Υποθαλάσσια καλώδια: Γρήγορο Internet και… προειδοποίηση σεισμών

Τα υποθαλάσσια καλώδια ίντερνετ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην έγκαιρη προειδοποίηση σεισμών και τσουνάμι ή για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής

Υποθαλάσσια καλώδια: Γρήγορο Internet και… προειδοποίηση σεισμών

Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού National Physical Laboratory (NPL) τα υποθαλάσσια καλώδια που εξυπηρετούν την τηλεφωνική και ιντερνετική διασύνδεση μεταξύ των ηπείρων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν ένα τεράστιο δίκτυο υποθαλάσσιων επιστημονικών αισθητήρων.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το BBC, οι επιστήμονες δοκίμασαν την τεχνική σε καλώδιο σύνδεσης οπτικών ινών μεταξύ Βρετανίας και Καναδά, ενώ η σχετική επιστημονική έρευνα έχει δημοσιευθεί και στο περιοδικό Science.

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό των επιστημόνων του NPL είναι ότι παγκοσμίως υπάρχουν 430 υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, τα οποία καλύπτουν μία έκταση άνω του 1,3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Οι κραδασμοί, οι αλλαγές πίεσης και θερμοκρασίας επηρεάζουν, σε πολύ μικρή ποσότητα, τα σήματα που ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός καθώς ταξιδεύουν μέσα από το καλώδιο, τα οποία  μπορούν στη συνέχεια να ανιχνεύσουν εξαιρετικά ευαίσθητα όργανα, αναφέρει στο BBC ο καθηγητής Τζουσέπε Μάρα του NPL.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό μπόρεσαν να εντοπίσουν έγκαιρα την εκδήλωση σεισμών και «ωκεάνιων σημάτων», όπως μεγάλα κύματα και ρεύματα, χρησιμοποιώντας την μήκους 5.860 χιλιομέτρων σύνδεση οπτικής ίνας EXA Infrastructure μεταξύ του Σάουθπορτ στην Αγγλία και του Χάλιφαξ στον Καναδά.

Η προοπτική

Για να το πετύχουν αυτό οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μεμονωμένα ανοίγματα καλωδίων σαν ξεχωριστούς αισθητήρες μεταξύ των repeaters – δηλαδή των συσκευών που βοηθούν στην ενίσχυση του σήματος.

«Εάν εφαρμόσουμε αυτή την τεχνική σε έναν μεγάλο αριθμό υποθαλάσσιων καλωδίων», λέει ο καθ. Μάρα, «θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε την υπάρχουσα υποθαλάσσια υποδομή σε ένα γιγαντιαίο δίκτυο αισθητήρων για σεισμούς, ωκεάνια ρεύματα και πολλά ακόμη πράγματα».

Οι συνεργάτες

«Η επέκταση του σεισμικού δικτύου από την ξηρά στον πυθμένα των ωκεανών θα βελτιώσει τις γνώσεις μας για την εσωτερική δομή της Γης και τη δυναμική συμπεριφορά της», καταλήγει.
Στην έρευνα του NPL συνεργάστηκαν επίσης η Google, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η Βρετανική Εταιρεία Γεωλογικών Ερευνών και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογικών Ερευνών (Istituto Nazionale di Ricerca Metrologica) της Ιταλίας.

OT Originals

Περισσότερα από Τεχνολογία

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο