
Πέντε ολόκληρες ώρες διήρκεσε η συνάντηση ανάμεσα στον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και τις αντιπροσωπείες των διπλωματών των δύο χωρών που εστάλησαν στην Τουρκία για να προσπαθήσουν να μεταπείσουν την Άγκυρα, η οποία αντιτίθεται στην ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.
Η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας χωρίς να έχει αποσπάσει «συγκεκριμένα μέτρα» από τις χώρες αυτές σε σχέση με τις ανησυχίες για την ασφάλειά της, προειδοποίησε ο Καλίν, που παράλληλα αποτελεί στενό συνεργάτη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Είπαμε ξεκάθαρα στους συνομιλητές μας ότι η διαδικασία (της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ) δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας, με συγκεκριμένα μέτρα και μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε στο τέλος των συζητήσεων.
Τα επόμενα βήματα
«Οι συνομιλητές μας έλαβαν γνώση και πλέον θα διαβιβάσουν (την έκθεσή τους) στις κυβερνήσεις τους. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες όταν θα λάβουμε τις απαντήσεις τους στα αιτήματά μας», δήλωσε ο Καλίν.
Η Τουρκία κατηγορεί τις σκανδιναβικές χώρες, ιδιαίτερα τη Σουηδία, η οποία έχει μεγάλη κοινότητα Τούρκων εξόριστων, ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές του PKK, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Καταγγέλλει επίσης την παρουσία υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ύποπτο ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Τι ζητά η Τουρκία
Η Άγκυρα ζητά από τις δύο χώρες να «κάνουν συγκεκριμένα βήματα» όσον αφορά «την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων σε επίπεδο οργανωτικό, οικονομικό και μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε ο Καλίν.
Ο εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης τα αιτήματα της Άγκυρας για την έκδοση προσώπων που συνδέονται, κατά την άποψή της, με το PKK ή το κίνημα του Γκιουλέν.
Ο Καλίν δήλωσε επίσης «αισιόδοξος» σε σχέση με την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν από τη Στοκχόλμη στις εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα, που υιοθετήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 μετά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
«Δεν βιαζόμαστε»
«Παρατηρήσαμε μια θετική στάση» στο θέμα αυτό δήλωσε, κρίνοντας ότι «δεν ενδείκνυται να επιβάλλονται κυρώσεις μεταξύ συμμάχων».
«Δεν μας πιέζει ο χρόνος. Είναι απαράδεκτο για εμάς να βλέπουμε ορισμένες διαδικασίες να αγνοούνται και να βιαζόμαστε», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ένας MITOS για τον «λαβύρινθο» του Δημοσίου
Παρουσιάζεται την Παρασκευή η νέα πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Μεντβέντεφ απειλεί ξανά με χρήση πυρηνικών όπλων
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας κάνει λόγο για δυνητικη «απειλή για την ύπαρξη της ανθρωπότητας»

Γαλλία: Προγραμματικές δηλώσεις με έκκληση για συμβιβασμούς
Πρώτη προτεραιότητα, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση και δημόσιο χρέος

Βαρουφάκης: Κυβέρνηση σε ρήξη με τον λαό
Ο κατώτατος μισθός έχει μειωθεί λόγω πληθωρισμού, τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης

Επίθεση Κουτσούμπα στην κυβέρνηση - «Ψίχουλα» ο κατώτατος μισθός
Το ΚΚΕ είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί και δίνει απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας

Παρατείνονται οι προθεσμίες αντικατάστασης Ταξί λόγω ηλικίας
Νέες προθεσμίες και για την αντικατάσταση ΤΑΞΙ με 9θεσια οχήματα στο Νότιο Αιγαίο

«Φάλτσα» με ψηφιακή κάρτα βλέπει η ΟΤΟΕ - Τι συμβαίνει με τους «διευθύνοντες υπαλλήλους»
Παρατηρούνται προβλήματα ορθής καταγραφής του πραγματικού χρόνου εργασίας των εργαζομένων με φυσική παρουσία

Βρετανία: Προ των πυλών νέα πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον
Δρομολογείται η αλλαγή κανονισμών, ώστε να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία για πρόταση μομφής εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργού

Κρεμλίνο: Επιχειρήσεις θα εφοδιάζουν υποχρεωτικά τον στρατό, εργαζόμενοι θα δουλεύουν υπερωρίες
«Ειδικά οικονομικά μέτρα» για στήριξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης»

Πότε «κλείνουν» οι αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ΔΥΠΑ
Η διαδικασία των αιτήσεων στη ΔΥΠΑ και οι δικαιούχοι