Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η επιβράδυνση που κατέγραψε η αμερικανική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος δεν μπόρεσε να αντισταθμιστεί από τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου υποχώρησε κατά 1,5% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας μεγαλύτερη υποχώρηση από το 1,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Πρόκειται για το χειρότερο τρίμηνο για την αμερικανική οικονομία από την βουτιά που υπέστη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν και φούντωσε η πανδημία και οι συνέπειες της στην οικονομία.

Κατήφεια στον επιχειρηματικό τομέα

Χαμηλότερα από τα αναμενόμενο κινήθηκαν οι επενδύσεις και το επιχειρηματικό κλίμα, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα κινήθηκαν πτωτικά για πρώτη φορά εδώ και πέντε τρίμηνα. Επίσης, και η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος λειτούργησε αρνητικά για το ΑΕΠ.

Στα θετικά ήταν η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών που μάλιστα κινήθηκε πάνω από το αναμενόμενο στο 3,1%, όμως δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει το κλίμα.

Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, τα στοιχεία της εβδομάδας έδειξαν πως οι αιτήσεις για νέα επιδόματα διαμορφώθηκαν στις 210.000, σημειώνοντας πτώση από τις 218.000 της περασμένης εβδομάδας.

Στις αρχές του μηνός η έκθεση για την απασχόληση έδειξε πως η αμερικανική αγορά εργασίας πρόσθεσε 428.000 θέσεις τον Απρίλιο, αφήνοντας τον δείκτη ανεργίας στο 3,6%, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μισό αιώνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή