Περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας ύψους 23 δισ. ευρώ έχουν «παγώσει» τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Πρόκειται για την πρώτη φορά που αποκαλύπτεται κάποιο συγκεκριμένο νούμερο, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι πολύ μικρότερο από ότι αναμενόταν.

Η ίδια η Ρωσία έχει ισχυριστεί πως οι κυρώσεις της Δύσης έχουν «παγώσει» περίπου 300 δισ. δολάρια από τα assets σε ξένο συνάλλαγμα που διαθέτει η κεντρική της τράπεζα διεθνώς.

Ο αρμόδιος επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντιντιέ Ρέιντερς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ισχυρίστηκε πως από το εν λόγω ποσό λιγότερο από το ένα δέκατο βρίσκεται σε κράτη μέλη της Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Κομισιόν από τις κυβερνήσεις των «27».

Σύμφωνα με τον Βέλγο επίτροπο στην Ε.Ε. έχουν εντοπιστεί και «παγώσει» περίπου 23 δισ. ευρώ της κεντρικής τράπεζας, από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για ένα ποσό αρκετά χαμηλό, που προκάλεσε εντύπωση. Επιπλέον 100 δισ. δολάρια εκτιμάται πως έχουν «παγώσει» από τους Αμερικανούς.

Πέραν αυτών, τα κράτη μέλη έχουν προχωρήσει στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων πολιτών (ήτοι ολιγαρχών), κυρίως βίλες και γιοτ, αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ.

Το Reuters, στο σχόλιο του, επισημαίνει πως πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν παραδοσιακά κρατήσει επιφυλακτική στάση σε σχέση με την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και κάποιες από αυτές έχουν αρνηθεί να δηλώσουν δημοσίως αν έχουν προχωρήσει στην προσωρινή κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή