Ανοδικά κινείται σήμερα η Wall Street, σε μια προσπάθεια να αντιδράσει και να αποτρέψει τη διολίσθηση σε εδάφη που ορίζουν την bear market, αλλά ο Dow Jones οδεύει προς την όγδοη πτωτική του εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,47% στις 31.400 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,70% στις 3.928 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,86% στις 11.486 μονάδες.

Ο σύμμαχος

Μπορεί να προσπαθεί να ανακάμψει σήμερα η Wall Street, αλλά ο Dow υποχωρεί κατά 2,9% σε επίπεδο πενθημέρου, οδεύοντας για το πρώτο σερί οκτώ πτωτικών εβδομάδων από το 1923. Ο Nasdaq και ο S&P 500 οδεύουν προς την έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης. Την ίδια ώρα, ο S&P 500 υπολείπεται περίπου 19% κάτω από το υψηλό ρεκόρ στις αρχές Ιανουαρίου. Βρίσκεται δηλαδή στο μεταίχμιο της διολίσθησης σε bear market —  ορίζεται από πολλούς στη Wall Street ως πτώση 20% από ένα υψηλό — η οποία είναι και η πρώτη από την εποχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Η Wall Street έχει βρει έναν αναπάντεχο σύμμαχο σήμερα, από την Κίνα, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε εν μία νυκτί το βασικό επιτόκιο αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία. Με άλλα λόγια η Κίνα έκανε μια αντίθετη κίνηση από αυτή που κάνει η αμερικανική Federal Reserve, οι οποίες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Όμως αυτές οι κινήσεις σύσφιξης της πολιτικής τους ήταν η βασική αιτία πίσω από τη δίμηνη διολίσθηση των αγορών διεθνώς.

Το ζήτημα των επιτοκίων

Αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αλυσίδες λιανεμπορίου, καθώς έδειξαν ότι επηρεάζονται από τα αυξημένα κόστη. Τελευταία, η Ross Stores, ανέφερε απογοητευτικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 20%.

Επίσης, οι μετοχές της Deere υποχωρούν κατά 7%, αφού η εταιρεία κατασκευής βαρέως εξοπλισμού ανέφερε πτώση στα έσοδα της. Ωστόσο, η εταιρεία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και αύξησε τις ετήσιες προοπτικές για την κερδοφορία της.

Εν τω μεταξύ, η Federal Reserve έχει σηματοδοτήσει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια καθώς προσπαθεί να μετριάσει την πρόσφατη πληθωριστική έκρηξη. Αυτή η σκληρή στάση για τη νομισματική πολιτική έχει προκαλέσει ανησυχία ότι οι ενέργειες της Fed θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street