Το αίτημα του Κιέβου για εμπάργκο της Ρωσίας στους τομείς του πετρελαίου, της τεχνολογίας, του εμπορίου και του τραπεζικού τομέα και μάλιστα χωρίς εξαιρέσεις επανέλαβε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά την ομιλία του μέσω βιντεοκλήσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ο κ. Ζελένσκι ζήτησε δε, τη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου σχεδίου για την στήριξη της ανοικοδόμησης της χώρας και μάλιστα με μέρος των κονδυλίων που εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν τα 500 δισ. δολάρια να προέλθει από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχέσει οι δυτικές αρχές.

Ανοικοδόμηση (και) με ρωσικά κονδύλια

«Σας προσκαλώ να λάβετε μέρος –με πάνω από 500 δισ. δολάρια- στην ανάγκη για την ανοικοδόμηση των πόλεων και των βιομηχανιών της Ουκρανίας» τόνισε, εξηγώντας πως η διαδικασία θα πρέπει να κυλήσει γρήγορα και αποτελεσματικά δεδομένης της κατάρρευσης των δομών και της οικονομίας. «Η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει. Σας ζητώ να δράσετε γρήγορα».

Όσον αφορά την πηγή της χρηματοδότησης, κατά τον Ρώσο πρόεδρο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και τα κατασχεθέντα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. «(Ρωσικά) assets που έχουν κατασχεθεί ή θα κατασχεθούν θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε ένα ειδικό fund για να βοηθηθούν αυτοί που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο. Αν ο επιτιθέμενος χάσει τα πάντα, τότε θα στερηθεί και το κίνητρο για να ξεκινήσει έναν πόλεμο» επεσήμανε.

Παράλληλα κάλεσε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που φεύγουν από την Ρωσία να έρθουν στην Ουκρανία, εξηγώντας πως με τον τρόπο αυτό δεν θα έχουν πρόσβαση μόνο σε μια αγορά 40 εκατ. καταναλωτών, αλλά και στην αγορά της Ε.Ε. μέσω της εμπορικής συμφωνίας της χώρας με το μπλοκ. Έκανε, ωστόσο, και ξεχωριστή μνεία στο ζήτημα των σιτηρών, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για τις εξαγωγές των σιτηρών της χώρας, αλλά και παράλληλα να απορρίψει τις προμήθειες από τη Ρωσία, η οποία κλέβει τα σιτηρά της Ουκρανίας.

Σημαντική η ενότητα 

Κατά τον κ. Ζελένσκι, εξάλλου, η απώθηση της επιθετικότητας του Κρεμλίνου δημιουργεί ένα προηγούμενο για ανάλογες μελλοντικές επιθετικές κινήσεις, οπότε η ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας είναι σημαντική.

«Ο κόσμος έχει ενωθεί απέναντι στις απειλές, τον πόλεμο, την ρωσική επιθετικότητα. Δεν θέλω να χάσετε την ενότητα αυτή». «Εάν η βίαιη δύναμη κυριαρχεί, τότε δεν υπάρχει λόγος να συγκεντρώνεστε στο Νταβός. Η βίαιη δύναμη δεν συζητά, σκοτώνει» υποστήριξε μιλώντας σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Φόρουμ, καθώς η ομιλία του ήταν από τα ξεχωριστά σημεία του πενθήμερου προγράμματος, στο οποίο ο πόλεμος μαζί με την πανδημία είναι τα βασικά θέματα συζήτησης.

Θυμίζουμε πως το φετινό WEF, το πρώτο με φυσική παρουσία εδώ και δυόμισι χρόνια, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο κατώφλι της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς το χειμώνα ίσχυαν ακόμη τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας και της παραλλαγής Όμικρον.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία, που έχει σημαντική παρουσία στο Νταβός, έχει οργανώσει σειρά εκδηλώσεων για την ενημέρωση των τουλάχιστον 2.500 εκλεκτών παρευρισκόμενων του φόρουμ για τον πόλεμο. Έχει εγκαινιάσει, μάλιστα, μια έκθεση με πλήθος από φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία κατά την άποψη της επιβεβαιώνουν την τέλεση εγκλημάτων πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα