Αυξήσεις μισθών και συντάξεων «μοίρασε» σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να βοηθήσει τους Ρώσους να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του πληθωρισμού. Αρνήθηκε, ωστόσο, πως τα προβλήματα στην ρωσική οικονομία προέρχονται από τον πόλεμο.

Ο κ. Πούτιν ανήγγειλε τις αυξήσεις ύψους 10% στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, σε συνεδρίαση του κρατικού συμβουλίου στην Μόσχα, το οποίο μετέδιδε η τηλεόραση.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου, ενώ η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιούλιου

Ο κατώτατος μισθός στη Ρωσία σήμερα βρίσκεται στα 13.890 ρούβλια (250 δολάρια) το μήνα, ενώ ο μέσος όρος των συντάξεων βρίσκεται στα 18.521 ρούβλια.

Κι άλλοι έχουν υψηλό πληθωρισμό 

Ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε πως η απόφαση ελήφθη, καθώς το 2022 προμηνύεται μια «δύσκολη χρονιά» για τη ρωσική οικονομία, χωρίς βέβαια να παραδέχεται πως αυτό οφείλεται στον πόλεμο. «Όταν λέω “δύσκολη”, δεν εννοώ πως οι δυσκολίες αυτές συνδέονται με την ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση (στην Ουκρανία)» τόνισε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως και άλλες χώρες «που δεν διεξάγουν τέτοιες επιχειρήσεις», όπως στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη, έχουν πρόβλημα πληθωρισμού. Αν και βέβαια ο υψηλός πληθωρισμός που ταλαιπωρεί πολλές δυτικές χώρες οφείλεται κυρίως στις συνέπειες του πολέμου και την εκτίναξη των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα.

Ο δείκτης του πληθωρισμού στη Ρωσία πλησίασε το 18%, τον περασμένο μήνα.

Δεν θα είναι αρκετό 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η απήχηση του οποίου ανέβηκε κατά δέκα μονάδες από την έναρξη του πολέμου στο 82%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου Levada Centre, υποσχέθηκε τον Μάρτιο να μειώσει την φτώχεια και την ανισότητα, παρά την πίεση που ασκούν οι δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με εκτίμηση του ερευνητικού ινστιτούτου της τράπεζας VEB, η αύξηση αυτή δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την πτώση των πραγματικών εισοδημάτων των Ρώσων. Συγκεκριμένα θεωρεί πως και με την εν λόγω αύξηση του 10%, το διαθέσιμο εισόδημα θα υποχωρήσει κατά 7,5% και οι πραγματικοί μισθοί θα υποχωρήσουν κατά σχεδόν 6% φέτος. Επίσης, προβλέπει αύξηση των επιπέδων της φτώχειας στο 12,6% φέτος, από το 11% το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή