Νέο πακέτο στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, μαζί με την επιβολή ενός έκτακτου τέλους στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, μόλις ένα 24ωρο μετά το σάλο που προκάλεσε το επιβαρυντικό πόρισμα κατά του Μπορίς Τζόνσον για το σκάνδαλο του «Partygate».

Το πακέτο ανακοίνωσε στη βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις τόσο στο κόμμα του όσο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ουσιαστικά τα μέτρα στήριξης των πολιτών που έχουν πιεστεί από την εκτίναξη του κόστους ζωής λόγω της ενεργειακής κρίσης θα χρηματοδοτηθεί από ένα προσωρινό τέλος ύψους 25%(!) στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Να πληρώσουν οι πετρελαϊκές 

«Γνωρίζουμε πως τα νοικοκυριά πλήττονται βαριά» επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός τονίζοντας πως την ίδια ώρα ο ενεργειακός κλάδος καταγράφει «εκπληκτικά κέρδη», οπότε πρέπει να επωμιστεί το βάρος της ανακούφισης που προκαλεί το ράλι των τιμών. Ανάμεσα στις εταιρείες που θα κληθούν να πληρώσουν είναι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί της BP και της Shell.

Το έκτακτο τέλος θα καταργηθεί, όταν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επιστρέψουν σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Από την φορολόγηση αυτή εκτιμάται πως θα συγκεντρωθούν περίπου 5 δισ. στερλίνες. Τα χρήματα αυτά θα δρομολογηθούν για την χρηματοδότηση των νέων μέτρων στήριξης που περιλαμβάνουν την χορήγηση ενός έκτακτου (μεμονωμένου) επιδόματος που μπορεί να φτάσει τις 650 στερλίνες, προς πάνω από 8 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις, η μία μέσα στον Ιούλιο και η δεύτερη το φθινόπωρο.

Αναλόγως περίπου 8 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν ένα επίδομα ύψους 300 στερλίνων, ενώ παράλληλα οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος θα επιδοτηθούν με 400 στερλίνες ανά νοικοκυριό, αντί των 200 στερλίνων που περιλάμβανε το πρώτο πακέτο που είχε ανακοινωθεί προ μηνών.

Για περίπου 6 εκατ. πολίτες που λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας, θα δοθούν επιπλέον 150 στερλίνες, το Σεπτέμβριο.

Το συνολικό κόστος του πακέτου ανέρχεται σε 15 δισ. στερλίνες, με τον κύριο Σούνακ να επισημαίνει πως το σύνολο των μέτρων στήριξης που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση από την έναρξη της κρίσης αγγίζει τα 37 δισ. στερλίνες.

Γκρίνια στο κόμμα, δυσφορία στην κοινωνία 

Το ζήτημα του έκτακτου φόρου στις ενεργειακές επιχειρήσεις ήταν αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων και διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης εδώ και εβδομάδες, με πολλούς υπουργούς να αντιδρούν. Ήταν δε, κάθετα αντίθετο στην μέχρι τώρα γραμμή της κυβέρνησης, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση των Εργατικών που προ πολλού ζητούσε ο κλάδος να… πληρώσει για να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά. Ωστόσο, οι βουλευτές των Τόρις απαιτούσαν «εδώ και τώρα» επιπλέον μέτρα στήριξης για τους πιο ευάλωτους πολίτες, οπότε η ανάγκη να βρεθούν κονδύλια έγειρε τελικά την ζυγαριά υπέρ του τέλους.

Με τους πολίτες να ανησυχούν για την ακρίβεια και το κόστος των λογαριασμών, οι Τόρις έχουν χάσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις και έχουν πέσει κάτω από τους Εργατικούς. Κοινωνικές οργανώσεις επισημαίνουν πως εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται πλέον στα όρια της ανέχειας και αν οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν να ανεβαίνουν, κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο, αναμένεται και έκρηξη των θανάτων μεταξύ των ηλικιωμένων και των πιο ευάλωτων.

Διεθνείς οικονομικές εκθέσεις υποστηρίζουν ότι η βρετανική οικονομία θα είναι αυτή που θα πληγεί περισσότερο από την τρέχουσα κρίση μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών και των μελών του G7. O πληθωρισμός τρέχει ήδη στο 13% και αναμένεται να ανέβει κι άλλο, ενώ υπάρχουν σενάρια για υποχώρηση της οικονομίας σε ύφεση ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή