Η εταιρεία συμβούλων McKinsey επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έρευνα στα κεντρικά γραφεία της στη λεωφόρο των Ιλισίων Πεδίων στο Παρίσι, κατ’ εντολή της Εθνικής Οικονομικής Εισαγγελίας της Γαλλίας. Την υπόθεση είχε αποκαλύψει λίγες ώρες νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, γράφοντας για «έφοδο αστυνομικών με περιβραχιόνια τελωνειακών».  

Από την πλευρά της η αμερικανική εταιρεία ισχυρίζεται ότι παρείχε «όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες» κατά τη διάρκεια της έρευνας ότι «συνεργάζεται πλήρως με τις δημόσιες αρχές» και ότι «σέβεται τους φορολογικούς νόμους και τους κοινωνικούς κανόνες που ισχύουν στη Γαλλία». Η όλη υπόθεση έχει προσλάβει πολιτικές διαστάσεις, καθώς ήρθε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της διπλής και παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου για τη διενέργεια προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.  

Υποψίες για «βελτιστοποίηση»  

Η επιχείρηση των αρχών διεξήχθη στο πλαίσιο της προανάκρισης που ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία, για «διακεκριμένη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες φορολογικής απάτης». Αφορμή για την προανάκριση ήταν η δημοσίευση μιας «εκρηκτικής έκθεσης από τη Γερουσία σχετικά με τη χρήση εταιρειών συμβούλων από το κράτος», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η «Le Figaro».  

 όπως διευκρίνισε στη γαλλική εφημερίδα η Οικονομική Εισαγγελία, «η έρευνα της Γερουσίας έχει να κάνει με το φορολογικό καθεστώς της Γαλλίας και, σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, αφορά μόνο τις δραστηριότητες της McKinsey». Συγκεκριμένα, η εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας κατηγόρησε τη θυγατρική της εταιρείας McKinsey που δραστηριοποιείται στη Γαλλία για «φορολογική βελτιστοποίηση».  

 Κατά την έρευνα η  αμερικανική εταιρεία το.. τερμάτισε, καθώς φέρεται να μην έχει καταβάλει κανένα εταιρικό φόρο το χρονικό διάστημα από το 2011 έως και το 2020. «Η εταιρεία McKinsey υπόκειται σε εταιρικό φόρο στο γαλλικό κράτος, αλλά οι πληρωμές της ήταν μηδέν ευρώ για τουλάχιστον 10 χρόνια», υπογραμμίζεται στην έκθεση της Γερουσίας.  

 Η Οικονομική Εισαγγελία διευκρινίζει ότι, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες, οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα που θα κριθούν ένοχα φθάνουν τη 10ετή κάθειρξη. Προβλέπεται επίσης πρόστιμο ύψους 750.000 ευρώ, το οποίο «ενδέχεται να αυξηθεί στο μισό της αξίας του ακινήτου ή των κεφαλαίων στα οποία έγινε ‘ξέπλυμα’». 

 «Κόντρα» McKinsey και Γερουσίας 

 Αντίθετη άποψη έχει η McKinsey, που αρνείται όλες τις κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται. «Μεταξύ του 2011 και του 2020 η εταιρεία κατέβαλε περισσότερα από 422 εκατ. ευρώ σε φόρους και άλλες κοινωνικές επιβαρύνσεις, ποσό που αντιστοιχούν σχεδόν στο 20% του σωρευτικού τζίρου της τη συγκεκριμένη περίοδο» υπογραμμίζει στη δική της ανακοίνωση η γαλλική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας, «δίχως να διακρίνει σαφώς το ποσό που κατέβαλε σε φόρους από αυτό που κατέβαλε σε κοινωνικές επιβαρύνσεις», όπως σημειώνει ο «Figaro». 

 Η αρμόδια Επιτροπή της γαλλικής Γερουσίας, πάντως, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Οικονομική Εισαγγελία να ξεκινήσει παράλληλη έρευνα «για υποψία ψευδών καταθέσεων» εκ μέρους της McKinsey, αναφορικά με την κατάσταση και τη διαχείριση των φορολογικών της υποθέσεων. Συγκεκριμένα, η γαλλική Άνω Βουλή κατηγορεί ένα διευθυντή της McKinsey, τον Καρίμ Τατζεντίν, για ψευδορκία κατά τη διάρκεια της ανάκρισης που διεξήγαγε.  

Η δεύτερη διαδικασία που έχει κινήσει η Γερουσία αναφορικά με την υποψία για ψευδή ένορκη κατάθεση στελέχους της McKinsey, θα εξαρτηθεί από το πόρισμα της έρευνας της Οικονομικής Εισαγγελίας. Από το αν δηλαδή η εταιρεία έχει καταβάλει τους οφειλόμενους φόρους, όπως η ίδια ισχυρίζεται, ή όχι.  

Στο στόχαστρο ο Μακρόν 

Από τις αρχές Απριλίου, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η έρευνα που παρήγγειλε η Γερουσία δηλαδή, ο «φάκελος McKinsey» και εν γένει «το ευρύτερο θέμα της χρήσης εταιρειών συμβούλων έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης», σημειώνει η «Le Figaro».  

Η ακροδεξιά αντιπολίτευση ήταν εκείνη που προσπάθησε κυρίως να εκμεταλλευθεί το ζήτημα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές. Μαχητικότερος όλων, ο υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ μιλώντας στο RTL χαρακτήρισε «εταιρεία του Μακρόν» τη McKinsey, υποστηρίζοντας ότι «είχε προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της στο γάλλο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεκλογικής εκστρατείας, το 2017».  

 Ο ίδιος ο Μακρόν είχε χαρακτηρίσει «πολύ καλή εξέλιξη» τη διενέργεια έρευνας για τις δραστηριότητες και τη συμπεριφορά της McKinsey, διότι «αυτό οφείλει να πράττει η Πολιτεία όταν μια επιχείρηση κατηγορείται για απάτη».  

Διακομματική ρύθμιση 

Το ζήτημα πρωταγωνίστησε στον προεκλογικό αγώνα για τις προεδρικές εκλογές, δίχως πάντως να επηρεάσει καθοριστικά την έκβασή τους, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος. Μετά τις εξελίξεις της Τρίτης επανέρχεται στο προσκήνιο, λίγο προτού στηθούν οι κάλπες για τις βουλευτικές της 12ης και της 18ης Ιουνίου.  

Επικαλούμενη πηγές από τη Γερουσία, η «Le Figaro» σημειώνει ότι «επί της ουσίας, ένα νομοσχέδιο με διακομματική υποστήριξη, το οποίο θα ρυθμίζει καλύτερα τις αρμοδιότητες των διωκτικών αρχών σε περιπτώσεις υποθέσεων εταιρικής απάτης εις βάρος του Δημοσίου, πρόκειται να κατατεθεί στα τέλη Ιουνίου και να συζητηθεί το προσεχές φθινόπωρο».    

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή