπαλλήλους, Ρώσους πολίτες ασφαλώς.

Η απόφαση να αποσυρθεί από τη ρωσική αγορά θα στοιχίσει στον όμιλο από 1,2 έως 1,4 δισ. δολάρια. Σημειωτέον ότι στη Ρωσία η αμερικανική φίρμα έχει την πλήρη και αποκλειστική διοικητική ευθύνη για τη λειτουργία περισσότερων από το 80% των εστιατορίων που φέρουν την επωνυμία της. Ο τζίρος της στη ρωσική αγορά αντιστοιχεί περίπου στο 9% του ετήσιου τζίρου και περίπου στο 3% των λειτουργικών κερδών του ομίλου.

Ο όμιλος αναζητεί ένα τοπικό επιχειρηματία για να πουλήσει το σύνολο του χαρτοφυλακίου του στη Ρωσία. Ο Ρώσος επιχειρηματίας δεν θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την επωνυμία και το λογότυπο της McDonald’s, αλλά ούτε και τις συνταγές της για τα προϊόντα που προσφέρει.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση, η McDonald’s διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει τους μισθούς στους υπαλλήλους της στη Ρωσία. Υπόσχεται επίσης να μεριμνήσει ώστε αυτοί να προσληφθούν από τον επόμενο ιδιοκτήτη των εστιατορίων.

«Νέα εποχή»

«Η απόφασή μας για να αποχωρήσουμε από τη Ρωσία δεν ήταν εύκολη. Αλλά ούτε και η εφαρμογή της θα είναι εύκολη, δεδομένου του μεγέθους και του εύρους της παρουσίας μας στη χώρα. Όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία σήμανε την απαρχή μιας νέας εποχής. Μιας εποχής κατά την οποία θα ήταν πολύ δύσκολη η συνέχιση της παρουσίας μας στη ρωσική αγορά», δήλωσε ο μάνατζερ της McDonald’s Κρις Κεμπζίνσκι, διαβεβαιώνοντα ότι η απόφαση του ομίλου είναι ειλημμένη και οριστική και δεν θα επανεξεταστεί από το επιτελείο του.

Αίσθηση προκαλεί, ωστόσο, η καρτερική, φιλοσοφημένη και αξιοπρεπής στάση των Ρώσων πολιτών-καταναλωτών που βλέπουν τη McDonald’s και δεκάδες ακόμα δυτικές φίρμες να εγκαταλείπουν η μία μετά την άλλη τη χώρα τους και να διολισθαίνουν τάχιστα προς τη διεθνή απομόνωση (εκ μέρους της Δύσης βεβαίως, αλλά η Ρωσία είναι μια σαφώς ευρωπαϊκή χώρα, ασχέτως αν πολλά εδάφη της ανήκουν στην ασιατική ήπειρο).

Η θλίψη των Μοσχοβιτών

Θα έλεγε κανείς ότι είναι και λίγο μοιρολατρική η στάση των Μοσχοβιτών. Σαν να βγαίνει από τα μυθιστορήματα και τα θεατρικά έργα των μεγάλων Ρώσων κλασικών συγγραφέων. Οι δηλώσεις τους, όμως, αποτυπώνουν τη βαθιά θλίψη ενός ολόκληρου λαού.

«Δεν μπορώ να πω ότι λυπάμαι πραγματικά που κλείνουν τα McDonald’s. Εκείνο που είναι πραγματικά λυπηρό είναι να βλέπεις αυτό που συμβαίνει στη χώρα. Αλλά θα τα καταφέρουμε. Πιστεύω ότι θα έχουμε εναλλακτικές», δήλωσε στο μικρόφωνο του απεσταλμένου της «Le Figaro» μια Μοσχοβίτισσα μέσης ηλικίας μπροστά σε ένα κατάστημα του ομίλου στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

«Κανείς δεν χαίρεται με αυτό που συμβαίνει, αλλά αν οι επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν, ας κλείσουν! Υπάρχουν και Ρώσοι επιχειρηματίες», συμπλήρωσε ένας επίσης μεσήλικας Μοσχοβίτης, ενώ ένας νεότερος είπε ότι δεν ανησυχεί που κλείνουν τα McDonald’s: «Πιστεύω ότι οι ζωές των ανθρώπων είναι πολύ πιο σημαντικές. Δεν είναι το φαγητό το νόημα της ζωής», σημείωσε – με άλλα λόγια η άποψη του νεαρού είναι ότι… «ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος»!

«Στην αρχή θα μας φανεί κάπως δύσκολο να ζούμε δίχως μια τόσο όμορφη ευχαρίστηση (σ.σ. εννοεί το φαγητό στα McDonald’s). Αλλά όσο θα κυλά ο χρόνος αυτή θα μοιάζει να απομακρύνεται περισσότερο. Όλα είναι δυνατά να συμβούν στη ζωή…», ήταν η δήλωση του τέταρτου Ρώσου, πολύ νεαρής ηλικίας αυτός, που μεταδίδεται βιντεοσκοπημένη στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή