Πολύ λίγες αθλητικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο έχουν τη λάμψη και το γκλάμουρ που έχει το γκραν πρι του Μονακό, σε σημείο που πολλές φορές το θέαμα.. έξω από τις πίστες να προσελκύσει τα φώτα και τους παπαράτσι περισσότερο από τις επιδόσεις των γρήγορων οχημάτων της Φόρμουλα 1.

Φέτος, μάλιστα, η άρση όλων των μέτρων του κορωνοϊού επέτρεψαν σε μεγιστάνες, γαλαζοαίματους και celebrities να επιστρέψουν δυναμικά στο αγαπημένο τους πριγκιπάτο προκειμένου να γιορτάσουν, όπως της αρμόζει, την επιστροφή στην κανονικότητα. Και βέβαια αν και τα πολυτελή ξενοδοχεία του Μονακό φαίνεται να αγγίζουν πληρότητες της τάξεως του 100%, κυρίως δε, στις πλέον πολυτελείς σουίτες τους, όλοι μοιάζουν να συμφωνούν πως ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθήσει κανείς το γεμάτο συγκινήσεις αγώνα στους δρόμους του πριγκιπάτου είναι από το ντεκ ενός γιοτ, ή καλύτερα ενός σούπερ γιοτ.

Παρέλαση από σούπερ γιοτ

Πραγματικά λίγο πριν την έναρξη του αγώνα, την Κυριακή 29 Μάϊου, πάνω από 80 σούπερ γιοτ, το ένα μεγαλύτερο και πιο πολυτελές από το άλλο, έχουν κατακλύσει τα γαλάζια νερά της γαλλικής ριβιέρας δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. Σύμφωνα με το Bloomberg, το συνολικό μήκος των σκαφών αυτών ξεπερνούν τα 4,5 χιλιόμετρα, επιβεβαιώνοντας την δυναμική παρουσία των σούπερ πλουσίων στο πριγκιπάτο.

Στην κορυφή της λίστας των σκαφών που έχουν ήδη «δέσει» στο πριγκιπάτο (διότι νέες αφίξεις προστίθενται συνεχώς) είναι το 115 μέτρων «Ahpo» που ανήκει στον Καναδο-Τζαμαϊκανό μεγιστάνα Μάικλ Λι-Τσιν, πρόεδρο και CEO της επενδυτικής Portland Holdings, με προσωπική περιουσία που το περιοδικό Forbes υπολογίζει στα 1,8 δισ. δολάρια.

Ακολουθεί το 96,6 μέτρων Faith, που διαθέτει αίθουσα σινεμά, χαμάμ και πισίνα με γυάλινο πάτο, το οποίο ανήκει στον Καναδό επιχειρηματία στο χώρο του ενδύματος Λόρενς Στρολ. Ο Στρολ ήθελε σίγουρα να διασφαλίσει καλή θέση με θέα στο πριγκιπάτο, καθώς ο γιός του Λανς είναι ένας από τους οδηγούς που μετέχουν στο γκραν πρι μετέχοντας στην ομάδα της Aston Martin.

Οι… εξαφανισμένοι Ρώσοι

Βέβαια οι… κακές γλώσσες σχολιάζουν πως οι εκδηλώσεις και τα πάρτι θα χάσουν λίγο από την συνήθη λάμψη τους και το στοιχείο της υπερβολής που τα χαρακτηρίζουν λόγω της απουσίας των Ρώσων μεγιστάνων. Οι ολιγάρχες εξακολουθούν να τιμωρούνται για τις επιλογές του Κρεμλίνου και την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ βέβαια έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν πως αν «σκάσουν» μύτη με τα γιοτ τους μπορεί να καταλήξουν να τα δουν να κατάσχονται, όπως έχει ήδη γίνει με πολλές από τις θρυλικές θαλαμηγούς τους μέχρι τώρα. Οι ίδιοι κρύβονται και κρύβουν και τους κινητούς θησαυρούς τους σε ασφαλείς τροπικούς παραδείσους του Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού.

Ιστορικό γκραν πρι

Το γκραν πρι στο πριγκιπάτο διεξάγεται σχεδόν αδιάλειπτα, γεγονός που αποτελεί από μόνο του ρεκόρ, εδώ και πάνω μισό αιώνα. Συγκεκριμένα από το 1955 έως σήμερα ο μοναδικός αγώνας που δεν έγινε ήταν το 2020 λόγω της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό της επιτυχίας του και του ενδιαφέροντος που προκαλεί είναι πως είναι η μοναδική διοργάνωση στο ετήσιο ημερολόγιο της Φόρμουλα 1 που δεν πληρώνει απολύτως τίποτε για να φιλοξενήσει τον αγώνα. Όλες οι γωνιές και οι πόλεις του πλανήτη πληρώνουν αδρά, έως και 30 εκατ. δολάρια, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του πρωταθλήματος της F1 ελπίζοντας στα έσοδα από τον τουρισμό και την προβολή που θα διασφαλίσουν.

Αν και τα περίπου 100 εκατ. ευρώ που συνήθως συγκεντρώνει δεν είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο, το Μονακό δεν τα έχει πραγματικά ανάγκη, ούτε την προβολή ούτε τα επιπλέον έσοδα, αποτελώντας ήδη ένα από τα πιο πλούσια κρατίδια του πλανήτη, με τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων κατοίκων ανά τετραγωνικό. Από τους περίπου 38.000 κατοίκους που αριθμεί εκτιμάται πως ένας στους τρεις είναι εκατομμυριούχος. Αντιθέτως το ίδιο είναι αυτό που βοηθά την Φόρμουλα 1 να προβάλει το πρωτάθλημα της.

Έτσι, παρά το γεγονός πως η δύσκολη πίστα με τους στενούς δρόμους ανοίγει συχνά-πυκνά τη συζήτηση για την εγκατάλειψη του Μονακό από την F1, αυτό δύσκολα θα συμβεί. Οι πλούσιοι του πλανήτη δύσκολα θα γυρίσουν την πλάτη σε ένα ξέφρενο Σαββατοκύριακο στην γαλλική ριβιέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport