Στην κάθετα αρνητική της στάση στο ζήτημα της επιβολής πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Ρωσίας εμφανίζεται να επιμένει η Ουγγαρία και ο Βίκτορ Όρμπαν και μάλιστα το ξεκαθαρίζει από τώρα ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα. Όμως, γίνεται πλέον σαφές το περιεχόμενο του εκβιασμού του Ούγγρου ηγέτη και το τι ακριβώς απαιτεί από τους εταίρους του για να συναινέσει στην επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, απορρίπτει την πιθανότητα να συζητήσει το θέμα του εμπάργκο κατά την επικείμενη σύνοδο, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στα δημοσιεύματα που ήθελαν το ζήτημα να επιλύεται σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

«Το να συζητήσουμε το πακέτο των κυρώσεων σε επίπεδο ηγετών ενώ δεν υπάρχει συναίνεση θα ήταν αντιπαραγωγικό. Θα φώτιζε μόνο τις εσωτερικές μας διαμάχες χωρίς να προσφέρει μια ρεαλιστική ευκαιρία να επιλυθούν οι διαφωνίες. Επομένως προτείνω να μην ασχοληθούμε με το θέμα στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο» γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή, που βρέθηκε στα… χέρια των FT.

Βεβαίως, μέσα από το κείμενο γίνεται επίσης σαφής η στόχευση της Βουδαπέστης και το περιεχόμενο του… εκβιασμού του Όρμπαν που έχει να κάνει τελικά με το ύψος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για να υποστηριχθεί η Ουγγαρία, ώστε να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο.

Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν παρουσίασε το ύψους 210 δισ. δολαρίων σχέδιο REPowerEU, το οποίο στοχεύει στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας και την μείωση της εξάρτησης της από τις ενεργειακές ροές από την Ρωσία μέχρι το 2027. Ο κ. Όρμπαν, στην επιστολή του, επισημαίνει πως αν και το σχέδιο περιλαμβάνει ενθαρρυντικά στοιχεία, αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Ουγγαρίας.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τους τρόπους λειτουργίας και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης για τις επείγουσες επενδύσεις που συνδέονται με την αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου». Επαναλαμβάνει δε, το οξύ πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα του αν οι προτεινόμενες κυρώσεις δρομολογηθούν προκαλώντας «σοκ τιμών» στην οικονομία και τα νοικοκυριά της χώρας του.

Η Ουγγαρία ζητά χρήματα για την κατασκευή νέων αγωγών που εξυπηρετήσουν τους εναλλακτικούς προμηθευτές που θα αναζητήσει η χώρα, όπως και κονδύλια για την τροποποίηση των διυλιστηρίων της τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις προδιαγραφές του ρωσικού αργού.

Οι Βρυξέλλες έχουν προνοήσει για την διοχέτευση 2 δισ. ευρώ στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης για επενδύσεις σε νέες υποδομές, όμως αποφάσισε η διανομή τους να γίνει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο σημείο αυτό βρίσκεται και το πρόβλημα της Βουδαπέστης, καθώς οι αντιδημοκρατικές πολιτικές του Όρμπαν και η διαμάχη του με τις Βρυξέλλες για το ζήτημα των αρχών του Κράτους Δικαίου κρατούν ακόμη παγωμένο το μερίδιο της Ουγγαρίας από το Ταμείο και οι διμερείς διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει.

Ο Όρμπαν, λοιπόν, διαμαρτύρεται στην επιστολή του πως οι χώρες που δεν έχουν λάβει έγκριση για τα σχέδια τους για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου (ήτοι δηλαδή η χώρα του) δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τα σημαντικά κονδύλια του project REPowerEU, οπότε ζητά ρεαλιστική προσέγγιση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ