Με τη μεγαλύτερη πτώση από το 2020 έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με τις μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες να καταγράφουν πρωτοφανές sell off, εν μέσω έντονων πληθωριστικών πιέσεων και αύξησης του κόστους.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 3,56% στις 31.493 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 4,03% στις 3.924 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 4,73% στις 11.418 μονάδες.

Κατακρήμνιση

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε τη μεγαλύτερη απώλεια από το 2020, ενώ ήταν η πέμπτη συνεδρίαση με απώλειες άνω των 800 μονάδων από την αρχή του έτους, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των επενδυτών για τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Ο S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020, ενώ ο  Nasdaq Composite τη μεγαλύτερη πτώση από τις 5 Μαΐου. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν ότι μόλις 13 μετοχές του S&P 500 έκλεισαν στο πράσινο.

Το κλίμα στην αμερικανική αγορά επηρεάστηκε από τα κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοίνωσε η αλυσίδα λιανικών πωλήσεων, Target. Οι μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 27% σήμερα, αφού η Target ανέφερε ότι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ήταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι εκτιμούσε η Wall Street λόγω του υψηλότερου κόστους.

Target και Walmart

«Είναι σαφές ότι το κόστος μεταφοράς έχει σημασία και επηρεάζει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες», δήλωσε ο Kim Forrest της Bokeh Capital. Άλλωστε, η ανακοίνωσε της Target ήρθε αμέσως μετά την δημοσίευση κερδών της Walmart την Τρίτη, τα οποία επίσης ήταν κατώτερα των προσδοκιών, καθώς ανέφερε επίσης υψηλότερο κόστος καυσίμων και εργασίας. Οι μετοχές της Walmart έκλεισαν την Τρίτη με πτώση 11%, ενώ σήμερα υποχώρησαν κατά 7%.

«Οποιαδήποτε εταιρεία βασίζεται σε νοικοκυριά και λιανικές αγορές πιθανότατα θα υποφέρει αυτό το τρίμηνο, επειδή μεγάλο μέρος του εισοδήματος έχει διοχετευτεί στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας», δήλωσε ο Jack Ablin της Cresset Capital.

Λιανεμπόριο και κρατικά ομόλογα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κλάδος των λιανεμπόρων επηρεάστηκε αρνητικά σήμερα. Η τιμή της μετοχής της Best Buy έχασε περισσότερο από 11%, της Dollar General περισσότερο από 12% και της Dollar Tree περισσότερο από 15%. Απώλειες 6% και για τη Lowe, αφού επίσης απογοήτευσε με το ύψος των πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο. Πτώση 12% σημείωσε και η Macy’s και 10% της Kohl’s.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου ξεπέρασε το 3%, καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν τις προοπτικές αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, λόγω υψηλού πληθωρισμού.

Στα μάκρο της ημέρας, μειωμένες κατά 0,2% ήταν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών τον Απρίλιο, ενώ οι κατασκευαστικές άδειες σημείωσαν πτώση 3,2% επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια θα επιβραδύνει την κατασκευαστική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]