
Αυξήσεις μισθών και συντάξεων «μοίρασε» σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να βοηθήσει τους Ρώσους να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του πληθωρισμού. Αρνήθηκε, ωστόσο, πως τα προβλήματα στην ρωσική οικονομία προέρχονται από τον πόλεμο.
Ο κ. Πούτιν ανήγγειλε τις αυξήσεις ύψους 10% στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, σε συνεδρίαση του κρατικού συμβουλίου στην Μόσχα, το οποίο μετέδιδε η τηλεόραση.
Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου, ενώ η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιούλιου
Ο κατώτατος μισθός στη Ρωσία σήμερα βρίσκεται στα 13.890 ρούβλια (250 δολάρια) το μήνα, ενώ ο μέσος όρος των συντάξεων βρίσκεται στα 18.521 ρούβλια.
Κι άλλοι έχουν υψηλό πληθωρισμό
Ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε πως η απόφαση ελήφθη, καθώς το 2022 προμηνύεται μια «δύσκολη χρονιά» για τη ρωσική οικονομία, χωρίς βέβαια να παραδέχεται πως αυτό οφείλεται στον πόλεμο. «Όταν λέω “δύσκολη”, δεν εννοώ πως οι δυσκολίες αυτές συνδέονται με την ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση (στην Ουκρανία)» τόνισε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως και άλλες χώρες «που δεν διεξάγουν τέτοιες επιχειρήσεις», όπως στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη, έχουν πρόβλημα πληθωρισμού. Αν και βέβαια ο υψηλός πληθωρισμός που ταλαιπωρεί πολλές δυτικές χώρες οφείλεται κυρίως στις συνέπειες του πολέμου και την εκτίναξη των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα.
Ο δείκτης του πληθωρισμού στη Ρωσία πλησίασε το 18%, τον περασμένο μήνα.
Δεν θα είναι αρκετό
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η απήχηση του οποίου ανέβηκε κατά δέκα μονάδες από την έναρξη του πολέμου στο 82%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου Levada Centre, υποσχέθηκε τον Μάρτιο να μειώσει την φτώχεια και την ανισότητα, παρά την πίεση που ασκούν οι δυτικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με εκτίμηση του ερευνητικού ινστιτούτου της τράπεζας VEB, η αύξηση αυτή δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την πτώση των πραγματικών εισοδημάτων των Ρώσων. Συγκεκριμένα θεωρεί πως και με την εν λόγω αύξηση του 10%, το διαθέσιμο εισόδημα θα υποχωρήσει κατά 7,5% και οι πραγματικοί μισθοί θα υποχωρήσουν κατά σχεδόν 6% φέτος. Επίσης, προβλέπει αύξηση των επιπέδων της φτώχειας στο 12,6% φέτος, από το 11% το 2021.


Latest News

Τρίτος χαμηλότερος προσδόκιμος εργασιακός βίος στην Ελλάδα
Το 2021 η αναμενόμενη διάρκεια του εργασιακού βίου για τους 15χρονους Ελληνες ήταν 32,9 χρόνια, ενώ κατά μέσο στην ΕΕ ήταν 36 χρόνια.

Η κινεζική εταιρεία που «έκλεψε» τα σκήπτρα της Tesla
Πρόκειται για την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD, μέτοχος της οποίας είναι η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ

Σχεδόν δύο κενές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο στις ΗΠΑ
Τι έδειξε η έκθεση JOTS για την αμερικανική αγορά εργασίας

Σε κρατικοποίηση της ενεργειακής EDF προχωρά το Παρίσι
Στόχος η διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας και άρα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, αλλά και η επίτευξη των πράσινων εθνικών στόχων

Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο τα αγαπημένα τους μετρητά
Κερδίζουν έδαφος οι πληρωμές μέσω smartphone

Φράγμα Rogun: Η διπλή «απάντηση» της ΕΕ σε Ρωσία και Κίνα
Τα σχέδια της ΕΤΕπ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

«Μπλακ άουτ» στην ΒΑ με εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων - Τι ισχύει για την Ελλάδα
Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που προτάθηκε ακόμη και η βοήθεια του στρατού για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες

Οι Ευρωπαίοι «κόβουν» από το φαγητό καθώς οι τιμές καλπάζουν
Πτώση στις δαπάνες για βασικά αγαθά

Το μαζικό brain drain από τη Ρωσία και ο ρόλος της Γεωργίας
Οι επιστήμονες εγκαταλείπουν τη Ρωσία και ο Καύκασος αναδεικνύεται σε καταλύτης της τάσης αυτής
![Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της τιμής κατά 760% στο 18μηνο [ΠΙΝΑΚΕΣ]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/ot_gas55-600x474.png)
Ράλι χωρίς προηγούμενο για το φυσικό αέριο - Eκτίναξη 760% στο 18μηνο [Πίνακες]
Καίει το υψηλό κόστος για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος