Σημαντική πρόοδο ως προς την επίτευξη των πέντε από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και μέτρια στους περισσότερους από τους άλλους σημείωσε η ΕΕ την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με την έκθεση παρακολούθησης 2022 που εκδίδει η Eurostat.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η ΕΕ συνέχισε να σημειώνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην προώθηση της ειρήνης και της προσωπικής ασφάλειας στην επικράτειά της και στη βελτίωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και της εμπιστοσύνης στους θεσμούς (ΣΒΑ 16).

Σημαντική, ακόμη, ήταν η πρόοδος που σημειώθηκε όσον αφορά την επίτευξη των στόχων μείωσης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (SDG 1), της οικονομίας και της αγοράς εργασίας (SDG 8), της καθαρής και οικονομικά προσιτής ενέργειας (SDG 7) και της καινοτομίας και των υποδομών (SDG 9).

Όπως επισημαίνεται από τους συντάκτες της έκθεσης, στον τομέα της φτώχειας (ΣΒΑ 1), τα διαθέσιμα στοιχεία αναφέρονται εν μέρει στην προ-πανδημική περίοδο και, ως εκ τούτου, δεν εξετάζονται ακόμη πλήρως οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Αντίθετα, η ευνοϊκή αξιολόγηση του στόχου για την οικονομικά προσιτή ενέργεια επηρεάστηκε έντονα από την αξιοσημείωτη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας το 2020 ως αποτέλεσμα των περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID-19 στη δημόσια ζωή και της χαμηλότερης οικονομικής δραστηριότητας.

Η ΕΕ σημείωσε επίσης καλή πρόοδο όσον αφορά τους στόχους της υγείας και της ευημερίας (SDG 3), της υποθαλάσσιας ζωής (SDG 14) και της ισότητας των φύλων (SDG 5).

Συγκριτικά, η πρόοδος ως προς τους υπόλοιπους εννέα στόχους ήταν σημαντικά πιο αργή. Οι τάσεις στους τομείς των βιώσιμων πόλεων και κοινοτήτων (SDG 11), μειωμένων ανισοτήτων (SDG 10), υπεύθυνης κατανάλωσης και παραγωγής (SDG 12), ποιοτικής εκπαίδευσης (SDG 4), δράσης για το κλίμα (SDG 13) και μηδενικής πείνας (SDG 2) ήταν μεικτές, αλλά σε γενικές γραμμές σκιαγραφούν μια εικόνα μέτρια προόδου.

Η συνολική αξιολόγηση της προόδου της ΕΕ στο πεδίο της συνεργασίας για την επίτευξη των στόχων (SDG 17) και το καθαρό νερό και την αποχέτευση (SDG 6) ήταν λίγο πολύ ουδέτερη, πράγμα που σημαίνει ότι χαρακτηρίζονται από σχεδόν ίσο αριθμό βιώσιμων και μη βιώσιμων εξελίξεων.

Για τη ζωή στην ξηρά (SDG 15), το άθροισμα των τάσεων στους επιμέρους δείκτες έδειξε μια ελαφρά απομάκρυνση από τους αντίστοιχους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης τα τελευταία πέντε χρόνια, υποδεικνύοντας ότι τα οικοσυστήματα και η βιοποικιλότητα παρέμειναν υπό πίεση από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στην έκθεση SDG του 2022, δεδομένου ότι τα στοιχεία του 2022 δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green