Στην επιτάχυνση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με σημείο αιχμής την μείωση της εξάρτησης από την χρήση ορυκτών καυσίμων θα επικεντρωθεί η διήμερη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος του G7 που διοργανώνεται, σήμερα και αύριο, στο Βερολίνο.

Το timing, εξάλλου, με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την διατήρηση των ενεργειακών τιμών στα ύψη καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λύσεων. Τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και στις διμερείς συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί, η ατζέντα επικεντρώνεται σε θέματα κλιματικής δράσης και την χρηματοδότηση πράσινων project, την επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρότερες ενεργειακές λύσεις, την μείωση της ρύπανσης και της χρήσης πλαστικού, της προστασίας και της αποκατάστασης της βιοποικιλότητας.

Ψηλά ο στόχος της απολιγνιτοποίησης 

Σύμφωνα με τον οικοδεσπότη υπουργό Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην διαδικασία της απολιγνιτοποίησης, καθώς η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος έστρεψε πολλές χώρες στην αύξηση της χρήσης άνθρακα υπονομεύοντας τους στόχους που έχουν τεθεί.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών ενεργειακών λύσεων δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των περιβαλλοντολογικών στόχων. «Και η G7 πρέπει να αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστή στην έξοδο από την χρήση ενέργειας από άνθρακα και την διαδικασία απολιγνιτοποίησης».

Πραγματικά, ιδανικός στόχος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει για το ανακοινωθέν της συνόδου, είναι μια δέσμευση από τα κράτη μέλη της Ομάδας πως δεσμεύονται στην σταδιακή απεξάρτηση από την χρήση άνθρακα μέχρι το 2030.

Επίσης, επί τάπητος θα τεθεί και ο στόχος της επίτευξης μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα από τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2035, όπως και ο τερματισμός των επιδοτήσεων στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων από το 2025.

Ο πόλεμος να μην εκτροχιάσει την πράσινη μετάβαση

«Δεν πρέπει να υποπέσουμε στο λάθος πως λόγω της Ουκρανίας υπάρχει τώρα μια δικαιολογία για αυξήσουμε και πάλι την παραγωγή (ορυκτών καυσίμων) και να χτίσουμε μια νέα γενιά υποδομών» σχολίασε από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για θέματα κλιματικής αλλαγής, Τζον Κέρι.

«Ως υπουργοί του G7 θα πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα πως συμφωνούμε, εδώ στο Βερολίνο, πως η πράσινη μετάβαση παραμένει η προτεραιότητα μας» σχολίασε από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν, Κάντρι Σίμσον, που θα συμμετέχει στις συναντήσεις. «Περιμένω πως με τους συναδέλφους μου σήμερα θα δούμε και θα συμφωνήσουμε στο πως μπορούμε να εφαρμόσουμε την πράσινη ατζέντα. Πως μπορούμε να σταθεροποιήσουμε τις διεθνείς ενεργειακές αγορές και να στείλουμε σαφές μήνυμα προς την Ρωσία, όλοι μαζί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια η Ε.Ε. βρίσκεται ακόμη σε φάση διαπραγμάτευσης για την δρομολόγηση ενός πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Ρωσίας και στο πλαίσιο αυτό έχει δεσμευτεί και στην επιτάχυνση της μετάβασης σε πράσινες ενεργειακές λύσεις προσπαθώντας να αντικαταστήσει τις ροές από την Ρωσία.

Ο κ. Χάμπεκ αναφερόμενος στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Ε.Ε. για το εμπάργκο υποστήριξε πως μπορεί ακόμη να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες, αλλιώς θα πρέπει να αναζητηθούν «άλλα εργαλεία», αποφεύγοντας ωστόσο να εξηγήσει τι εννοεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green